Christmas Calendar

24 kopper kaffe

Welcome to your Christmas Calendar! This December, you are embarking on a coffee journey each morning, together with over 800 others spread across the world.

On the first day you enjoy a coffee, you can test your coffee skills by answering questions about aspects of the coffee you are drinking. On day two, we’ll reveal more about the coffee’s story and how its flavour profile was created, before giving all of the details on day three. We encourage you to taste and discuss each day, guess what the coffee might be, what process was used, what country it was grown in; continually tasting with curiosity and intent.

Enjoy!

Christmas Calendar

24 kopper kaffe

Welcome to your Christmas Calendar! This December, you are embarking on a coffee journey each morning, together with over 800 others spread across the world.

On the first day you enjoy a coffee, you can test your coffee skills by answering questions about aspects of the coffee you are drinking. On day two, we’ll reveal more about the coffee’s story and how its flavour profile was created, before giving all of the details on day three. We encourage you to taste and discuss each day, guess what the coffee might be, what process was used, what country it was grown in; continually tasting with curiosity and intent.

Enjoy!

den 1. december

Friske noter af urter og citrus

Kaffen blev dyrket i en landlig region i Central Amerika. Kan du gætte i hvilket land?

a) Honduras
b) Guatemala
c) El Salvador
d) Costa Rica

Denne kaffen er forarbejdet med den vaskede metode på en meget lille gård, hvor udstyret til forarbejdningen flyttes med rundt på gårdens jorder som bærrene plukkes.

Guatemala

Marta Dominguez

Dette parti, et miks af Bourbon og Caturra, er plukket og forarbejdet af Marta og hendes familie. De har ingen fast kaffemølle, så ofte flytter de deres plastiktanke og hånddrevne afskalningsmaskine, rundt på farmen efterhånden som bønnerne plukkes. Efter at frugtkødet er blevet fjernet, fermenteres kaffen i små plastiktanke i omkring 30 timer, før den vaskes og tørres på terrasser der ligger omkring huset. Kaffen vendes ofte for at sikre at kaffen tørrer jævnt, i de forholdsvis kølige omgivelser i 1600 m.o.h. Denne fremgangsmåde til fermentering skaber en blød, men frisk kaffe, med aromatiske urter og noter af syrlig citrus.

Fyldig naturligt forarbejdet kaffe, dyrket i vulkansk jord

Denne kaffe dyrkes i vulkansk jord og forarbejdes ved brug af natural-metoden for at skabe en fyldig og sød smagsprofil. Kan du gætte af hvilken sort kaffen er fremstillet?

a) Caturra
b) Catuai
c) Bourbon
d) Typica

Denne kaffe er dyrket med vejledning- og forarbejdet efter instruktion af Aida Batlle, den første kvindelige vinder af prisen Cup of Excellence, i El Salvador.

EL SALVADOR

Santa Ana

Denne kaffe blev dyrket af Claudia Mathies Rank på hendes farm Finca El Paraiso, som ligger længere nede af bjergsiden på Santa Ana vulkanen, ikke langt fra byen Santa Ana. Santa Anas vulkanske jord er meget frugtbar, hvilket medfører et godt udbytte, såvel som en god kvalitet. Bærrene transporteres til Batlles familiemølle, Benefico Las Tres Puertas, hvor de forarbejdes. Som med alt Battle familiens kaffe, er forventningerne høje. Kun de mest modne, røde bær anvendes, fermenteringsprotokoller følges til punkt og prikke, og kaffen opbevares og kværnes på tørmøllen under nøjagtige betingelser.

Dette natural-parti er 100% Bourbon fra Claudias farm. Forarbejdningen giver en smag af fyldig chokolade og nødder, som brydes af smagsnoter af moden frugt, som søde kirsebær.

Floral og frisk Pink Bourbon

Denne kaffe er af sorten Pink Bourbon, dyrket i regionen Huila i Colombia. Kan du gætte hvilken forarbejdningsmetode der er anvendt?

a) Vasket
b) Honey
c) Natural
d) Anaerob

Denne kaffe er forarbejdet efter protokoller, tilrettelagt af teamet hos Cofinet i Armenia, hovedstad i Quindio regionen. Forarbejdningen er med til at skabe en frisk og floral profil i denne Pink Bourbon.

COLOMBIA

Linarco Rodriguez

Linarco Rodriguez dyrker kaffe i nærheden af byen Palestina, i det sydlige Huila, en af de mest berømte kaffedyrkningsregioner i Colombia. Huilas vulkanske muld er fuld af næringsstoffer, den er nemlig uberørt af landbrugsdyrkning, som vi ser invadere de mere nordlige regioner. Den højde som bønnerne dyrkes i og den næringsrige jord, giver fremragende forhold til dyrkning af kaffebønner af høj kvalitet. Der findes et stort antal af drevne, agile farmere i området, hvoraf mange har arbejdet med kaffe i flere generationer, uden at det nødvendigvis betyder at de har arbejdet på store industrielle kaffe-farme, som vi tit ser det i mere veletablerede kaffe-regioner. Der er derfor en stor villighed til at eksperimentere, give plads til innovation og til at frembringe kaffer, som kan tilfredsstille de mange skiftende behov der er på specialkaffemarkedet. Et eksempel herpå er Pink Bourbon, som siges at være en naturlig mutation, som er blevet opdaget i Huila. En eksotisk variant som har en frisk og ren aromatisk karakter, ofte med florale og tropiske elementer.

Sødmefuld frugt og sprød syre

Kaffen er dyrket og forarbejdet af en anerkendt producent, med base i Colombias Cauca Valley. Kan du gætte hvem?

a) La Real Expedicion Botanica
b) La Palma y El Tucan
c) Café Granja La Esperanza
d) Cofinet

Denne kaffe er forarbejdet ved langtidsfermentering i tanke. Det fører til den usædvanlige vilde og fyldige, søde profil.

Colombia

Potosí

I år er det femte gang, vi køber lige netop dette parti fra Café Granja, en kaffe, der illustrerer Granjas vedvarende målsætning om at sætte nye standarder for udvikling og forbedring af smag gennem forarbejdningsprocessen. Dette parti af sorten San Juan dyrkes på den originale Granja-farm, Finca Potosí. Holdet bag Finca Potosí og Las Margaritas, der begge ligger lige uden for byen Caicedonia i det nordlige Valle del Cauca, er i konstant udvikling, og de har endda skabt deres egne hybridsorter gennem manuel krydsbestøvning af træer. San Juan, der er en krydsning mellem Granjas bestand af Bourbon og Pacamara, er et eksempel herpå.

I bjergene over Caicedonia er det meget svært at kontrollere den traditionelle, naturlige forarbejdningsproces på grund af den høje luftfugtighed der i gennemsnit ligger over 70%, samt de hyppige regnbyger under høstsæsonen. Ved denne forarbejdning har CGLE gjort brug af en meget lang gæring af kaffebærrene på omkring 50 timer i åbne, temperaturkontrollerede tanke. Efter gæringen overføres bærrene til tørremaskiner, hvor de tørres mekanisk under langsomme og kontrollerede forhold, hvilket muliggør en gennemført naturlig proces i det fugtige klima. Deres omhyggelige produktionsproces resulterer i en kaffe, der har en fin balance mellem primære terroir-smage og sekundære, procesdrevne smage. I denne kop betyder det, at den friske og klare syrlighed fra det højtbeliggende Cauca Valley-terroir kombineres med noter af bløde, modne frugter og en tung fyldig sødme, som man ville forvente det af en fantastisk natural-kaffe.

Fyldige og modne udtryk af frugt

Dagens kaffe blev dyrket og forarbejdet på en stor grund i det østlige Afrika, i et land som domineres af et system, hvor mindre bønder leverer kaffebær til centrale forarbejdningsstationer. Kan du gætte hvilket land kaffen stammer fra?

a) Etiopien
b) Rwanda
c) Kenya
d) Burundi

Kaffen blev dyrket på Peerless Estate, som har været ejet af familien Kiguta, igennem de sidste tre generationer. Deres omhyggelige natural-forarbejdning fører til denne fyldige kop med noter af moden frugt.

KENYA

Muringato

Dette parti blev dyrket på Peerless Estate som ligger lige nord for byen Nyeri, i hjertet af den berømte kafferegion Nyeri. Peerless blev grundlagt af britiske bosættere i 1920’erne, men ejerskabet blev overdraget til Kiguta familien, da Kenya fik sin uafhængighed i 1963. I dag drives godset, som er en af de største tilbageblivende i Kenya, af tredje generation af familien Kiguta. Igennem de sidste par år har godserne draget fordel af deres mulighed for at eksperimentere frem for at benytte det kooperative system, som er traditionelt i Kenya. I stedet for at risikere det arbejde der udføres af flere tusinde småfarmere, kan godset tage en kalkuleret risiko ved at eksperimentere med deres egen produktion, i mindre skala. De afprøver nye fermenteringsmetoder, for at skabe nye udtryk, på den traditionelle kenyanske profil.

Dette parti er resultatet af en sådan metode, hvor der er benyttet en komplet natural proces for skabe et rigt og rundt udtryk af Kenya. Det smager næsten som om man har henkogt de traditionelle noter af modne røde bær. Kaffebærrene tørres på de hævede tørreborde som også anvendes i den traditionelle kenyanske vaskeproces. Tørringen tager omkring 20 dage under den intense afrikanske sol. Noterne er af meget modent frugt, som leder tankerne hen på den traditionelle solbær og blomme, dog med en interessant floral topnote som minder om viol.

Dybe noter af solbær og chokolade

Kaffen her er dyrket i Kenya, af producenter omkring byen Karantina i Nyeri. Kan du gætte hvilken sort der er mest fremtrædende her?

a) Caturra
b) Ruiru 11
c) Bourbon
d) SL28

Denne kaffe blev forarbejdet ved brug af en vaske-metode, som er typisk for Kenya. Metoden inkluderer at bærrene, af flere omgange, kommes i tanke med vand for at få sorteret de flydende bær fra, da de har en lav densitet, er umodne eller på anden måde har defekter. Endeligt hældes bærrene endnu engang i kar hvor de flyder rundt, for at få et ensartet fugtindhold i hele partiet. Dette fører til den fyldige, modne og klare smag af bær i koppen.

KENYA

Ndaroini

Ndaroini er den ene af tre stationer, som er ejet af Gikanda Farmernes Kooperative Fællesskab (Gikanda FCS), de to andre er Gichathaini og Kangocho. Gikanda er placeret i området omkring landsbyen Karatina, som ligger på grænsen imellem regionerne Nyeri og Kirinyaga, der er centrale for kaffeeksport i Mount Kenya regionen. Der er flere kaffemøller i området og kaffen transporteres ofte ad denne vej tilbage til Nairobi eller direkte til havnen i Mombasa. På vores tur igennem Karatina i januar i år, blev vi overvældede af regionens skønhed. Når vejen på de lange køreture slog et sving, kunne man af og til se den truende silhuet af Mt. Kenya åbenbare sig bag de frodige grønne skove, hvilket stod i stærk kontrast til den ikoniske støvede røde vulkanske jord. Denne jord og de tørre og varme vejrforhold, er nogle af hovedårsagerne til Kenyas utrolige potentiale for fremstilling af kvalitetskaffe. Gikanda kooperativet forstår at udnytte potentialet til fulde og dette vaskede AA-parti fra Ndaroini er ikke anderledes. Den traditionelle kenyanske vaskeproces, hvor bønnerne lægges i blød en ekstra gang, efter de er blevet vasket, har resulteret i nogle fremragende eksempler på den klassiske vaskede kenyanske profil, med en dyb intensitet som leder tankerne hen på solbær og mørk chokolade.

Delikat oolong og frisk citrus

Denne kaffe blev forarbejdet på en kaffestation i Limu-regionen i Etiopien. De tørre og varme vejrforhold i Etiopien er perfekte til anvendelse af et bredt udvalg af forarbejdningsmetoder. Kan du smage hvilken metode der er blevet anvendt her?

s) Vasket
b) Honey
c) Natural
d) Semi-carbonic maceration

Forarbejdningsstationen er ejet af Mike Mamo, en etiopisk-amerikaner som er opvokset i Addis Ababa. Han voksede op hos sin far, som arbejdede i kaffeindustrien og som ejede hans egen mølle-forretning siden starten af 1950’erne. Kaffebærrene i dette parti er udvalgt fra gårde omkring byen Yukro.

ETHIOPIA

Telila

Mike Mamo har kun drevet vaskestationen Telila siden 2019, opmuntret af liberalisering af den etiopiske kaffeindustri i 2017. De ændrede regler har gjort det muligt at eksportere meget mindre partier og det har desuden gjort det nemmere at spore kaffens oprindelse og det er således blevet muligt at opbygge relationer med producenten selv. Mike, som er født i Addis, er af etiopisk og amerikansk oprindelse. Han har fornyligt overtaget den mølle og eksport-virksomhed som hans far grundlagde for 65 år siden.

Mikes livslange erfaring i branchen har betydet, at han har kunne se perspektivet i at finde en måde at skabe større værdi for både kafferistere og producenter. Telila-møllen, der ligger i Limu-regionen, forarbejder partier som er sorteret efter dato og efter den landsby hvor bønnerne er plukket, hvilket gør det meget nemmere at spore kaffen og kontrollere kvaliteten. De arbejder også sammen med større farme, som producerer nok til at kunne eksportere som enkelte partier. Vi har smagt mange lækre kaffer fra Telila-møllen, men dette parti, som består af bær fra byen Yukro, var et absolut højdepunkt for os. De friske floraler og delikat oolong te, fremhæves af den friske citrus og er et perfekt eksempel på karakteren af en vasket etiopiske kaffe.

Floral og vild eksperimentel forarbejdning

Denne kaffe er fremstillet eksklusivt til denne kalender, kun 60 kg er produceret i år. Kaffen er forarbejdet ved brug af en eksperimentel semi-carbonic maceration-metode, efter rådgivning af vores brasilianske partnere hos Daterra, i Brasilien. Men hvilket land tror du at kaffen blev dyrket i?

a) Panama
b) Colombia
c) Costa Rica
d) Etiopien

De florale noter i denne kaffe stammer fra råmaterialet og er et resultat af sort og terroir. Det fremragende forarbejdningsarbejde betyder at de stadig er til stede, sammen med de mere vilde noter og smagene af moden frugt som fremhæves af processen.

Bensa Logita SCM

Kun de mest modne bær er udvalgt for at skabe dette kaffeparti. Bærrene er faktisk så modne, at nogle er på grænsen til at være overmodne. De forsegles i rustfri ståltanke og fermenteres i et anaerobisk miljø i 60 timer. Den lange fermentering giver bærrene en dyb mørklilla farve, hvorefter de tørres i omkring 12 dage, stadig med frugtkødet intakt. Det resulterer i sidste ende i en vild og frugtig fortolkning af det etiopiske terroir. At vi kan spore det karakterfulde terroir i smagen er et klart vidnesbyrd om en forarbejdningsproces udført til perfektion af Moplaco. Logita formår desuden at bidrage til et vildere udtryk af den tunge Sidamo-profil, som drives af fyldige noter af moden tropisk frugt, mens den friske og sprøde syrlighed fastholdes.

Åbningstider

East Village Bakery - NYC

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Soho - NYC

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven - Aarhus

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade Bageri - Aarhus

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 7:00 - 18:00

Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade - København

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Risteri - København

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

Talad Noi - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

Ari - Bangkok

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 7:00 - 18:00

Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Wholesale

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her