Discovery kaffeabonnement præsenterer

Methods of quality

  • I denne måned kan vi igen præsentere jer for to kaffer fra to meget forskellige oprindelser, hvor kvalitet opnås gennem forskellige metoder.

  • I El Salvador bruger dedikerede producenter deres erfaring til at dyrke, høste og fermentere kaffen med fokus på kvalitet.

  • I Kenya bidrager mange små gårde til kaffepartier i cooperativer, så man finder oftest frem til den bedste kvalitet gennem sortering og udvælgelse af de bedste partier.

  • Med den første kaffe får vi et gensyn med en tidligere favorit fra Kirinyaga i Kenya. Den er behandlet på Karimikui-møllen, og har friske noter af citron og solbær, som følges op af en sødme som leder tankerne hen på sukkerrørssaft.

  • Kaffe nummer to er dyrket af tre erfarne brødre på gården Finca Tres Potros i Ahuachapán i El Salvador. Her mødes man af tropiske frugtige aromaer, som komplimenteres af cremet mælkechokolade og en klar, bæragtig syre.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb Om kaffeabonnement

Få denne måneds kaffer med vores abonnement 17. august - 9. september

Discovery kaffeabonnement

Fordele

  • To unikke kaffer hver 4. uge.
  • Bliv klogere på kafferne og deres forarbejdning.
  • Førsteret til køb af nye eksklusive kaffer.
  • 15% rabat på alle kaffer fra webshoppen samt K.H. Würtz X La Cabra keramik-serie.
  • Eksklusive rabatter kun for abonnenter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb Om kaffeabonnement

Velkommen

I denne måned kan vi igen præsentere jer for to kaffer, der smukt viser dyrkningen af kaffepartier af høj kvalitet i deres oprindelsesegne. Man arbejder efter meget forskellige systemer i Kenya og El Salvador, og selvom begge lande har et utal af dedikerede producenter, som dyrker kvalitetssorter i frugtbar, højtbeliggende jord, så er der store forskelle i de metoder der bruges.

El Salvador

I El Salvador finder man ofte selvstændige og engagerede producenter, som dyrker små mikropartier. For at kunne dyrke sådanne mikropartier, skal man have indgående kendskab til sorterne, herunder deres behov for pleje i marken, og hvordan de bedst fermenteres for at fremme den ønskede smagsprofil. Dette er en meget bevidst og planlagt process, som er finpudset gennem en lang årrække, og ofte igennem overlevering fra en generation til den næste. Gårde er inddelt i mindre dele af land, alt efter hvilken sort der bedst kan dyrkes der, og man ved derfor på forhånd hvilke dele af gården der kan producere partier af den højeste kvalitet. På samme måde har man nøje eksperimenteret med fermenteringsprocesser, så man kan fremstille enestående kaffe på en pålidelig og forudsigelig måde. Dette er uden tvivl tilfældet med Finca Tres Potros, som er opkaldt efter de tre Mendez-brødre som leder gården. Familien har dyrket kaffe så langt tilbage, som man kan huske, og det kan tydeligt ses.

Kenya

I Kenya fungerer kaffedyrkning efter et system som lidt ligner den Etiopiske model, hvor mindre bønder afleverer deres høst til centrale vådmøller, som står for behandling af kaffen. I Etiopien er disse vådmøller privatejede, men i Kenya ejes møllerne af forskellige kooperativer, som hver bonde er medlem af. Kooperativet betaler så hver enkelt bonde for deres bær afhængigt af den kvalitet og kvantitet de afleverer på møllen, og i forhold til den pris opkøbere i sidste ende betaler for kaffen. Derfor produceres kvalitetskaffe også ret anderledes her end i El Salvador. Kvaliteten af medlemmernes bær kan variere meget, dels på grund af valget af sort eller på grund af varierende viden om produktionsmetoder, men alle medlemmer bidrager til de færdige partier. Metoden til at finde kvalitet her er blandt andet at vælge de rigtige bær, at skille partier ad, og sortere kaffen omhyggeligt i alle dele af processen. Det kan være meget tilfredsstillende at cuppe disse partier dagligt hen imod slutningen af høsten, og her kan man begynde at se mønstre i kvaliteten, som kan lede en til høstens små juveler. Kooperativer har ofte en leder ansat, som spiller en helt central rolle. Det er lederen som i sidste ende har ansvar for kvaliteten af den kaffe, som møllen sender ud. Deres opsyn med fermenteringen og sorteringen af kaffe spiller naturligvis ind, men det er også vigtigt at lederen styrer kvaliteten af de rå bær som ankommer til møllen. Omhyggelig sortering kan højne kvaliteten, men som regel afviser ledere umoden eller beskadiget kaffe inden den overhovedet når ind på møllen. Mange kooperativer samler deres ressourcer i en fælles pulje, som skal stå for at støtte medlemmerne på forskellige måder, for eksempel ved at betale for besøg af agronomer og til at oprette lavrente-lån til investeringer i gårde. Dette kan også øge kvaliteten af de bær som ankommer ved møllen, og derved højne prisen kooperativet får for kaffen, og derfor også hver enkelt medlems bonus. Vores første kaffe fra den nye kenyanske høst er et gensyn med en tidligere favorit fra Karimikui-møllen i Kirinyaga. Karimikui er ejet af Rungeto Farmers Cooperative Society. Udover Karimikui-møllen ejer de også stationerne Kii og Kiangoi, og begge er også kendt for at producere kaffe af meget høj kvalitet.

Første kaffe - Kenya

Karimikui
Washed SL28

Solbær, Citron og Sukkerørssaft
(250g / 8.8oz)

Vi købte kaffe fra vådmøllen Karimikui for første gang i 2016, og vi har altid nydt at få lov til at smage på den nye høst. Vi var senest på besøg i Kirinyaga i 2017, og vi blev rørt af det smukke landskab og de engagerede producenter vi mødte. Med det var også en udfordrende tur, hvor vi mødte en mangel på transparens og sporbarhed i den kenyanske model, som besværliggør vores arbejde som købere her. I de seneste år har vi set nogle udsving i kvalitet i Kenya, og det er svært at afgøre årsagerne til disse udsving. Når vi har ledt efter de bedste partier, har vi været nødt til at cuppe alt hvad vi kunne finde, og det har ofte været en overvældende opgave. Derfor var vi begejstrede da vi fandt dette parti i en blindsmagning på cuppingbordet hos importøren Nordic Approach, og vi blev lettede over at se at den kom fra Karimikui-møllen, som vi allerede kender. Vi tror der er et par centrale grunde til at netop dette parti er vendt tilbage som et af de stærkeste vi har smagt fra Kenya i år. Indtil for nyligt blev Kirinyaga, hvor kaffemøllen ligger, primært brugt til dyrkning af te, så de fleste kaffetræer der er plantet her er relativt nye, men blev plantet lige før der opstod en stigning af hybridsorter i Kenya. Det betyder at 99% af bønderne som leverer deres afgrøder til Karimikui-møllen dyrker sorterne SL28 og SL34, og kun ca. 1% dyrker de mere rust-resistente sorter som Ruiru 11 og Batian. En anden årsag til at vi har en stærk tiltro til denne kaffe, er dens ophav i Rungeto kooperativet, som også ejer møllerne Kii og Kiangoi. De har en usædvanligt høj standard i deres bærudvælgelse og sortering, og dette fører til exceptionel kaffe. Man sigter efter at bærrene ankommer til møllen hurtigst muligt efter plukning, og derfor vil kooperativer som dette ofte have møller som ligger midt i områder med en stor koncentration af gårde. Frugtkødet fjernes mekanisk så snart bærrene ankommer til møllen. Når frugtkødet er fjernet, er bønnerne stadig dækket af et lag af en klistret, frugtig masse, som kaldes frugtslim. Frugtslimen fermenteres i store tanke i 12-24 timer. Herefter er slimet nedbrudt nok til at blive vasket af bønnerne i lange vasketrug. Inden bønnerne tørres, bliver de flyttet til et andet sæt fermenteringstanke, hvor de fermenteres under vand endnu engang, typisk i kortere tid, ca. 10-12 timer. Dette “dobbeltdyp” er udbredt i Kenya, og forfiner ikke bare renheden og intensiteten i den færdige kop, men giver også endnu en mulighed for at frasortere bønner med en lavere massefylde, da disse flyder til tops og ofte har en lavere kvalitet eller stammer fra umodne bær. Hvert parti som behandles, bliver holdt adskilt igennem hele processen, og dermed kan hvert parti cuppes seperat. Sådan har ledelsen mulighed for at aflæse kvalitetsmønstre og løbende skabe forbedringer. Alligevel er der altid en grad af uforudsigelighed, og derfor er løbende cupping den bedste metode til at finde høstens fineste partier, især i de seneste år, hvor hybridsorter er blevet mere brugte, og mange møller har øget deres kapacitet for at få det størst mulige udbytte i en tid med rekordpriser på kenyansk kaffe.

Dette parti fra Karimikui smager præcist så rent og friskt som vi husker det fra tidligere år, med fine citron-aromaer fulgt op af friske solbærnoter og en intens sødme af sukkerrørssaft.

Anden kaffe - El Salvador

Tres Potros
Honey Pacamara

Ananas, Mælkechokolade og bNrombær
(250g / 8.8oz)

I 2001 købte de tre Mendez-brødre som senere blev til Tres Potros. De var unge da de købte landet, og opkaldte gården efter sig selv, Tres Potros, som betyder “Tre unge hingste”. Familien har produceret kaffe igennem generationer, og ejer nu tre stykker land omkring deres vådmølle Benificio el Carmen. Gården ligger mellem 1400 og 1500 moh på de vestlige bjergsider af den vulkanske bjergkæde Santa Ana, som giver gården dens frugtbare jord. Der er mange typer oprindelige skyggetræer på ejendommen, som blander sig med appelsin-, mango- og avocadotræer. Frugttræerne giver familien lidt ekstra indtægt, men udnyttes også til at få mad på bordet til bønderne i høstsæsonen. Mendez-brødrene er passionerede omkring det, de har formået at skabe, blandt andet fordi de kan se den positive indflydelse deres forretning har på den økonomien i den lille lokale by, Concepción de Ataco, som gården ligger lige udenfor. Det er en stor motivationsfaktor for dem at skabe stabilt arbejde for de lokale. Derudover føler de et stort ansvar for miljø og bæredygtighed; det er vigtigt for dem at vedligeholde en stor biodiversitet, og de har solpaneler monteret på mange af bygningerne på gården. Dette høje engagement har de selvfølgelig også når det kommer til kvalitet, og brødrene har vundet flere Cup of Excellence-priser. De udvælger sorter næsten udelukkende med kvalitet for øje, heriblandt typiske salvadoranske sorter som Bourbon og Pacamara. Dette parti af Pacamara er behandlet med en omhyggelig Honey-process, som fremhæver dens fylde og frugtighed, som kommer til udtryk i charmerende ananas-noter, en krop af cremet mælkechokolade og en frisk, syrlig brombærkarakter.

Belønningen

Vi synes disse to kaffer smukt afspejler produktionen af kvalitetskaffe i deres oprindelseslande. Bønder i Kenya og El Salvador arbejder i to vidt forskellige systemer. Selvom der begge steder findes passionerede producenter som Rungeto og Mendez-brødrene, som dyrker kvalitetssorter i højtbeliggende, frugtbar jord, er deres metoder til at nå frem til den allerbedste kaffe bestemt ikke ens.

Vi håber at I nyder deres hårde arbejde i løbet af den næste måned

Stay bright and curious - John Gibson

Få denne måneds kaffer med vores abonnement 17. august - 9. september

Discovery kaffeabonnement

Fordele

  • To unikke kaffer hver 4. uge.
  • Bliv klogere på kafferne og deres forarbejdning.
  • Førsteret til køb af nye eksklusive kaffer.
  • 15% rabat på alle kaffer fra webshoppen samt K.H. Würtz X La Cabra keramik-serie.
  • Eksklusive rabatter kun for abonnenter.

Fra

Kr. 169,00

Gratis forsendelse | Ingen binding

Køb Om kaffeabonnement