Discovery

Østafrika

Denne måned er vi begejstrede for at dele de første kaffer fra årets høst i Østafrika.

Kenya og Burundi er fremragende eksempler på potentialet i østafrikansk kaffe. Kenya er ikonisk i vores branche og huskes af mange som deres første store oplevelse med kaffe. De klare og friske noter af modne bær gør oplevelserne mindeværdige, og de leverer år efter år. Det samme gør sig gældende for Karimikui; vores første kenyanske kaffe for sæsonen fremviser de typiske noter af friske solbær. Burundi er mindre etableret, men har det samme potentiale med hensyn til jordbundsforhold, vejrforhold og sorter af høj kvalitet. Kaffebønderne her har ikke haft samme adgang til specialkaffemarkedet og må også kæmpe med de mange udfordringer, der følger med at være bosiddende i et af verdens fattigste lande.

Long Miles Coffee Project sigter mod at skaffe bønderne adgang til markedet og dele potentialet i burundisk kaffe med hele verden. Vi har flere gange købt kaffe fra Gitwe Hill, og med sin friske frugtprofil og karakteristiske finish af rooibos-te er dette års kaffe et fantastisk eksempel på hvorfor vi fortsat vender tilbage hertil.

Potentialet i østafrikansk kaffe

Kenya og Burundi er fremragende eksempler på potentialet i østafrikansk kaffe. Kenya er ikonisk i vores branche og huskes af mange som deres første store oplevelse med kaffe. De klare og friske noter af modne bær gør at kafferne er blandt de mest mindeværdige hvert eneste år. Den rige vulkanske jord på de sydlige skråninger af Mount Kenya, SL-sorterne af høj kvalitet og den omhyggelige forarbejdning på de veladministrerede vaskestationer burde være nok til at sikre en fremragende kvalitet. I de seneste år har problemerne med klimaforandringer og stigningen af hybridsorter medført nogle svingninger i kvaliteten. Den uforudsigelige regnperiode sammen med lange tørkeperioder under modningen resulterer i en betydeligt lavere sukkerkoncentration i bærrene, som ellers er brændstoffet til fermenteringen og ristningen for at skabe kompleksitet og intensitet i smagen. De mange kaffebønder, der leverer til stationerne, gør det også svært at holde styr på, hvem der har rene SL28-genetikker på deres farme. Ofte har bønderne været tvunget til at pode Ruiru og Batian på SL-rødderne på grund af de stigende omkostninger til både gødning og svampemiddel, der kræves for at få de skrøbelige SL28-planter til at give udbytte. Selvom hybridplanterne giver mere konsistente udbytter uden brug af eksterne midler og er mere modstandsdygtige over for klimaændringer, er det tydeligt at smage forskellen i kvalitet mellem SL og hybridplanterne. I år lykkedes det os gennem runder af cupping at finde flere perler at dele med jer i løbet af årets kenyanske sæson. Karimikui er den første i perlerækken og fremviser her de typiske noter af friske solbær, ribs og en dyb karamel-sødme.

I år lykkedes det os gennem runder af smagning at finde flere perler at dele med jer i løbet af årets kenyanske sæson. Karimikui er den første i perlerækken og fremviser her de typiske noter af friske solbær, ribs og en dyb karamel-sødme.

Burundi er mindre etableret, men har det samme potentiale med hensyn til jordbundsforhold, vejrforhold og sorter af høj kvalitet. Kaffebønderne her har ikke haft samme adgang til specialkaffemarkedet og må også kæmpe med de mange udfordringer, der følger med at være bosiddende i et af verdens fattigste lande. Long Miles Coffee Project sigter mod at skaffe bønderne adgang til markedet og dele potentialet i burundisk kaffe med hele verden. Ben og Kristy Carlson, parret bag projektet, er blevet en af vores længstvarende og mest værdsatte partnere siden de grundlagde Long Miles i 2013. Deres arbejde i Burundi har ikke været uproblematisk, men på trods af militærkup, brændstofmangel og logistiske problemer har Long Miles ikke afveget fra deres kerneværdier og deres holistiske og tilsigtede tilgang til at gøre bøndernes arbejde mere værdifuldt. Over 5000 bønder i Kayanza-regionen får agronomisk støtte, biodiversitets- og skovpakker samt adgang til sekundære afgrøder, foruden de markant højere betalinger, de kan opnå. De ejer tre stationer i regionen: Heza, Bukeye og Ninga. Produktionen fra hver station opdeles i 'bakker', der angiver det lille samfund, hvor bærrene bliver plukket, før de bliver leveret til Long Miles-stationen.

Vi har flere gange købt kaffe fra Gitwe Hill, og med sin friske frugtprofil og karakteristiske finish af rooibos-te er dette års kaffe et fantastisk eksempel på hvorfor vi fortsat vender tilbage hertil.

Burundi

Long Miles-projektet

Long Miles-projektet, grundlagt af Ben og Kristy Carlson, begyndte deres arbejde i 2013 med målet om at hæve niveauet for specialkaffe fra Burundi. Projektet arbejder sammen med mere end 5.000 individuelle kaffebønder, der bor nær tre centrale vaskestationer: Bukeye, der åbnede i 2013, Heza fra 2014 og Ninga, der havde sin første høst i 2020. Der er flere grunde til, at produktionen af specialkaffe i Burundi er en utrolig vanskelig opgave. Den politiske situation er ekstremt ustabil, hvor regeringen kan ændre reglerne for både kaffepriser og værdikæder, tilsyneladende fra den ene dag til den anden. Der er også den praktiske udfordring ved at være en lille indlandsstat, der forsøger at eksportere kaffe med søfragt samt den konstante trussel om uro. Men trods alt det har Carlson-familien formået at etablere sig som producenter og eksportører af  konsekvent velsmagende kaffer og samtidig give en vis stabilitet i livet for bønderne, der omgiver deres vaskestationer i den nordlige Kayanza-provins nær grænsen til Rwanda.

I år har der været en stor stigning i produktionen i Burundi. De fremragende forhold i 2022 har ført til både et større udbytte og en større kvalitet. Genopretningen af de globale forsyningskæder har resulteret i en meget mere problemfri høstsæson, hvilket er en velkommen lettelse efter tre års kamp for at få enderne til at mødes. Høsten i 2022 er næsten på niveau med høsten 2018 og har samtidig større volumen end høsten 2019, 2020 og 2021 tilsammen.

Denne måneds kaffer:

Østafrika

Gitwe

Vasket Bourbon
250g

Karimikui

Vasket SL28
250g

Gitwe

Vasket Bourbon

Denne vaskede kaffe består af bær fra Gitwe Hill, hvor vi har købt flere gange tidligere. Gitwe producerer konsekvent kaffe af fremragende kvalitet, delvis på grund af den rige jord og højderne. Faktisk er bakken her udvalgt som Long Miles' modelfarm, hvor de producerer deres egen kaffe som et eksempel på agronomiske teknikker for de omkringliggende bønder. Kaffebønder fra Gitwe leverer til Long Miles' Heza-station. Heza ligger 1960 meter over havets overflade, så høsten begynder normalt cirka to uger senere her end på den lavere beliggende Bukeye-station. Højden giver også imponerende udsigt over Kibira-regnskoven til Rwanda, hvilket har givet Heza sit navn; Heza betyder "smukt sted" på Kirundi. Heza blev bygget i januar 2014 og betjener nu næsten 2.000 individuelle bønder. Heza hjælper også lokale bønder ved at levere træer fra et “kaffetræ-nursery” med over 15.000 frøplanter.

Heza bruger en dobbelt fermenteringsproces, hvor bærrene først afskalles og fermenteres uden vand i cirka 12 timer, inden der tilsættes vand, og kaffen opblødes i yderligere 12 timer. Derefter bliver kaffen "trådt" for at vaske det klæbrige frugtkød af kaffebønnernes yderside. Det indebærer, at arbejderne tramper på kaffen i tankene, inden den flyttes til vaskerender for at blive skyllet i rent vand. Kaffen tørres derefter langsomt på tørreborde i 20-30 dage, afhængigt af vejrforholdene.

Denne omhyggelige forarbejdning sammen med de fremragende forhold på Gitwe ser ud til at resultere i vores foretrukne vaskede kaffer år efter år, med friske og moden ribs-marmelade, efterfulgt af en ren og urteagtig finish af rooibos.

Kenya

Karimikui

Den lille region i Kirinyaga, som Karimikui-møllen betjener og omgiver landsbyen Ngariama, er primært et te-dyrkningsområde, så størstedelen af kaffebestanden er ret ny. Regionen er kendt for den meget høje kvalitet af både te og kaffe. Fordi jorden er blevet beplantet lidt senere end i naboregionerne, er den ikke blevet udmattet af års konventionelt landbrug med sprøjtemidler og kemisk gødning. Vi besøgte regionen i januar 2022 og så selv den tætte beplantning af både kaffe og te i det frodige grønne landskab. Nordøstlige Kirinyaga huser nogle af vores foretrukne kenyanske kaffer; Karimikui drives af Rungeto Farmer's Cooperative Society, der også ejer Kii- og Kiangoi-møllerne, hvor vi før har købt adskillige kaffer. Også i nærheden af Ngariama ligger Gakuyuini og det nye Long Miles-projekt. Store dele af området blev beplantet med kaffe lige inden stigningen i hybridvarianter i Kenya, hvilket betyder, at 99% af landmændene, der leverer til Kii, dyrker SL28 og SL34, mens kun cirka 1% benytter sig af de rust-resistente sorter som Ruiru 11 eller Batian.

Karimikui

Vasket SL28

Rungeto-kooperativets udvælgelse af kaffebær, fermentering, sortering og adskillelse er af utrolig høj kvalitet, hvilket resulterer i fremragende kaffe. Kaffebærrene afskalles mekanisk, så snart de ankommer til fabrikken. Bærrene skal afskalles så hurtigt som muligt efter plukning, hvilket er grunden til, at kooperativer gør en stor indsats for at have fabrikker placeret tæt på bønderne som muligt. Efter det er bønnerne kun omgivet af et lag klæbrigt frugtkød. Bønnerne fermenteres i store tanke mellem 12 og 24 timer, hvilket nedbryder frugtkødet til et punkt, hvor den kan blive 'vasket' grundigt væk i de lange vaskerender. Før tørring tages bønnerne til endnu et sæt fermenteringstanke, hvor de fermenteres igen, denne gang under vand, og normalt i kortere tid, mellem 10 og 12 timer. Denne "dobbelt opblødning" er populær i Kenya og er ikke kun nyttig for at forbedre renheden og intensiteten af den endelige smagsoplevelse, men også som en anden mulighed for at sortere de flydende bønner med lavere tæthed fra, da disse ofte er af lavere kvalitet eller fra umodne bær. Hvert parti, der bliver forarbejdet, holdes adskilt gennem hele processen, hvilket gør det muligt at smage hvert parti kaffe separat. Dette giver møllens ledelse mulighed for at vurdere kvalitetsmønstre og dermed forbedre sig løbende. Der er altid en vis grad af uforudsigelighed, men kontinuerlig tilsmagning er den eneste måde at finde høstens fineste kaffer, især i de seneste år, hvor hybridvarianter er blevet mere udbredt, og mange møller har øget kapaciteten i et forsøg på at drage fordel af rekordpriserne for kenyansk kaffe.

Kaffen fra Karimikui har en klar og frisk smag med modne røde bær, der strømmer ud af koppen.

BRYGGE GUIDE

V60

Østafrikanske kaffer brygger vi med en hurtig og varm ekstraktion for at fremhæve kaffens aroma og syrlighed.

Denne enkle V60-opskrift passer virkelig godt til både Gitwe og Karimikui.

DATA:

  • 15 g. kaffe (kværnet medium-fint)
  • 250 g. vand (30-50 ppm, 96 grader)
  • CAFEC Abeca filter

METODE:

0:00 tilføj 60g. vand

0:30 hæld det resterende 190 g vand i store koncentriske cirkler

Den totale bryggetid: 2:15-2:45

DISCOVERY

Årets første høst fra Østafrika

Det er altid årets højdepunkt, når de første kaffer fra Østafrika begynder at ankomme til Europa. Årets høst fra både Burundi og Kenya er fremragende, og vi glæder os til at dele de først ankomne afgrøder med dig denne måned.

Åbningstider

East Village Bakery - NYC

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Soho - NYC

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven - Aarhus

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade Bageri - Aarhus

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade - København

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Risteri - København

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

Talad Noi - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

Ari - Bangkok

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Muscat - Oman

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Wholesale

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her