DISCOVERY

Gitwe Hill

Denne måned stiller vi skarpt på Long Miles Coffee Projects arbejde i Burundi. Efter at have besøgt deres nye projekt i Kenya tidligere på måneden, føler vi en uddybet forståelse af deres arbejde og et fornyet drive til at dele deres passion og dedikation med jer alle.

Long Miles

Heza Station

Long Miles blev etableret i Burundi i 2013 af Ben og Kristy Carlson. Oprindeligt var deres mål at øge livskvaliteten og skabe stabilitet for de flere tusinde bønder i Kayanza-regionen i Burundi. Siden da har de udvidet til Kenya og åbnet en vaskestation i Thunguri i det nordlige Kirinyaga, og de er nu også nået til Uganda.

Vi håber at kunne smage nogle af de første partier fra deres station i Rwenzori-bjergene i det vestlige Uganda i løbet af de næste par måneder. Vi glæder os til at uddybe vores samarbejde yderligere med de her virkeligt inspirerende mennesker. For nu er fokus dog på deres oprindelige projekt i Burundi, specifikt Gitwe Hill, hvorfra vi har købt kaffe flere gange tidligere.

Kaffebønderne fra Gitwe leverer til Long Miles' Heza-station, som er placeret 1960 moh. Højden gør at høsten her normalt kan igangsættes to uger senere end ved Bukeye. Den har naturligvis også en imponerende udsigt over Kibira, regnskoven i Rwanda, som har givet Heza sit navn; Heza betyder 'smukt sted' på Kirundi.

Heza blev bygget i januar 2014 og betjener nu næsten 2.000 individuelle kaffebønder. Heza hjælper også de lokale bønder ved at forsyne dem med træer fra en kaffetræsplanteskole med over 15.000 kimplanter.

BURUNDI

Gitwe

Som I, der har været abonnenter længe, vil kunne huske, er det ikke helt let at producere og eksportere kaffe i Burundi, og de sidste par år har været særligt vanskelige. Efter skuffende høstsæsoner i både 2019 og 2020 var der store forventninger til en udbytterig høst i sæsonen 2021. Desværre kom den aldrig. Det står helt tydeligt i det faktum at udbyttet fra høsterne i 2021, 2020 og 2019 tilsammen ikke engang svarer til den høstmængden i 2018.

Læg hertil de globale problemer i forsyningskæderne, som mange har kæmpet med i år, og en ændring af regeringens regler omkring finansieringen af kaffe før eksport, tegnes der hurtigt et billede af en typisk vanskelig kaffehøst i Burundi. Heldigvis, på grund af Long Miles' dedikation på trods af modgang, er kvaliteten af de kaffer, vi har sikret os i år, fremragende, som altid.

Hver kaffe i denne måned består af kaffebær fra Gitwe Hill, som vi har købt fra flere gange tidligere. Gitwe producerer konsekvent kaffe af fremragende kvalitet, til dels på grund af den rige jord og de høje bjergsider. Faktisk var det Gitwe Hill, der er valgt til at være Long Miles' egen farm, hvor de producerer og eksperimenterer med agronomiske teknikker på deres egen kaffe som eksempel for de omkringboende bønder.

Denne måneds kaffer


Gitwe Washed

Friske modne røde bær med finish af rooibos

Gitwe 36 hour Anaerobic

Komplekse noter af bær samt en sødmefuld dybde

Gitwe 72 hour Anaerobic 

Bløde noter af bær balanceres af en vild cider-lignende syre

Frugtig & Syrlig

Gitwe Washed

Til de vaskede kaffer benytter Heza en dobbelt fermenteringsproces som minder om den, der anvendes i Kenya, hvor frugtkødet først fjernes fra kaffebærrene og derefter fermenteres uden vand i omkring 12 timer. Herefter tilsættes vandet, og her  blødgøres kaffen i yderligere 12 timer. Kaffen 'stampes' for at skylle det klæbende frugtslim på ydersiden af bønnen væk. Denne proces indebærer at arbejderne i tankene stamper kaffen i 15-20 minutter, mens de synger traditionelle burundiske sange, før kaffen flyttes til vaskekanalerne, hvor den skal skylles i rent vand, og klassificeres efter denisitet, inden den transporteres videre til tørresengene. Kaffen tørres derefter langsomt på de hævede senge med det formål at nå ned på et fugtighedsniveau på 10,5 % på 20-30 dage alt efter vejrforholdene. Det her traditionelle vaskede parti er et meget klart udtryk af det burundiske terroir, med friske modne røde bær efterfulgt af en delikat finish af rooibos.

Eksklusivt sourcet til abonnenter

Anaerob fermentering - 36 & 72 timer

Frugtig & fyldig

Gitwe 36 timer Anaerobic

For at skabe dette parti fra Gitwe Hill blev frugtkødet fra kaffebærerne fjernet, så bønnerne kun er svøbt i det klæbrige og sukkerholdige lag, hvorefter de anbringes i store tanke af plastik. Disse tanke ses ofte rundt i Burundi, dog ofte mest brugt til at opbevare drikkevand. Herefter forsegles tankene, i dette tilfælde i 36 timer, hvilket skaber et iltfrit miljø, hvor fermenteringen finder sted. Dette fremskynder en meget anderledes kultur til at overtage fermenteringen end den der normalt er til stede under en friluftsfermentering. Kulturen i de luftfrie tanke favoriserer ofte en dominerende bakteriel fermentering, som øger niveauet af mælkesyre og dermed skaber et mere komplekst og fyldigt smagsudtryk i kaffen. Efter den iltfrie fermentering følger bønnerne den samme proces som andre vaskede kaffer. Først 'stampes' bønnerne i vaskekanalerne for at fjerne frugtslimen, siden klassificeres den for densitet og lagt på de hævede tørresenge. Den forseglede fermenterings påvirkning på smagen er tydelig, med kraftig kompleksitet, en dybere sødme og en tungere mundfølelse end ved det traditionelle vaskede parti.

Frugtig & vild

Gitwe 72 timer Anaerobic

Dette parti blev behandlet ved nøjagtig samme metode som kaffen der blev forseglet og derefter fermenterede i 36 timer. Her har kaffen til gengæld ligget i den iltfrie tank i dobbelt så lang tid. Som forventet bliver der under den 72 timers fermentering lukket op for en endnu kraftigere kompleksitet med blødere bærnoter, som mest giver en dyb og fyldig mundfølelse, og som også åbenbarer en vild cider-lignende syrlighed.

DISCOVERY

Long Miles projekt i Burundi

Vi er virkelig stolte over at kunne dele Long Miles' hårde arbejde med så mange af jer igen i denne måned. Deres arbejde med at sikre kaffernes sporbarhed og adskillelse har ført til mange mindeværdige kaffeoplevelser gennem årene, og deres eksperimenter fører til at de kan skabe flere variationer og udtryk af det burundiske terroir.

Vi håber, at du i løbet af de kommende uger vil nyde at smage dig igennem disse tre meget forskellige versioner af Gitwe.

Åbningstider

East Village Bakery - NYC

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Soho - NYC

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven - Aarhus

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade Bageri - Aarhus

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade - København

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Risteri - København

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

Talad Noi - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

Ari - Bangkok

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Muscat - Oman

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

152 2nd Ave

10003 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

284 Lafayette St

10012 New York

United States

Åbningstider:

Man - Fre: 7:00 - 18:00

Lør - Søn: 8:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 8:00 - 18:00

Søn: 9:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Søn: 7:00 - 17:00

Møntergade 3A

1116 Copenhagen K

Denmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 18:00

Lør - Søn: 9:00 - 17:00

Marguerite Vibys Plads 8

2000 Frederiksberg

Danmark

Åbningstider:

Man - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: Lukket

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

10100 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 8:00 - 17:00

Lør - Søn: 8:00 - 17:00

304 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai

10400 Bangkok

Thailand

Åbningstider:

Man - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 08:00 - 17:00

Al Qurum Complex

113 Muscat

Oman

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 21:00

Søn: Lukket

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Wholesale

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Kontakt os her