Ude Nu

Esmeralda

Kaffer fra den ikoniske Hacienda La Esmaralda i Boquete, i Panama. Peterson familien fortsætter med at skubbe grænserne for kaffe, både i kvalitet og pris, der nåede nye højder på dette års længe ventede auktion. Udforsk kafferne, smagene og historien her, eller kig kollektionen igennem for at lære mere om hvordan de forskellige bundles der kommer til salg er sammensat.

Ude Nu

Esmeralda

Kaffer fra den ikoniske Hacienda La Esmaralda i Boquete, i Panama. Peterson familien fortsætter med at skubbe grænserne for kaffe, både i kvalitet og pris, der nåede nye højder på dette års længe ventede auktion. Udforsk kafferne, smagene og historien her, eller kig kollektionen igennem for at lære mere om hvordan de forskellige bundles der kommer til salg er sammensat.

Producent
Hacienda La Esmeralda

Lanceres
Nu tilgængelig

Udvalg
Seks sjældne kaffer

Hacienda La Esmeralda

Hacienda La Esmeralda behøver næsten ingen introduktion i kaffeverdenen. Peterson familien startede hovedsageligt ud som kvæg-farmere i midten af det 20. århundrede, men i 2004 rystede de kaffeverdenen godt og grundigt ved at bryde verdensrekorden for prisen på et kaffeparti - et parti der bestod af en nyligt genopdaget sort: Geisha.

I de efterfølgende år har Esmeralda fortsat skubbet til grænserne, både hvad angår kaffens kvalitet og priserne. Deres årlige auktion præsenterer nogle af de mest fantastiske kaffer vi nogensinde har smagt, og er berømt for de høje priser, samt for hvor svært det er at sikre sig et specifikt parti.

Esmeralda eksperiementer

I år har vi styrket vores relation med denne ikoniske kaffefarm. Vi har besøgt dem på vores kafferejser, taler sammen hvert år omkring høsttid, og cupper altid et udvalg af de fineste kaffer i verden fra Esmeralda. Ved dette års høst, er vi meget begejstrede over at tage del i et særligt lille projekt, hvor Esmeralda har dyrket forskellige sorter på små parceller på en af deres mindre farme.

På El Velo, hvor dette års Natural Geisha blev dyrket, er der adskillige bittesmå forsøgsmarker; 0,7 hektar med SL-28, 1,8 hektar med Pacamara og 1,1 hektar med Bourbon Pointu, bedre kendt som Laurina. Geisha og Catuai er de eneste sorter der dyrkes i stor skala hos Esmeralda.

Disse eksperimentelle sorter giver kun en beskeden mængde kaffe hvert år, og vi er blandt de få udvalgte risterier i verden der har fået adgang til disse partier i år. Af den grund, har vi kun kunne købe en meget begrænset mængde, og kommer derfor kun til at udbyde et meget lille antal af disse helt særlige pakker, der giver et bredere indblik i terroiret hos Hacienda La Esmeralda.

Den fantastiske ekspertise indenfor kaffeproduktion, samt deres vedblivende kvalitetsskabelse, som Esmeralda er blevet så anerkendt for, er tilstede i hver en kop, og understreger den vitale betydning valg af sort har for et specifikt terroir.

Kostbar høst

Pacamara Pacamara partiet er forarbejdet Natural, hvilket fremhæver kompleksiteten af sorten og biddrager til at afrunde nogle af de urte-aromaer den ofte er kendt for. Her er de blødgjort til dybe blomsternoter, der leveres på en base af sød bæryoghurt. Pacamara jordlodden er kun 1,8 hektarer stor, og ligger på et af de højeste områder på farmen i 1850 moh.

Laurina Laurina partiet er vasket, hvilket fremhæver den sprøde citruskarakter for denne sort, en sort der siges at være selveste Napoleons foretrukne. Den aromatiske karakter vi oplever her er også ret unik for Laurina, hvor den bringer tankerne hen på den friske duft af skoven om efteråret. Laurina marken er kun 1,1 hektar stor, og ligger højt på farmen i 1750 moh.

SL28 Dette parti af SL28 er vasket, og sorten viser sig her fra en lidt anden side end vi er vant til. Sødmen er meget dybere, og den har en mindre fremtrædende syrlighed end vi finder i kenyanske udgaver af denne ikoniske sort. Det giver et indtryk meget mere lig SL28's Bourbon aner, med en karamelagtig sødme og noter af mælkechokolade. Marken hvor SL28 dyrkes er kun 0,7 hektar stor, og ligger på et af de højeste punkter på farmen i 1850 moh.

Heirloom Den sidste sort vi har mulighed for at dele med jer i år, er også den mest eksklusive. Dette mix af Heirloom sorter, eller 'Ethiopian Accessions', dyrkes på et 2,45 hektar stort område på El Velo farmen, hvor hver enkelt af de 400 sorter plantes og bearbejdes separat. Væksthaven omgiver Porton parcellen, hvor dette års Natural Geisha blev dyrket. De enkelte sorter cuppes årligt individuelt i et samarbejde med CATIE instituttet i Costa Rica, i forsøget på at finde nye exceptionelle kaffevarianter; den næste Geisha. Her er tale om igangværende forskning, men enkelte frontløbere er allerede etablerede. Efter endt evaluering bliver sorterne blandet og solgt, som dette Heirloom mix, til ganske få nøje udvalgte risterier. I år kom kun ti risterier gennem nåleøjet, og blandt disse er vi de eneste fra Europa. Vi er kun i besiddelse af en ekstremt lille mængde af denne kaffe - faktisk er det nok det mindste parti vi nogensinde har købt. Ser vi bort fra eksklusiviteten, så var dette parti virkelig et af højdepunkterne for os ved vores cuppings hos Esmeralda. En ren og sprød oplevelse, med en utrolig klar aroma af citron og hvide blomster og en delikat te-lignende karakter i koppen. En oplevelse der sender tankerne tilbage til nogle af de bedste etiopiske partier vi har smagt - men her dyrket i Panama. Denne Heirloom blanding er et vidnesbyrd om det ekstraordinære arbejde der udføres på Hacienda La Esmeralda, både i form af kvalitetsskabelse og i form af deres banebrydende forskning i fremtidens kaffe.

Geisha Duoen

Som det er passende for en kaffe produceret hos Hacienda La Esmeralda, er dette parti 100% Geisha. På trods af at Geisha fik sin stjernestatus i 2004 takket være Esmeralda, begynder historien om denne sort langt tidligere.

Geisha er oprindeligt en etiopisk sort, der blev isoleret af britiske forskere i Gesha-regionen in 1930'erne, og efterfølgende studeret på forskningsstationer i Kenya og Tanzania. Senere blev den introduceret til Panama under et udbrud af bladrust, idet man havde observeret at den var modstandsdygtig overfor sygdommen.

Sorten blev plantet sporadisk og høsten blandet i kaffepartier med andre sorter.Verden havde stort set glemt alt om Geisha sorten, indtil Esmeralda farmen præsenterede et rent parti i 2004, og herfra er det kun gået opad for Geisha i markedet for specialkaffe.

Da den blev plantet i højlandet og udsat for en særligt nænsom vasket forarbejdning, udfoldede Geisha sorten sine friske citrus noter og florale aromaer til fulde for første gang, og imponerede smagsdommerne ved årets 'Best of Panama' auktion. Nu om dage indbringer Geisha partier skyhøje auktions priser, især dem fra Panama. Det startede med $21 per pund i 2004, en rekord på det tidspunkt, og nåede nye højder i 2018 med hele $803/lb.

Vasket Geisha

Dette parti kommer specifikt fra Esmeraldas Jaramillo farm, og har undergået en lidt usædvanlig vasket forarbejdning. Det var netop på Jaramillo farmen at den ikoniske første Geisha blev høstet, og kaffen der dyrkes her udviser stadig den klareste aromatiske signatur af alle Esmeraldas Geisha kaffer.

På grund af den utrolige sporbarhed og adskillelse Esmeralda er i stand til at opnå, ved vi at netop dette parti blev høstet på markerne i Noria-området af farmen i 1600 moh, d. 10. marts i år. Før kaffen blev vasket og tørret på højborde, gennemgik dette parti en anaerobisk fermenteringsproces på 60 timer. Først fjernes frugtkødet, og kaffebønnerne overføres til en plastik beholder. Dernæst tilsættes en saccharomyces gærstamme og beholderen lukkes tæt.

Denne langsomme kontrollerede fermentering tilføjer en saftig og fyldig fornemmelse til kaffen, uden at overskygge blomster- og citruskarakteren, som vi værdsætter højt hos disse udsøgte kaffer fra Esmeralda. Resultatet er i sandhed en spektakulær kop, med klare aromaer af bergamot og jasmin, mens stenfrugts-karakteren vi sædvanligvis finder i Esmeraldas Geisha'er, bevæger sig mere over mod citrus, med en delikat fylde der minder om iste.

Natural Geisha

Dette parti kommer specifikt fra Esmeraldas El Velo farm, og er forarbejdet Natural. El Velo ligger nord for byen Boquete ved omkring 1750 moh. På grund af den utrolige sporbarhed og adskillelse Esmeralda er i stand til at opnå, ved vi at netop dette parti blev høstet på markerne i Porton området af farmen d. 10. marts i år, og blev tørret over 9 dage på terrasser.

Esmeralda bruger ofte terrasser til at tørre deres mikropartier på, da mekaniske metoder ikke kan give en tilstrækkelig nøjagtighed når det handler om så små mængder kaffe. De modne geishabær sorteres særdeles nænsomt og omhyggeligt, hvilket netop er Esmeraldas varemærke, og lægges derefter til tørre i tynde lag der vendes ofte, så der sker en jævn, men også ret hurtig, tørring.

Det resulterer i en ren og afbalanceret natural kaffe, der ikke domineres af diverse smage der kan opstå under forarbejdningen. Dette parti er et enestående eksempel på Esmeralda Geisha, der både giver de sprøde noter af hvide blomster, som vi virkelig er faldet for hos Geisha sorten, samt en fyldig aroma af stenfrugt, særligt fremhævet af en omhyggelig natural forarbejdning.

La Cabra

Kaffe-Snak

Vi fortsætter med glæde vores samtale med dig via vores webshopportal, hvad enten det drejer sig om praktiske spørgsmål eller en diskussion omkring kafferne vi præsenterer i denne omgang. Vi ser vores rolle som et simpelt bindeled mellem dig og nogle af de bedste kaffer i verden samt de mennesker, der producerer dem. Disse mennesker inspirerer os, og vi gør vores yderste for at dele både deres kaffe og deres historie med de mennesker, der værdsætter dem allermest.

DA
USD $