Discovery kaffeabonnement præsenterer

Sourcing fra nye egne

  • I denne måned håber vi på at kunne dele vores udforskning af nye kaffeegne med jer.

  • Når vi går på opdagelse i nye regioner, sætter vi i første omgang vores lid til kaffeopkøbere, som har arbejdet i regionen i forvejen.

  • Honduras er et relativt nyt produktionsland når det kommer til specialkaffe, men kvaliteten her er stærkt stigende. Ally Coffee har sat os i forbindelse med flere producenter i Santa Barbara, herunder Pedro Sagastume.

  • Selvom Rwanda er en mere etableret kafferegion, er det ikke et land vi har særlig stort kendskab til endnu. Nordic Approach har arbejdet med Gitesi-møllen igennem flere sæsoner og de har et tæt samarbejde.

  • El Ocote er en lille grund som bliver styret af Pedro Sagastume, og den har produceret denne friske og klare vaskede Paraneima, som bærer præg af sprøde modne hindbær og ribs.

  • Gitesi er et typisk Rwandansk vasket parti med noter af blomster som følges af en balance mellem citrusagtig syrlighed og sødmefyldt honning.

Få denne måneds kaffer fra
d. 10. september - 7. oktober

Discovery kaffeabonnement

Fordele

  • To unikke kaffer hver 4. uge.
  • Bliv klogere på kafferne og deres forarbejdning.
  • Førsteret til køb af nye eksklusive kaffer.
  • 15% rabat på alle kaffer fra webshoppen.
  • 15% rabat på alt udstyr over 199 DKK.
  • Eksklusive rabatter kun for abonnenter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb Om kaffeabonnement

Nye kafferegioner

Vi leder altid efter nye kafferegioner at gå på opdagelse i når vi smager på de hundredevis af kaffeprøver vi får tilsendt hvert år fra importører og producenter. Denne rejse udi at blive klogere på kaffedyrkning i forskellige egne vil vi gerne dele med jer i denne måned, hvor vi fremviser to kaffer fra regioner som vi endnu ikke er så bekendte med. Den bedste vej frem til disse kaffer er gennem eksperter, som har fødderne solidt plantet i jorden rundt omkring i verdens kaffedyrkende lande. I denne måned har vi ladet os hjælpe af to samarbejdspartnere som vi har arbejdet med længe, nemlig Nordic Approach i Rwanda og Ally Coffee i Honduras.

Rwanda

På mange punkter ligner Rwanda naboen Burundi; de er begge to små lande, som er dårligt økonomisk stillede og ikke har en kystlinje. Dette gør det svært at få kaffe transporteret ud af landet og til havn. I Rwanda er også en del civil uro, men kriminalitet og korruption er nedadgående, især i sammenligning med Burundi. Når det kommer til kaffe, fungerer Rwanda meget på samme måde som Burundi, hvor små bønder afleverer deres høst til privatejede vaskestationer, som primært behandler vaskede kaffer, men på det seneste finder man også naturligt processerede kaffer. Rwandas regering fører tæt kontrol med kaffemarkedet, og indtil for nyligt var det kun muligt at eksportere vaskede kaffer. Selvom en nylig lovændring gør det muligt at eksportere naturlige kaffer, kræver det stadig en særlig tilladelse, og for at producenten kan få denne, må importører forpligte sig til at købe al kaffen fra en producent. I Gitesi-møllens tilfælde var denne eksportør Nordic Approach. Kaffe fra Rwanda har en tendens til at fremstå klart med en stærk syrlighed, som ofte ses i Østafrikanske kaffer, og blomsternoter, som minder om dem, vi finder i Etiopiske kaffer.

Honduras

Honduras er også ustabil, og er et af de fattigste lande i Centralamerika. Der er stadig en del uro i landet efter et militærkup i 2009. Kaffe udgør op mod 10% af Honduras’ samlede eksport, og er dermed den næststørste eksport efter tøj, som produceres på store fabrikker. Selvom kaffe er så vigtig en eksport i Honduras, er det stadig en ung nation indenfor specialkaffeeksport. Benjamin Paz, som er en af de vigtigste som presser på for at højne kvaliteten af kaffe i Honduras, åbnede først den afdeling af hans virksomhed som har at gøre med specialkaffe for 15 år siden. Nu arbejder hans virksomhed med 200 producenter på bjerget Santa Barbara, og Pedro Sagastume, som er producent af en af denne måneds kaffer, er en af disse producenter. En stor del af Honduras’ kaffeindustri består af kaffe af lavere kvalitet, som sælges til noget der ligner C-markedspris, men der er en god portion af gårde, som har fairtrade-certifikater, og kan tjene en lille bonus oveni. Specialkaffe har især taget sit greb i Santa Barbara, og det bliver mere og mere populært at eksperimentere med sorter og fermenteringsteknikker. Derfor er det svært at tale om en typisk Honduransk smagsprofil, men i de kaffer vi har smagt herfra ser vi en tendens til meget frisk profil med klare citrusagtige smagsnoter.

Første kaffe - Honduras

El Ocote
Washed Paraneima

Hindbær, Ribs og Karamel
(250g / 8.8oz)

Honduranske kaffepartier har imponeret os i løbet af de seneste par år, men vi er især blevet imponeret i de seneste par sæsoner. Kvaliteten er stærkt stigende, og det er til dels takket være visionærer som Benjamin Paz og hans firma Beneficio San Vicente, som hjælper producenter med at højne kvaliteten af deres kaffe og sætte dem i forbindelse med kafferisterier. I Santa Barbara er der også nogle udfordringer for producenter som vil dyrke specialkaffe. Regionen strækker sig fra grænsen mod Guatemala og ind mod det centrale højland, som kan prale af nogle af landets højest beliggende områder. Santa Barbara befinder sig også tæt på en stor jungle, hvilket medfører en høj luftfugtighed og en stor mængde regn, især i høstsæsonen, hvilket giver store udfordringer med at tørre kaffen på en konsistent måde. Derudover kan de lave nattetemperaturer i kombination med våde klima føre til “frysning” af kaffeplanten, en tilstand hvor bærrenes modning standses, og som i sidste ende fører til høsttab. Men alle disse udfordringer gør bare kaffebønderne mere resolutte, og siden grundlæggelsen af Cup of Excellence her i 2005, er størstedelen af vinderne af konkurrencen kommet fra Santa Barbara.

Sagastume-famillien har arbejdet med kaffe i Santa Barbara i generationer, længe før områdets potentiale blev anerkendt. Familien har arbejdet hårdt for deres plads i specialkaffeindustrien ved hjælp af detaljeret research og kloge investeringer, og ved aktivt at opsøge samarbejder som det de har med San Vicente. Pedro Sagastume er familiens overhoved, og som han bliver ældre, er han gået i gang med at dele familiens land mellem sine sønner. Kaffeproduktionen er stadig et familieprojekt, og al familiens kaffe bliver stadig behandlet på vådmøllen ved siden af familiens hjem. Denne Paraneima er dyrket på El Ocote-grunden, som er en af de sidste som bliver ledt af Don Pedro selv. Paraneima er en oprindelig Honduransk sort, som er skabt som svar på et udbrud af rundorme i midt 80erne. The Honduran Coffee Institute udvalgte omhyggeligt planter af Sarchimor sorten i jagten på resistens overfor rundorme, mens de samtidigt søgte at bevare de positive kvaliteter i den færdige kop og resistens overfor andre sygdomme. Sorten er kendt for sin tunge, fyldige krop og nogle milde urteagtige noter i koppen, samt bønnernes betydelige størrelse og længde. Dette parti er behandlet med en vaskeproces, og er først tørfermenteret i 20 timer, hvorefter bærret er blevet fjernet med vaskning, og herefter er bønnerne tørfermenteret i 14 dage på løftede lejer, som er overdækket af tørringstuneller af plastik. Dette parti er meget friskt og klart, med sprøde noter af hindbær og ribs, som balanceres af en intens karamelagtig sødme. Takket være vores partnere hos Ally Coffee har vi smagt flere partier fra Sagastume-familien i år, og vi er generelt meget imponerede af den kvalitet vi har set fra dem. De har virkelig arbejdet hårdt for at højne kvaliteten af deres kaffe i de seneste år, og vi glæder os til at smage deres første høst af Geisha og SL28 næste år. Honduranske kaffer har fanget vores opmærksomhed i denne sæson, og vi ser frem til at smage mere i fremtiden.

Anden kaffe - Rwanda

Gitesi
Washed Bourbon

Citron, Honning og Oolong
(250g / 8.8oz)

Vaskestationen Gitesi i Rwanda bliver ledt af far og søn Alexis og Aime Gahizi. Stationen ligger lige udenfor landsbyen Gitesi i Karongi-området, og blev opført som en del af en genopbygning efter byen blev mere eller mindre ødelagt under det tragiske folkemord i 1994. Siden da har et Technoserve-program bidraget til at løfte møllen fra konkurs i 2010, til at vinde Rwandan Cup of Excellence i 2012. Fordi Rwanda er et henholdsvis lille land med en stor mængde af kaffebønder, er der også en stor mængde af møller. Derfor har bønder også et stort udvalg af møller at vælge mellem, og der er stor konkurrence mellem møllerne, som selvfølgelig gerne vil have fat i bønner af den højeste kvalitet. Gitesi forsøger at fastholde et tæt samarbejde med bønderne ved at tilbyde dem en god pris, og flere former for landbrugsstøtte. De har også et betalingsprogram, som sørger for at bønder får en bonus baseret på den pris, Gitesi-møllen fik for deres kaffe i den pågældende sæson. I dag er det meste af møllens drift overgået til Aime og den yngre generation af Gahizi-familien, og stationen producerer op til 3 containere af sporbar specialkaffe af høj kvalitet. Familien er også stolt af den mængde af støtte de har været i stand til at give til de lokale bønder de arbejder med. Gitesi distribuerer pumper og køer til bønder, som har potentiale til at få mest muligt gavn af dyret. En ko giver også økologisk gødning til gården, og denne gødning fører til en større høst hvis den anvendes rigtigt. Koen producerer også mælk, som bonden kan sælge eller give til sin familie. Reglen er, at hvis koen bliver gravid, skal kalven gives videre til den næste bonde, og dermed får flest mulige bønder del i projektet. Aime har en ingeniøruddannelse, og har udviklet et vandfiltreringssystem til stationen, som reducerer de negative effekter af spildevandet fra stationen.

Ligesom Burundi, dyrker Rwanda primært Bourbon, og de vaskede kaffer giver som regel en klar kop med syrligheden i front. Dette parti har en ren, citrusagtig karakter, som komplimenteres af en floral honning-note og en cremet fylde, som fører tankerne hen på Oolong-te.

Nye opdagelser

Vi leder altid efter nye kafferegioner at gå på opdagelse i, når vi smager på de hundredevis af kaffeprøver vi får tilsendt hvert år fra importører og producenter. For os er det vigtigt at vi leder efter den bedste kaffe i så mange forskellige egne som muligt, både i kendte og mindre kendte kafferegioner. Vi synes at disse to kaffer afspejler potentialet i hver sin region rigtig flot, og vi håber du kommer til at nyde dem i denne måned.

Stay bright and curious - John Gibson

1 x coffee

El Ocote - Washed Paraneima (250g / 5.3oz)

Kr. 169,00

2 x coffee

El Ocote - Washed Paraneima (250g / 5.3oz)
Gitesi - Washed Bourbon (250g / 5.3oz)

Kr. 249,00

Få denne måneds kaffer med vores abonnement 10. september - 7. oktober

Discovery kaffeabonnement

Fordele

  • To unikke kaffer hver 4. uge.
  • Bliv klogere på kafferne og deres forarbejdning.
  • Førsteret til køb af nye eksklusive kaffer.
  • 15% rabat på alle kaffer fra webshoppen.
  • 15% rabat på alt udstyr over 199 DKK.
  • Eksklusive rabatter kun for abonnenter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb Om kaffeabonnement