DISCOVERY

Tak for i år, Colombia

Som vi i sidste måned beskrev, er Huila over det sidste årti, blevet en meget anerkendt kafferegion og denne måneds kaffer er gode eksempler herpå. Her findes to meget forskellige udtryk af Pink Bourbon fra Huila, produceret af Norbey Quimbayo og Linarco Rodriguez, samt en kaffe produceret af Wilmar Matoma. Faktisk dyrker Wilmar kaffe lige på den anden side af grænsen i Tolima, nær byen Gaitania. Gaitania ligger tæt på Planadas, en stor kaffecentral i det sydlige Tolima. Alle de egenskaber der gør at man kan dyrke så fremragende kaffer i Huila findes her; dyrkningshøjderne, den frugtbare vulkanske jord og forandringsparate mindre landbrug.

i samarbejde med

Cofinet

Denne måneds kaffer er alle blevet produceret i samarbejde med Cofinet, en producent og eksportør fra Armenien længere mod nord. Cofinet blev grundlagt af brødrene Felipe og Carlos Arcila, som voksede op på deres forældres kaffefarm, ikke langt fra Armenien. De boede begge i Australien, hvor de oplevede kaffekulturen i Sydney, da de kom på ideen til Cofinet. Da de til at starte med importerede kaffer fra forskellige egne af Colombia, flyttede Felipe hurtigt hjem til Colombia for at dele hans erfaringer fra kaffemarkedet med sine forældre på farmen. Det var på det tidspunkt Cofinet begyndte at ekspandere i Colombia, med innovative tiltag indenfor high-end kaffe delte de deres nye viden med deres naboer og kunne langsomt udvide deres udbus til high-end risterier verden over. Ud over sjældne og eksotiske sorter eksperimenterer Cofinet meget med forarbejdning, fra at skabe helt rene udtryk til “infused” kaffer, hvor der er tilføjet frugt til fermenteringen og derved en intens frugtig smag.

"Vi bygger videre på historien fra sidste måned, med to meget forskellige Pink Bourbon-kaffer med hver sit distinkte udtryk, samt en innovativ fermenteret Caturra."

Kontinuerlig udvikling

Gennem de sidste måneders Discovery kaffer har vi set, hvordan Huila har udviklet sig til at være en utroligt spændende region for specialkaffer. Effekten fra den sidste håndfuld års hårde arbejde, fra både producenter og indkøbere, har smittet af på naboregionen Tolima og har ført os til hårdtarbejdende og dygtige producenter som Wilmar Matoma. Den konstante udvikling fører til evigt skiftende udtryk, hvor forarbejdningen af kaffen bruges til at fremhæve særlige facetter i smagen af eksotiske iterationer af Pink Bourbon, som det kan opleves i denne måneds kaffer fra Norbey Quimbayo og Linarco Rodriguez. Alt dette arbejde fører os en lind strøm af nogle af de fineste og mest varierede udtryk vi finder i Colombia og denne måneds kaffer er skønne eksempler på denne udvikling. Vi håber at du vil nyde alle tre kaffer denne måned.

Denne måneds kaffer


sød & fyldig

Wilmar Matoma

Wilmar dyrker hovedsageligt traditionelle sorter, såsom Caturra og benytter traditionelle dyrkningsmetoder. Han har plantet træer til at skabe skygge og samplanter med andre afgrøder, for på den måde at skabe biodiversitet men også for at beskytte sin familie imod de svingende priser på kaffe, ved at sikre dem en sekundær indkomstkilde.

Forarbejdningen af dette parti, som er udviklet i samarbejde med Cofinet, er dog alt andet end traditionel. Det forarbejdningstunge men rene, integrererede udtryk vi ser i denne kaffe, vidner om Wilmars evner i marken og om Cofinets ekspertise indenfor fermentering. For at opnå dette udtryk fermenteres kaffebærerne i lukkede tanke i 40 timer, før de tørres på hævede tørreborde. Den iltfrie præfermentering betyder, at en stor del af de fermenterbare sukkerarter konsumeres, inden kaffebærerne flyttes til tørrebordene, hvilket giver en meget større kontrol over kaffens profil, her er resultatet en cremet mælkechokolade med bløde, sødmefulde noter af blåbær.

frugtig & fyldig

Norbey Quimbayo

Norbey arvede gården La Esmeralda fra sin far, for næsten 30 år siden, og levede i starten godt af at dyrke commodity-grade kaffe. Efter kaffepris-krisen i starten af 2000’erne blev Norbey hurtigt klar over farerne ved det ustabile marked og begyndte at researche specialkaffemarkedet for at kunne sikre en mere stabil indkomst. Igennem sin research blev han også introduceret til mere eksotiske sorter, såsom Pink Bourbon, som kræver mere pleje, men som også kan indbringe en højere pris takketvære sortens exceptionelle potentiale for høj kvalitet.

I dag arbejder Norbey primært med Cofinet i salget af hans kaffer. De har i samarbejde udviklet forarbejdningsmetoder til Norbeys kaffer som blandt andet inkluderer den kraftige præfermentering der er anvendt til denne vaskede kaffe. Først sorteres de modne Pink Bourbon bær omhyggeligt, og placeres i vand hvor de flydende bær sorteres fra, da de er af dårligere kvalitet eller har en lav massefylde. Kaffebærerne fermenteres i åbne tanke i 24 timer, hvorefter de placeres i forseglede plastikposer, uden ilt, i 90 timer. Under anden fermentering kontrolleres temperaturen, så fermenteringen ikke overstiger 22°C. Endelig fjernes frugtkødet fra bønnerne og de vaskes og tørres herefter på hævede tørreborde.

Denne metode resulterer i et meget rent og friskt udtryk, stadig med fokus på råmaterialet, men hvor Pink Bourbons tropiske frugtsmag fremhæves.

floral & syrlig

Linarco Rodriguez

Linarco Rodriguez dyrker kaffe i nærheden af byen Palestina, i det sydlige Huila, en af de mest berømte kaffedyrkningsregioner i Colombia. Der findes et stort antal af drevne, agile farmere i området, hvoraf mange har arbejdet med kaffe i flere generationer, men uden at have arbejdet på store industrielle kaffe-farme, som vi tit ser det i mere veletablerede kaffe-regioner. Der er derfor en stor villighed til at eksperimentere, til innovation og til at producere kaffer, som kan tilfredsstille de mange skiftende behov specialkaffemarkedet stiller. Et eksempel herpå er Pink Bourbon, som siges at være en naturlig mutation, først opdaget i Huila, en eksotisk sort med en frisk og ren aromatisk karakter, ofte med florale og tropiske elementer.

Dette parti er en vasket Pink Bourbon, som besidder alle de karakteristika som vi over tid er begyndt at forvente fra denne sort; en profil med en klar frisk syre underbygget af fine florale aromaer og en dyb tropisk sødme.

DISCOVERY

Tak for i år, Colombia

Denne måned deler vi vores sidste colombianske kaffer for i år, med jer. Vi håber i vil sætte pris på alle tre kaffer og ser frem til næste års høst fra Colombia.

Åbningstider

East Village Bakery - NYC

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Soho - NYC

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven - Aarhus

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade Bageri - Aarhus

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade - København

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Risteri - København

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

Talad Noi - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

Ari - Bangkok

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Muscat - Oman

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Wholesale

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her