DISCOVERY

Huila

I denne måned deler vi to eksempler på kaffe fra et samfund af kaffeproducenter under hastig udvikling i Huila. Store dele af den udvikling vi ser i colombiansk kaffe har sine rødder i Huila og i denne måned har vi fokus på to af dem. Alto Cielo med sit vilde udtryk der afspejler Huila terroiret og Miraflores, en Pink Bourbon der eksemplificerer velviljen blandt de colombianske kaffeproducenter til at eksperimentere med nye sorter.

Huila

Kaffer der dyrkes i Huila er særligt værdifulde i vores branche af flere årsager. De bjergrige egne ligger højt og skaber forholdende for varierende mikro-klimaer, hvilket skaber et helt spektrum af alsidige smagsprofiler fordelt over området. Diversiteten hjælpes også på vej af at det er mange små farme, på 1-3 hektarer, der står for hovedparten af kaffeproduktionen i regionen. De små farme har deres egen produktions faciliteter, både vådmøller, hvor frugtkødet fjernes fra kaffebærerne, og bønnerne fermenteres og vaskes, samt stativer til tørring.

Siden 1930’erne har National Federation of Coffee Growers (FNC) arbejdet for bedre forhold for kaffedyrkerne og takket være dette arbejde har mindre bønder meget bedre adgang til markedet, end bønder i andre lande i kaffebæltet. Information omkring landbrugsteknikker er let tilgængelig, og tørmøller, og eksportsystemer er blevet opbygget fra bunden for at kunne varetage mikropartier, helt ned til hvad en enkelt bonde kan producere.

Selvom Huila er velkendt i specialkaffe-kredse, ankom kaffen sent til området. Jorden er næringsrig da den ikke er blevet udpint af flere års konventionel landbrug, med tilhørende kemisk gødning og pesticider. Jorden her har desuden vulkanske elementer; Colombias højeste vulkan, Nevado del Huila, ligger i den nordlige del af regionen. Huila ligger generelt højt. Andesbjergene deler sig i tre her; den østlige, vestlige og centrale bjergkæde eller ‘cordilleras’.

Højden fører til store forskelle i dag- og nattetemperaturen og bremser kaffebærernes modningsproces. Længere nede i dalen, imellem de tre bjergkæder, ligger et stort område dækket af jungle. Vejrsystemer fører kølig, fugtig luft fra junglen op i kaffeplantagerne, hvilket nedsætter modningen yderligere. Den langsomme modningsproces giver en meget intens, sød og kompleks kop, men den fører også udfordringer med sig. De kølige temperaturer og den høje luftfugtighed gør at det kan være vanskeligt, at tørre kaffen og høstplanlægningen kan være lang og uforudsigelig, hvilket igen fører til højere omkostninger, da bærrene skal plukkes af flere omgange.

Månedens kaffer:

Alto Cielo

Miraflores

Denne måneds kaffer

De mange små farme og den relativt korte tid kaffeindustrien har eksisteret i området, har skabt en af Huilas største forcer i sammenligning med andre regioner i Colombia; fleksibilitet. Huilas kaffeproduktion er blevet formet af specialkaffebevægelsen; selvstændige producenter, med nem adgang til markedet, der dyrker kaffe på nyligt tilplantede landbrug med frugtbare jorde. Mange kaffeopkøbere operer i området, ofte i budkrig med hinanden, for at sikre sig det bedste fra høsten. Meget af den udvikling vi ser i colombiansk kaffe har sine rødder i Huila og i denne måned har vi fokus på to af dem.

Frugtig & vild

Alto Cielo

Produktionen af naturligt forarbejdet kaffe i Colombia har aldrig været let. De udfordrende klimatiske betingelser og manglende interesse fra de traditionelle opkøbere, har betydet at det har været nærved umuligt at finde colombiansk natural kaffe, indtil for nyligt. Ved at anvende mekaniske varmeapparater, hvor man afbrænder affaldsmateriale fra landbruget, eller ved omhyggelig brug af parabolske tørremaskiner, har betydet at natural kaffe er blevet mere tilgængeligt, særligt i Huila. Udvidede pre-fermenteringsrutiner har også bidraget med en større kontrol over kaffens smagsprofil, og minimerer fermentering under tørringsprocessen hvilket bevarer en frisk og saftig profil.

Angelo Sosa dyrker sin kaffe på hans 10 hektar store farm, som ligger uden for byen Gigante i det centrale Huila, i Colombia. Farmen er forholdsvis stor i forhold til mange andre i Huila. Angelo valgte stedet på grund af den store naturskønhed her, som skyldes placeringen højt over Gigante på skråningerne af Andesbjergenes østlige højderyg. Mikroklimaet her er ideelt til produktion af højkvalitets specialkaffe, aftenerne er kølige og fugtige og dagene fyldt med solskin, da området kun ligger 250 km. nord for ækvator.

Angelo er stor fan af Tabi-sorten, både på grund af dens resistens over for sygdomme og det høje udbytte den giver, men også på grund af den store smag som man ikke finder i mere traditionelle colombianske hybrider. Af samme årsag dyrker han næsten udelukkende Tabi på Alto Cielo, som han også har givet øgenavnet Tabiland. Selvom det er usædvanligt i Huila, har Angelo benyttet en naturlig forarbejdningsproces til dette parti Tabi. Kaffebærerne pre-fermenteres i tanke i 24 timer, før de nænsomt tørres under plastik baldakiner i omkring 16 dage. Baldakinerne giver beskyttelse imod regn under høsten, men er også med til at øge temperaturen og luftgennemstrømningen. Med dem kan man skabe en ensartet og kontrolleret tørring, selv under de forholdsvis fugtige omstændigheder.

Processen har frembragt en blød og elegant profil, med en cremet karakter og fyldige noter af moden frugt.

Floral & balanceret

Miraflores

Edwin Mazorra ejer Miraflores sammen med sin far. De har sammen købt jorden, som tidligere var en dårligt forvaltet konventionel kaffefarm. I Huila er jorden fuld af næringsstoffer og den er ikke blevet udpint af generationers konventionelt landbrug, med pesticider og kemisk gødning. Det har derfor været muligt at omlægge jorderne til produktion af specialkaffe af høj kvalitet, selvom det var en krævende opgave med meget hårdt arbejde. De har plantet flere nye sorter med hovedfokus på Pink Bourbon, inspireret af de mange succeshistorier de har hørt fra deres venner. En ulempe ved Pink Bourbon er at sorten har megt lange grene og derfor skal plantes med større mellemrum, end mange andre colombianske sorter. Dette har betydet at udbyttet på farmen er faldet, hvilket har fået Edwin til at søge andre måder at bringe værdi til hans kaffer. Han har derfor deltaget i kurser om forarbejdningsteknikker, jordsundhed og mere bæredygtighed på hans gård, altsammen i et forsøg på at øge kvaliteten og prisen, på specialkaffemarkedet.

Dette parti blev høstet i november 2021. Edwin, og hans team af plukkere måtte gå planterne igennem over flere gange for at sikre at kun de helt modne bær blev plukket; meget nedbør under høsten i Colombia, betød at bærrene modnede langsom og uens. Først blev bærrene lagt i rent vand for at kunne sortere de flydende bær fra, da disse har en lav tæthed og er af lavere kvalitet. Det yderste lag af kaffebærrene fjernes, før kaffen fermenteres i 36 timer, vaskes i 3-4 timer og tørres i de ventilerede parabolske tørremaskiner.

Denne proces fører til et rent udtryk af Pink Bourbon sorten og fremviser noter af tropisk frugt og florale aromaer, sammen med en intens smag af friske, røde bær.

DISCOVERY

Udvikling i Huila

Huila er, og vil blive ved med at være, en af verdens mest interessante regioner for dyrkning af specialkaffe. Villigheden til at omfavne forandring, tilstedeværelsen af det store antal specialkaffe indkøbere, og rigdommen af viden og talent i det producerende samfund har ført til fremragende kaffe. Huila har haft en af de største udviklinger, af alle de regioner vi arbejder i. Tilføjelsen af nye sorter, processer, og producenter har været nøglen til Huilas succes, der nu producerer en bredere palette af smagsudtryk end vi troede var muligt for blot fire år siden. Denne måneds kaffer er et fantastisk eksempel på denne udvikling og samarbejdet med talentfulde og motiverede personer. Vi håber, at du vil nyde begge denne måned.

Åbningstider

East Village Bakery - NYC

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Soho - NYC

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven - Aarhus

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade Bageri - Aarhus

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade - København

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Risteri - København

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

Talad Noi - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

Ari - Bangkok

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Muscat - Oman

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Wholesale

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her