DISCOVERY

Oreti Estate

Månedens abonnement er vores sidste kaffer fra Kenya denne sæson. Kenya er en oprindelse, der ligger tæt på vores hjerter; mange af os mindes kenyanske kaffer som nogle af højdepunkterne i vores kaffeliv.

Kenya er imidlertid et lidt vanskeligt land at arbejde i som kaffekøber. Fire store virksomheder kontrollerer omkring 90 % af den kaffe, der forlader landet, hvilket ofte gør det vanskeligt at støtte innovation og fremme direkte forbindelser. Det mangelfulde system skaber imidlertid stadig en eksport af kaffer af meget høj kvalitet, men det er ofte på bekostning af sporbarhed. Den eneste måde vi kan sikre en langsigtet forsyning af konsekvent fremragende kaffer fra Kenya er ved at opbygge partnerskaber gennem gensidig tillid.

Denne måned kan du nyde en vasket kaffe fra Boyces Oreti Estate, frisk med noter af modne bær, og en natural-forarbejdet Bourbon, dyrket på nogle af de ældste træer i Kenya, dyb og rig med tunge frugtnoter.

Kenya

Kenya er et lidt vanskeligt land at arbejde i som kaffekøber. Fire store virksomheder kontrollerer omkring 90 % af den kaffe, der forlader landet, hvilket ofte gør det vanskeligt at støtte innovation og fremme direkte forbindelser. Det manglefulde system fører dog stadig til en eksport af kaffer af meget høj kvalitet, men det er ofte på bekostning af sporbarhed. Den vedvarende lave markedspris på kaffe i løbet af de sidste ca. 5 år har ført til, at mange små kaffebønder er holdt op med at arbejde med kaffe og i stedet dyrker andre afgrøder såsom te, eller endda det lovlige narkotika, Khat. De, der er tilbage, har forsøgt at reducere deres produktionsomkostninger ved at pode deres SL-grundstammer med sku fra de udbytterige og sygdomsresistente sorter, Batian- og Ruiru 11. Alt det fører til et reduceret udbud af de kvalitetskaffer, som vi er vant til fra Kenya, hvilket er et stort tab for de store eksportvirksomheder, der kontrollerer eksporten af kaffe ud af landet. Derfor begiver de sig ud i at købe kaffe af lavere kvalitet og går i stedet efter kvantitet. De retter blikket mod ny områder i nord og vest, der endnu ikke er kendte for at dyrke kvalitetskaffer.

Den eneste måde vi kan sikre en langsigtet forsyning af konsekvent fremragende kaffer fra Kenya er ved at opbygge partnerskaber gennem gensidig tillid. Mange af vores kolleger formår opbygge partnerskaber med enkelte stationer eller kooperativer og har set fremragende resultater. Vores partnere i Kenya arbejder med flere forskellige produktionsformer.

Chania Estate

Boyce Harries

I januar 2022 besøgte vi Boyce Harries på hans Chania Estate for anden gang. Her havde de sene og utilstrækkelige regnskyl ført til et stort fald i produktionen af afgrøder, som var færdig flere dage før vi ankom. Ved den højere beliggende Oreti Estate, kun en kort køretur væk, havde høsten været meget bedre på linje med regnen, hvilket førte til saftige søde kaffebær, med nok af den sukkerholdig mucilage til at skabe en utrolig kompleksitet og dybde under fermenteringen.

Boyces arbejde med at omstille sit landbrug til en mere holistisk, jordbundsbaseret tilgang er inspirerende, og vi mener, at resultaterne kan smages. Vi gik gennem frodige kaffemarker, adskilt af bælgplanter og dyrket i skyggen af smukke silkeeger og macadamiatræer. Det var her, vi var vidne til vanskeligheden ved at dyrke traditionelle SL-sorter. Boyce dyrker en blanding af sorter på tværs af separate jordstykker, og det høje udbytte og kraften i især Ruiru 11-træerne var til at få øje på. SL-sorter er utroligt modtagelige for svampesygdomme som kafferust, og kræver derfor rigelige mængder af anti-svampe- og herbicidsprayer for at overleve, samt langt mere kemisk gødning end Ruiru og Batian. Produktionsomkostningerne og miljøpåvirkningen ved at dyrke SL-sorterne er derfor langt højere, end vi troede, og det vil vi tage højde for i vores købs- og prissætningsbeslutninger denne sæson. Boyces innovation videreføres udi hans arbejde med sporbarhed og i dannelsen af mikropartier ved hjælp af eksperimenter med separation af sorter og alternativ fermentering, og det en stor smagsoplevelse for os. En ren Ruiru, forarbejdet som en natural, var et klart højdepunkt.

Vasket SL28

Dette parti blev dyrket på Oreti Estate, høstet fra SL28-træer i januar 2022. Dette er en arketypisk kaffe fra Boyces farme. Her finder vi den stærkeste vaskede Kenya-karakter, understøttet af de fremragende vækstforhold i år. Det manifestere sig i smagen med noter af sort te og brombær, frisk, sød og ren.

Natural Bourbon

De træer, som dette parti blev plukket fra, er nogle af de ældste i Kenya. Franske missionærer bragte oprindeligt Bourbon til Kenya i slutningen af 1800-tallet, længe før Scott Laboratories frembragte deres berømte SL-sorter. Bourbontræerne på Oreti var der allerede, da familien Harries købte jorden i 1946, så de er ikke helt sikre på, hvor gamle de er. De fleste Bourbon-plantager blev udskiftet i begyndelsen af 1900-tallet, da SL-sorterne blev mere og mere populære, men Harries har beholdt deres, både på Chania og Oreti. Dette parti, produceret ved hjælp af en omhyggelig natural-forarbejdning, viser den dybe og rige karakter af Bourbon, med noter af sammenkogte bær og tørrede frugter sammen med en finish af mørk chokolade.

KAFFEBRYGNING

Victors tanker

I kenyanske kaffer anvender vi ofte en kortere kontakttid, for at lade syrligheden skinne igennem. Med denne måneds parti fra Oreti, er målet en kort bryggetid, med en enkel hurtig overhældning, efter ‘bloomet’. Dette giver en juicy og frisk kop, som fremviser de kombinerede karakterer af den kenyanske terroir, bearbejdning og sorter.

Bryggeguides

Oreti

DATA:

  • 14 gram kaffe, finere kværnet end normalt
  • 230 g. vand (40 ppm, 94 grader)
  • CAFEC Abeca filter

METODE:

Hæld kaffen i din V60 og ryst for at jævne kaffen ud.

0:00

Tilføj 60 gram vand.

0:45

Hæld i, i en cirkulær bevægelse op til 230 gram. Denne overhældning bør være hurtig og tage imellem 20 og 30 sekunder.

Ryst eller rør ikke i kaffen under ‘bloomet’ eller efter sidste overhældning.

DISCOVERY

Indkøb i Kenya

Begge disse kaffer er interessante eksempler på en alternativ måde at source i Kenya. Boyces single farm-model giver ham en masse ekstra frihed uden for det traditionelle kooperative system, med separate sorter og alternative forarbejdninger. Boyces kontrol over hele processen vil også stige, hvis han gennemfører sin plan om at åbne sin egen tørmølle i de kommende år. Det er vanskeligt at eksportere små mikropartier gennem et system, der er designet til store kooperative partier, og det fører til en masse ekstra arbejde og omkostninger fra Boyces side. Hans fortsatte udholdenhed og beslutsomhed viser sig i begge månedens kaffer, og vi håber, du vil nyde dem.

Åbningstider

East Village Bakery - NYC

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Soho - NYC

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven - Aarhus

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade Bageri - Aarhus

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade - København

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Risteri - København

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

Talad Noi - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

Ari - Bangkok

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Muscat - Oman

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Wholesale

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her