la cabra
Brygning
Vi forsøger at undgå en for fastlåst tilgang til kaffebrygning. Der et utal af variabler, der gør det nærmest umuligt at komme med konkrete anbefalinger til brygningen. Med denne side som udgangspunkt er vores ambition at du kan brygge fremragende kaffe derhjemme, hver gang.
Kaffens hviletid
For os er råmaterialet den vigtigste faktor. Ved kaffebrygning er råmaterialerne ristet kaffe af høj kvalitet, som har hvilet efter ristning, og vand med et nøjagtigt afmålt indhold af mineraler. Afgasningsperioden, er for vores kaffer særligt lang da det er svært for de gasser, som dannes under ristningen, at bevæge sig igennem den tætte cellestruktur som findes i en let ristet kaffe, som er dyrket ved store højder og har en høj densitet. Vi anbefaler at man venter mindst 10 dage efter ristning, før man brygger vores kaffe. Vi har oplevet kaffer der først når et smagsmæssigt højdepunkt efter 6 uger, hvor de kraftige smagsrester fra risteprocessen er helt forsvundet og giver plads til en distinkt og transparent profil.


Vand
At benytte filtreret vand er altafgørende for at opnå succes med brygning, det gør sig i særdeleshed gældende i områder med hårdt vandt, som vi har i Danmark. Det man først og fremmest skal være opmærksom på, er karbonathårdheden, også kendt som alkalinitet, buffer eller KH. Det er det der afgør hvor syrlig en kaffe fremstår. Er hårdheden for høj vil kaffen smage fladt og kedeligt. Er den for lav, vil syreniveauet være for højt og bryggen smage surt, uanset hvad der ellers ændrer på af parametre, under brygningen. Vi anbefaler at du anvender Peak-vandsystemet til derhjemme. Peak er et justerbart filter, specielt designet til at opnå et specifikt mineralindhold ved kaffebrygning.
Kontrol af balance
Følges disse to koncepter nøje, kan en bred vifte af afgørende variabler for brygningen, skabe fremragende resultater og kaffer med komplekse smage. Det vigtigste koncept er ekstraktion. Ekstraktion er en måling af hvor meget af den anvendte mængde kaffebønner, der ekstraheres og ender i koppen. Det har en stor indflydelse på smagsbalancen i den færdige kop kaffe. Når kaffe og vand mødes, ekstraheres den naturlige syrlighed først, efterfulgt af sukker og sidst de tungere bitterstoffer henimod slutningen af brygningen. Det betyder altså, at ekstraheres der for lidt, bliver resultatet en syrlig kaffe, da der udvindes for meget syre i begyndelsen af brygningen og ikke nok sødme til sidst der er med til at skabe balance. Ekstraheres der for meget, får vi for meget bitterstof fra sidst i brygningen og vi ender med en kaffe der smager tørt og bittert.
Der er to måder, hvorpå vi kan kontrollere ekstraktionen, ved enhver bryggemetode. Malingsgrad og kontakt tid.
Smag | Malingsgrad | Kontakttid |
---|---|---|
For bitter | Grov | Forkort |
For Sur | Fin | Forlæng |
Ved at skrue disse variabler og ved at smage enhver kop med en kritiske smagspalette, kan du være sikker på at opnå en delikat og transparent smag.

Hand-brew
Forskellige teknikker til V60
Efter at have brugt noget tid på kritisk at smage og justere bryggevariablerne, kan det være interessant at benytte forskellige kombinationer af de to hovedvariabler for at skabe karakter i kaffen. Vi mener at opskrifter, hvor du overhælder kaffen ad flere omgange, skaber en mere syrlig profil og en transparent kop, hvorimod opskrifter med en enkelt overhældning fremhæver basen og smagsintensiteten.

V60 Teknikker
Flere overhældninger
Denne opskrift er med fire overhældninger efter ’bloomet’. Kaffen males groft for at opnå syrlighed, men ved at bruge flere overhældninger forøges kontakttiden og ekstrahering øges.
DATA:
- 15,5 gram kaffe (groft kværnet)
- 260 gram vand ved 40ppm, 96 grader
- CAFEC Abaca eller Light Roast filter
METODE:
Tilføj kaffen til din V60 og bank let på den for at jævne kaffen ud.
0:00 tilføj 60 g. vand
Hæld halvdelen af vandet direkte ned i midten, hvorefter resten hældes i en spiral udefter, så al kaffen vædes. Ryst eller rør ikke i ’bloomet’.
0:40 tilføj 50 g vand (vægten siger nu 110 g.)
Hæld langsomt, i spiraler.
1:20 tilføj 50 g vand (vægten siger nu 160 g.)
Hæld langsomt, i spiraler.
2:00 tilføj 50 g vand (vægten siger nu 210 g.)
Hæld langsomt, i spiraler.
2:40 tilføj 50 g vand (vægten siger nu 260 g.)
Hæld langsomt, i spiraler.
3:30-4:00 Kaffen er færdigtbrygget og løbet igennem
Alt vand bør være løbet igennem filteren ved mellem 3:30 og 4:00 minutter.
V60 Teknikker
En overhældning
Denne opskrift er med en lang, langsom overhældning efter ’bloomet’. Målet er at holde vandniveauet så lavt som muligt over den kværnede kaffe. Herved minimerer man den mængde vand som kan løbe igennem filtret og uden om kaffen. Her vil du ende med en nedadbuende kaffemasse, i stedet for den sædvanlige flade når alt vandet er løbet igennem.
DATA:
- 15,5 gram kaffe (finere kværnet)
- 260 gram vand ved 40ppm, 92 grader
- CAFEC Abaca eller Light Roast filter
METHOD:
Tilføj kaffen til din V60 og bank let på den for at jævne kaffen ud.
0:00 tilføj 60 g. vand
Hæld halvdelen af vandet direkte ned i midten, hvorefter resten hældes i en spiral udefter, så alt kaffen vædes. Ryst eller rør ikke i ’bloomet’.
0:45 tilføj 200 g. vand
Hæld 40 g. vand i, i en spiral (indtil vægten siger 100g.). Hæld herefter resten direkte ned i midten, meget langsomt, indtil vægten siger 260 g.
2:00 Stop med at hælde
Sigt imod at være færdig med at hælde ved omkring 2:00. Hvis du er færdig før, så prøv at hælde langsommere næste gang du brygger.
3:00 – 3:30 Bryggen er færdig
Alt vandet bør være passeret igennem kaffebønnerne imellem 3:00 og 3:30

Åbningstider
East Village Bakery - NYC
152 2nd Ave
10003 New York
United States
Åbningstider:
Man - Fre: 7:00 - 18:00
Lør - Søn: 8:00 - 18:00
Soho - NYC
284 Lafayette St
10012 New York
United States
Åbningstider:
Man - Fre: 7:00 - 18:00
Lør - Søn: 8:00 - 18:00
Graven - Aarhus
Graven 20
8000 Aarhus C
Danmark
Åbningstider:
Man - Lør: 8:00 - 18:00
Søn: 9:00 - 17:00
Borggade Bageri - Aarhus
Møntergade - København
Møntergade 3A
1116 Copenhagen K
Denmark
Åbningstider:
Man - Fre: 8:00 - 18:00
Lør - Søn: 9:00 - 17:00
Risteri - København
Marguerite Vibys Plads 8
2000 Frederiksberg
Danmark
Åbningstider:
Man - Fre: 8:00 - 17:00
Lør - Søn: Lukket
Talad Noi - Bangkok
813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong
10100 Bangkok
Thailand
Åbningstider:
Man: Lukket
Tir - Fre: 8:00 - 17:00
Lør - Søn: 8:00 - 17:00
Ari - Bangkok
304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai
10400 Bangkok
Thailand
Åbningstider:
Man - Fre: 08:00 - 17:00
Lør - Søn: 08:00 - 17:00
Muscat - Oman
Al Qurum Complex
113 Muscat
Oman
Åbningstider:
Man - Lør: 07:00 - 21:00
Søn: Lukket
152 2nd Ave
10003 New York
United States
Åbningstider:
Man - Fre: 7:00 - 18:00
Lør - Søn: 8:00 - 18:00
284 Lafayette St
10012 New York
United States
Åbningstider:
Man - Fre: 7:00 - 18:00
Lør - Søn: 8:00 - 18:00
Graven 20
8000 Aarhus C
Danmark
Åbningstider:
Man - Lør: 8:00 - 18:00
Søn: 9:00 - 17:00
Møntergade 3A
1116 Copenhagen K
Denmark
Åbningstider:
Man - Fre: 8:00 - 18:00
Lør - Søn: 9:00 - 17:00
Marguerite Vibys Plads 8
2000 Frederiksberg
Danmark
Åbningstider:
Man - Fre: 8:00 - 17:00
Lør - Søn: Lukket
813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong
10100 Bangkok
Thailand
Åbningstider:
Man: Lukket
Tir - Fre: 8:00 - 17:00
Lør - Søn: 8:00 - 17:00
304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai
10400 Bangkok
Thailand
Åbningstider:
Man - Fre: 08:00 - 17:00
Lør - Søn: 08:00 - 17:00
Al Qurum Complex
113 Muscat
Oman
Åbningstider:
Man - Lør: 07:00 - 21:00
Søn: Lukket
Kontakt
Webshop
Marguerite Vibys Pl. 1
2000 Frederiksberg
Danmark
Har du et spørgsmål?
Skriv venligst til os i chatten.
Wholesale
Marguerite Vibys Pl. 1
2000 Frederiksberg
Danmark
Har du et spørgsmål?
Marguerite Vibys Pl. 1
2000 Frederiksberg
Danmark
Har du et spørgsmål?
Skriv venligst til os i chatten.
Marguerite Vibys Pl. 1
2000 Frederiksberg
Danmark
Har du et spørgsmål?