ADVENTSKALENDER

Sheka

Den fjerde og sidste kaffe i dette års adventskalender er Sheka. En unik oplevelse fra Kawo Kamin-gården, der er kendt for Moplacos eksperimentelle fermentering, en processen der skaber en dyb og rig sødme samtidig med, at den etiopiske kaffes blomster- og frugtkarakteristika bevares.

Det er anden gang, vi har opkøbt kaffe fra Moplacos gård, Kawo Kamin. Vi fortsætter vores tætte samarbejde med købet af dette lille parti, der er forarbejdet på Moplacos nærliggende Sheka-mølle. Kaffen er forarbejdet ved hjælp af Moplacos innovative forarbejdningsproces; semi-kulsyremaceration.

Producent
Moplaco

Sort
Heirloom

Forarbejdning
Semi-Carbonic Maceration

#4 SHEKA

Kawo Kamin-gården

Det er anden gang, vi har opkøbt kaffe fra Moplacos gård, Kawo Kamin. Vi fortsætter vores tætte samarbejde med købet af dette lille parti, der er forarbejdet på Moplacos nærliggende Sheka-mølle. Kaffen er forarbejdet ved hjælp af Moplacos innovative forarbejdningsproces; semi-kulsyremaceration.

Sheka-skoven ligger i Southern Nations, Nationalities and Peoples Region (SNNPR), en region i den sydvestligste del af landet nær grænsen til Sydsudan. Skoven, som er en af de smukkeste steder, vi har besøgt på vores mange kafferejser, er et af de største tilbageværende områder med oprindelig skov i Etiopien. Området er kendt for sin produktion af vild honning, og selvom sunde bier er et godt tegn på biodiversitet og minimal brug af kemikalier, plages resten af Etiopien i de senere år af udpint landburgsjord. Regeringen har opmuntret til landbrug på tværs af SNNPR ved brug af tilskud. Især te- og kaffeproduktion tilskyndes, hvilket fører til involveringen af udenlandske investorer og skovrydning. Resultatet er opførelsen af store godser og tvivlsomme arbejdsforhold for de indfødte.

Fyrre kilometer uden for byen Masha ligger Moplacos Kawo Kamin-gård, der nok er den smukkeste kaffegård, vi nogensinde har besøgt. Her dyrkes kaffen i synergi med Sheka-skoven. Den oprindelige skov bruges til at skabe skygge for træerne, hvilket er med til at holde biodiversiteten i live. Det har også en positiv effekt på kaffekvaliteten, idet planterne er velnærede og vokser under ideelle, fugtige forhold under skovkronen. Nogle af de lokale landmænd har endda været i stand til at bevare deres bistader rundt omkring på de 150 hektar beskyttet skov, der omgiver gården. Denne produktionsmåde, hvor man arbejder sammen med skoven for at dyrke kaffe samtidig med, at man beskærer og forvalter skoven, er kendt som semi-skovdyrket kaffe.

#4 En vild kaffe med blomsterkarakter

Sheka

De omhyggeligt fremstillede kaffebønner føres herefter til Moplacos Sheka-mølle for at blive forarbejdet. Møllen er Moplacos nyeste og producerer for det meste naturlig kaffe, da de store gæringstanke, der kræves for at producere vasket kaffe, stadig er ved at blive bygget. Moplacos eksperimentelle ånd, som vi har været vidne til på vores besøg, er også til stede her. Moplaco eksperimenterer med små partier af kaffe, der er forarbejdet ved hjælp af kulsyremaceration og anaerobe processer, og vi er glade for at kunne give vores kunder muligheden for at smage disse partier.

Efter indførelsen af eksportregler i 2017 begyndte Moplaco at eksperimentere med kulsyremaceration på deres Logita-mølle i Sidamo-regionen. I begyndelsen af dette projekt blev de assisteret af en gruppe af eksperter inden for kaffefermentering, vores brasilianske partnere hos Daterra. Nogle af folkene fra Daterra fløj endda til Etiopien for at assistere med projektet, og det var gennem vores forbindelse til dem, at vi fik mulighed for at smage nogle små prøver fra de indledende eksperimenter.

For at skabe dette parti udvælges de allermest modne kaffebær, der er på grænsen til overmodne. Bærrene forsegles i rustfri ståltanke og fermenteres i et anaerobt miljø i 60 timer. Den lange gæringsproces får bærrene til at blive en mørklilla farve. Herefter tørres bærrene i yderligere 12 dage.

Resultatet er en vild og saftig udgave af etiopisk kaffe, der afspejler det etiopiske terroir. Det faktum, at denne terroir-drevne karakter stadig værdsættes af Moplacos kunder, vidner om Moplacos ekstraordinære forarbejdningsproces. Sheka er en vild udgave af den mere tunge Sidamo-profil. Shekas smagsprofil er kendetegnet ved tropisk frugt, og smagen af sprødt, rødt æble balanceres af interessante krydderinoter i eftersmagen.

Teknisk data

Producent: Moplaco

Region: SNNPR

Højde: 2000 masl

Sort: Heirloom

Forarbejdning: SCM

Høst: January 2021

DISCOVERY ABONNEMENT

Fortsæt udforskningen

Vi håber du har nydt de fire ugers opdagelser gennem vores kaffer. Vi har nydt at bringe dig dette udvalg af nogle af de kaffer vi har fundet noget helt særligt denne sæson. Med vores Discovery Abonnement er det muligt at fortsætte udforskningen. Hver måned finder vi to ny kaffer, der deler et tema - være det sig et område, en forarbejdningsmetode eller en kaffe fra vores partnere der er i sæson. Abonnementet kan tilpasses, så det passer til dine kaffe-behov, mens det tager dig med på en opdagelsesrejse gennem kaffens verden.

Åbningstider

La Cabra - Graven

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

La Cabra - Banegården

Banegårdspladsen 1

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

La Cabra - Bakery

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 18:00

Søn: 07:00 - 17:00

La Cabra - New York

152 2nd Ave

New York

United States

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 08:00 - 18:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

La Cabra - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

Bangkok 10100

Thailand

Åbningstider:

Man: Closed

Tir - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

Banegårdspladsen 1

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 18:00

Søn: 07:00 - 17:00

152 2nd Ave

New York

United States

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 08:00 - 18:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

Bangkok 10100

Thailand

Åbningstider:

Man: Closed

Tir - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Risteri

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

DA
USD $