Mangfoldighed i brasiliansk kaffe

  • Som verdens største producent af Arabica-kaffe har Brasilien en meget effektiv kaffeproducerende industri.

  • Især i visse regioner fører denne effektivitet og det tørre og varme klima til en gennemgående homogen smagsprofil.

  • Mange aktører i kaffeforsyningskæden er begyndt at skubbe til denne forudindtagede holdning ved at opkøbe kaffe fra nye regioner og tilskynde til eksperimentelt og innovativt arbejde i de allerede etablerede regioner.

  • Den første kaffe er en pulped natural-forarbejdet Catucai fra Sitio Bateia i Espirito Santo. Her fører det kølige klima til en saftig og sprød profil.

  • Den anden kaffe er en natural-forarbejdet Catuai fra Sitio Sao Pedro i Minas Gerais. Her bliver den rige og vilde smagsprofil af en omfattende fermenteringsproces i åbne tanke.

1 x coffee

Sitio Bateia - Pulped Natural Catucal

2 x coffee

Sitio Bateia - Pulped Natural Catuca
Sitio Sao Pedro - Natural Catuai

Hvad sker der hos La Cabra

Hos La Cabra har denne måned været meget travl med indkøb af kaffe. Vi har smagt på de første prøver fra mange af vores langsigtede partnere, såsom Primavera i Guatemela, og fra nogle af vores købspartnere i Kenya og Etiopien. Vi har fortsat vores udforskning af nye oprindelser og projekter og ser frem til at dele nogle af vores fund med jer gennem kaffeabonnementet i de kommende måneder.

Nye vinde fra Brazilien

Selvom Brasilien er en meget effektiv producent af Arabica-kaffe af høj kvalitet, har landet, bortset fra nogle få tilfælde, ikke fuldt ud engageret sig i behovene for mangfoldighed i karakterfulde kaffer på markedet for specialkaffe. Vi synes det er interessant at se dette ændre sig fra bunden, og takket være støtten fra vores partnere i Ally og Nordic Approach kan vi med glæde dele to meget forskellige eksempler på denne udvikling i denne måned.

Sitio Bateia - Pulped Natural Catuca

En sød og saftig profil

Noter af: Appelsin, Abrikos og Mørk Chokolade
(250g / 8.8oz)

Sitio Bateia ligger i nærheden af byen Castelo i det sydlige Espirito Santo, Brasilien. Et samarbejde mellem tre producenter: José Fernando Fortunato, og brødrene Ederval og Edson Pires Sartori. Efter at have plukket kirsebærrene delte de dem mellem sig. Derefter foretog de hver deres forarbejdningsproces. Dette parti blev forarbejdet af José ved hjælp af en pulped natural proces. José har arbejdet med kaffe i mange år, men har ikke i stand til at investere i specialkaffe, før han mødte Sartori-brødrene og begyndte at arbejde sammen med dem på Sitio Bateia. Holdet har arbejdet hårdt på at forbedre deres selektive pluknings- og fermenteringsprotokoller, hvilket har ført til små partier af karakterfulde kaffer. På grund af de meget kølige forhold og luftfugtigheden er det lidt sværere for kaffen at tørre i Espirito Santo end i andre dele af Brasilien. Det er netop derfor, at en pulped natural forarbejdning er så populær her. Og som så mange andre blev dette parti tørret i et drivhus for at hæve temperaturen og beskytte det mod regn. Alt dette fører til en sød og saftig profil. En af de fineste kaffer vi har smagt fra Espirito Santo i de sidste par år, som også bringer os tilbage til vores første tur til denne fortryllende region og dens andre eksotiske og varierede smagsprofiler, vi smagte sammen med vores partnere fra Ally Coffee.

Sitio Sao Pedro - Natural Catuai

En vild og syrlig kant og en krydret karakter

Noter af: Mango, Figner og Kanel
(250g / 8.8oz)

Lourdes de Fatima Souza har arbejdet med kaffe hele sit liv og er nu den stolte matriark i en kaffeproducerende familie. Lourdes har to sønner. Carlos har en farm lige på den anden side af hovedvejen sammen med sin kone, og Thiago arbejder på Sitio Sao Pedro sammen med sin mor. Thiago er meget interesseret i fermentering og har været med til at skabe nye versioner af sin mors kaffe. Han eksperimenterer løbende med forskellige fermenteringstemperaturer og fermenteringstider i små portioner, inden han tørrer dem i mekaniske tørrere. Dette parti er et godt eksempel på denne nye bevægelse i Brasilien. I dette tilfælde hentet og støttet af vores partnere, Nordic Approach. Dette parti blev manuelt plukket med henblik på at sikre en jævn modenhed af kirsebærrene. Den manuelle plukning er usædvanligt i det ellers effektive og maskindominerede Minas. Thiago fermenterede dette parti i 72 timer i en åben tank og lod ikke temperaturen overstige 38° C. Derefter blev det tørret mekanisk. Dette giver mulighed for en rig og sød profil med en vild og syrlig kant og en krydret karakter. Et af de mest interessante partier, vi har smagt fra Brasilien for nylig, og et, som vi glædeligt deler med dig.

Denne måned

Frugten hårdt arbejde

Brasilien er en meget effektiv landbrugsnation, faktisk bidrager landbruget med 10 % af landets BNP og beskæftiger over 20 % af landets arbejdsstyrke. Kaffe er en af de vigtigste brikker i dette puslespil; Brasilien er konsekvent rangeret nummer et i verden i den samlede globale kaffeproduktion. I 2019 høstede Brasilien i alt 61,6 millioner sække, svarende til 35,3 % af den samlede globale kaffeproduktion, mens andenpladsen gik til Vietnam med 29 millioner sække eller 16,6 % af den samlede globale kaffeproduktion. Endnu mere imponerende er det i betragtning af at Vietnam næsten udelukkende producerer Robusta. Det næststørste Arabica-dyrkende land er derfor Colombia med 14,3 millioner sække, mindre end en fjerdedel af hvad Brasilien producerer. I Brasilien fører branchens størrelse til en noget mere økonomisk bæredygtig industri end adskillige andre steder i kaffeverdenen, hvilket også gør landet har en meget interessant og forskelligartet produktion af kaffer. Selvom brasiliansk kaffe er kendt for en temmelig 'klassisk' og homogen smagsprofil med noter af nødder og chokolade, er mange nye processer, sorter og endda mindre kendte regioner begyndt at ryste op i denne opfattelse. Dette har taget nogle af kaffekædens dedikerede og talentfulde aktører mange års arbejde, og vi begynder nu at kunne smage frugterne af deres hårde arbejde. Denne måned kan vi præsenterer jer for to forskellige projekter: Ally Coffee i den ret usædvanlige region Espirito Santo, og Nordic Approach som støtte til eksperimentelt arbejde fra flere producenter i den mere etablerede region Minas Gerais.

Det stejle terræn i Espirito Santo

Den kaffedyrkende region, Montanhas do Espirito Santo, ligger i det vestlige højland i staten Espirito Santo. Kaffefarmene her adskiller sig fra dem i de mere etablerede kafferegioner i Brasilien på flere måder. Produktionen her minder mere om den man har i andre sydamerikanske lande med små familieejede farme, beliggende på stejle bjergskråninger. Det kølige klima skyldes regionens beliggenhed tæt ved Atlanterhavet, og det bjergrige terræn, der skaber mange forskellige mikroklimaer. Dette giver de perfekte forhold for dyrkning af langsomt modnet Arabica-kaffe af høj kvalitet. På grund af det stejle terræn vælger de fleste producenter i Espirito Santo at plukke deres bær manuelt, i modsætning til andre producenter i store dele af landet. Disse forhold og de mange småbønders forskellige teknikker resulterer i særegne og karakterfulde kaffer, hvoraf de fleste høstes 1-2 måneder senere end i resten af landet. Kaffer fra Espirito Santo har en tendens til at have en højere syrlighed og tydeligere friske frugtnoter end mange andre brasilianske kaffe. Denne måneds kaffe er ikke spor anderledes. Dette er en sprød og frisk pulped natural produceret af José Fernando Fortunato.

Et alternativ

Minas Gerais er drivkraften bag den klare 'norm' i brasiliansk kaffe med chokolade- og nøddedrevne profiler fra meget rene og velforarbejdede naturals. Denne homogenitet gør det meget vanskeligt for producenterne at differentiere sig med hensyn til smag. Minas Gerais er en meget effektiv landbrugsregion, der producerer mange produkter såsom mejeriprodukter, æg og citrusfrugter. Denne effektivitet er også at finde i kaffeproduktionen, hvilket er med til at skabe et meget konsistent højkvalitetsprodukt med en meget karakteristisk smagsprofil. Dette ligger ikke nødvendigvis i tråd med værdierne på markedet for specialkaffe. Når man betaler for adskilte og eksperimentelle mikropartier fører dette gerne til varierende og spændende karakterer i den endelige smagsoplevelse. Nordic Approach har støttet Lourdes de Fatima Souza og hendes søn Thiago i produktionen af karakterfulde kaffer. Den vilde og fyldige profil i denne måneds kaffe er tilskyndet af Thiagos eksperimentelle fermentering.

Nye vinde fra Brazilien

Selvom Brasilien er en meget effektiv producent af Arabica-kaffe af høj kvalitet, har landet, bortset fra nogle få tilfælde, ikke fuldt ud engageret sig i behovene for mangfoldighed i karakterfulde kaffer på markedet for specialkaffe. Vi synes det er interessant at se dette ændre sig fra bunden, og takket være støtten fra vores partnere i Ally og Nordic Approach kan vi med glæde dele to meget forskellige eksempler på denne udvikling i denne måned.

Stay bright and curious La Cabra

About Discovery

Om Discovery

Hvorfor vi har et abonnement

Vores Discovery-abonnement giver os muligheden for at dele nye kaffeoplevelser med jer hver måned og tage jer med på en rejse gennem kaffens skiftende årstider. Sådan får du muligheden for at smage nye partier fra hele kaffens verden mens de er friske og i sæson. Vi stræber efter at finde de lækreste og mest tankevækkende kaffer vi kan finde, og vi arbejder sammen med en gruppe af innovative og engagerede partnere, som vi har mødt gennem vores år i kaffeindustrien. Vi bliver inspireret af at dele den råvare som de har arbejdet så hårdt for at fremelske, og af at fortælle om hvert eneste skridt i kaffens rejse til din kop. For eksempel har terroir, sort, behandling og en masse andet en stor indflydelse på bønnens liv.

Vi sigter altid efter at fortælle en historie

Ved at smage kafferne side om side kan man allerbedst forstå og værdsætte hver af disse faktorers betydning, og vores mest populære abonnement giver dig muligheden for at opleve to kaffer hver måned. Somme tider vil det være forskellige sorter eller forskelligt behandlet kaffe af samme sort fra samme gård eller region, og somme tider er det to parallelle partier fra producenter i hver sin ende af kaffebæltet. Vi fokuserer på de aspekter af kaffe vi finder interessante lige nu, og vi sigter efter altid at fortælle en historie med de kaffer vi udvælger. Når vi deler vores kaffe på denne måde, giver det os også mulighed for at udvide vores kaffehorisonter sammen, og opbygge et fælles sprog både når det drejer sig om smagsoplevelse og præferencer indenfor kaffe.

Vi er altid klar til at fortsætte samtalen med jer gennem vores Webshop-portal, uanset om I har et praktisk spørgsmål eller I har lyst til at tale om denne måneds kaffer. Vi ser blot os selv som et bindeled mellem jer og nogle af verdens bedste kaffer og de folk, der producerer dem. Disse mennesker inspirerer os, og vi gør vores ypperste for at dele deres kaffe og deres historier med de mennesker, som sætter allermest pris på dem.

DA
USD $