Discovery abonnement præsenterer

Nye veje i Etiopien

 • Denne måned glæder vi os over at kunne præsentere to kaffer fra vådmøllen Hambela Arifi.

 • Vi besøgte den smukke Guji-region i tidlige på året.

 • Disse kaffepartier blev udvalgt og sorteret fra resten af vådmøllens produktion, som normalt består af en blanding af kaffe fra mange forskellige marker.

 • Kaffetræerne som har båret disse bær ligner nutidens Bourbon-træer, som vi ser dem i centralamerika, og bærerne har en rundhed og sødme der minder om den moderne Bourbon-sorts.

 • Den første kaffe er en klar og aromatisk vasket kaffe, som bærer noter af bergamotte efterfulgt af blød abrikos, og som efterfølgende afrundes med en sort te karakter.

 • Den anden kaffe er en ren og velproccesseret “natural-kaffe”, som har karakter af blomstrende violer efterfulgt af komplekse noter af tropiske stenfrugter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb

Få denne måneds kaffer med vores abonnement 22. juni - 15. juli

Discovery kaffeabonnement

Fordele

 • To unikke kaffer hver 4. uge.
 • Bliv klogere på kafferne og deres forarbejdning.
 • Førsteret til køb af nye eksklusive kaffer.
 • 15% rabat på alle kaffer fra webshoppen samt K.H. Würtz X La Cabra keramik-serie.
 • Eksklusive rabatter kun for abonnenter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb

Velkommen

Velkommen til denne måneds kaffer, som er de allerførste af vores udvalg fra årets Østafrikanske høst. Etiopien har en særlig plads i kaffespecialisters hjerte, og det er ikke kun på grund af dets status som arabica-kaffens fødeland. Den etiopiske kaffeproduktion er meget anderledes end produktionen i resten af verden, for i Etiopien dyrker man usædvanligt mange forskellige sorter i en stor variation af systemer, selv i sammenligning med nabolande som for eksempel Kenya. I Etiopien gror kaffe stadig i halvvilde tilstande, og nogle steder gror den helt naturligt, hvilket ikke ses nogen andre steder i verden, ikke engang i den sydlige del af nabolandet Sudan. Således har Etiopisk kaffe en stor genetisk variation, som ikke kan findes andre steder. I mange regioner høster små producenter altså stadig bær fra vilde kaffetræer som gror i højt beliggende fugtige skove, især omkring den berømte Great Rift Valley.

Men af forskellige grunde har det også været udfordrende at arbejde som kaffekøber i Etiopien. Ethiopian Commodity Exchange (forkortet ECX) blev grundlagt i 2008 for at beskytte Etiopiens eksport, som primært består af landbrug. Det betød, at al kaffe skulle eksporteres igennem ECX. Det førte til et tab af sporbarhed, der gjorde det nærmest umuligt for opkøbere at sikre sig den samme kaffe år efter år. Ifølge ECXs regler skulle kaffe leveres direkte til Addis Ababas “Coffee Liquoring Authority”, hvor den blev cuppet og vurderet af cuppere ansat af regeringen. Man fjernede så al information om kaffens oprindelige vådmølle eller producent, og den blev solgt under et navn der bestod af oprindelsesregion og klasse, for eksempel “Kochere Grade 1”. Købere fik som regel ikke lov til at smage kaffen før de købte, men kunne kun undersøge den grønne kaffe med øjnene. Ind imellem kunne indviede købere få at vide hvilken producent eller vådmølle der udbød grade 1-kaffe på ugens auktion, og køberen kunne således byde på deres kaffepartier, men på grund af processen med at give kaffen navn efter regionen, kunne køberen aldrig vide med sikkerhed, om de rent faktisk havde sikret sig den kaffe, de troede de havde.

Et nyt system

Dette system var ikke optimalt for os, som arbejder med specialkaffe, og derfor forhandlede folk i faget for en ændring af reglerne, som førte til at ECX i 2017 opdaterede deres reglement for engroskunder. Nu har køberen adgang til den oprindelige information om præcis hvilken vådmølle kaffen blev processeret på, cup-bedømmelse, fugtindhold og vandaktivitet. En anden ændring i reglementet gør, at hvor man før minimum kunne købe 100 sække af et kaffeparti, kan man nu købe helt ned til en enkelt sæk grøn kaffe ad gangen. Derudover må købere nu også lave aftaler direkte med private vådmøller udenfor ECXs auktioner. Dette gør det langt nemmere for små og mellemstore risterier og købere som os, at importere små, sporbare kaffepartier, og endda købe små partier af kaffe som er behandlet med eksperimentelle processer i tæt samarbejde med sælgere, vi har et godt forhold til.

Cup A Lot

En af disse partnere er den Belgiske kaffeopkøber Cup A Lot. De har købt kaffe fra Hambela Arifi i Guji i flere år nu, og har gjort brug af at de nye regler til at opbygge et tæt samarbejde med møllen. I Hambela Woreda, som ligger i det sydøstlige Guji, findes den perfekte højde og klimaforhold til at fremelske kaffer af meget høj kvalitet. Dette gælder selvfølgelig for mange møller i denne del af landet, men på grund af ændringen i regelsættet i Etiopien skal der navigeres med gensidig tillid og klare mål for at få de nye muligheder ned i koppen. Et eksempel på dette er, at ejerne af møllen for nyligt har opdaget at nogle af de ca. 5000 bønder, som afleverer deres kaffe på møllen har kaffe, der både på træet og i koppen minder om de moderne Bourbon-sorter, som i dag dyrkes i central- og sydamerika. Cup A Lot bad om at købe et af kaffepartierne fra disse specifikke bønder, imod en bonus oveni den normalt aftalte pris. Førerne på Hambela Arifi sagde glædeligt ja til aftalen, og vi er meget begejstrede for at have en lille hånd med i spillet i kæden, som får denne lækre kaffe til at nå sit fulde potentiale. Det vaskede parti bærer præg af en afrundet version af de karakteristiska vi forventer af en klassisk vasket etiopisk kaffe, med florale bergamotte-noter, som komplimenteres af blød abrikos og en klar te-note til sidst. Det naturlige parti er mere vildt, og her møder rene og elegante violer frisk fersken og frugtig mango.

Første kaffe - Etiopien

Hambela Arifi
Washed Bourbon

Bergamot, Abrikos og Sort Te

(250g / 8.8oz)

Anden kaffe - Etiopien

Hambela Arifi
Natural Bourbon

Violet, Fersken og Mango

(250g / 8.8oz)

Nye givende partnerskaber

Det er stadig en ny og spændende oplevelse for os at have så høj gennemsigtighed og sporingsmulighed i disse ikoniske kaffeproducerende regioner, og vi vil blive ved med at udforske de muligheder, der følger med. Over de næste år glæder vi os til at udforske nye givende partnerskaber, eksperimentere med sorter og processer, og dyrke det tætte samarbejde, som er fordelagtigt for alle parter, når der dyrkes og handles med specialkaffe. Du kan følge med på vores sociale medier, hvor der vil komme flere partier fra Etiopien. Indtil videre ser vi nogle lovende resultater af dette års høst.

Stay bright and curious - John Gibson

Få denne måneds kaffer med vores abonnement 22. juni - 15. juli

Discovery kaffeabonnement

Fordele

 • To unikke kaffer hver 4. uge.
 • Bliv klogere på kafferne og deres forarbejdning.
 • Førsteret til køb af nye eksklusive kaffer.
 • 15% rabat på alle kaffer fra webshoppen samt K.H. Würtz X La Cabra keramik-serie.
 • Eksklusive rabatter kun for abonnenter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb