Risaralda

  • I denne måned kommer begge kaffer fra regionen, Risaralda, i Colombia.

  • Risaralda, især området omkring regionens hovedstad, Pereira, udgør en del af den gamle ‘Coffee Axis’.

  • Her gjorde producenterne i 70'erne og 80'erne en virkelig god forretning ved at dyrke kaffe på deres jorder og bragte dermed stor velstand til regionen.

  • På det seneste har disse store farme dog kæmpet med kaffens faldende markedspriser og har været nødsaget til at finde nye måder at holde forretningen kørende. Nogle sigter endda mod turistmarkedet og tilbyder nærmest forlystelseslignende 'kaffeoplevelser'.

  • Begge kvinder, der har produceret denne måneds kaffer, har i stedet fokuseret på kvalitet ved at investere i omhyggelig plukning, sortering og forarbejdning.

  • Ana Mustafá har produceret dette tilbagevendende favoritparti, den vilde og rige Crucero, forstærket af innovativ forarbejdning.

  • Blanca Montoya har produceret et mere traditionelt colombiansk parti og har fokuseret mere på sine planters sundhed i marken gennem sit arbejde som kompostproducent.

1 x coffee

Montoya (250g)

2 x coffee

Montoya (250g)
Crucero (250g)

Risaralda

I denne måned kommer begge kaffer fra regionen, Risaralda, i Colombia. Den regionale hovedstad Pereira udgør sammen med de nærliggende byer Armenia og Manizales en del af den gamle kaffetrekant, hvor producenterne i 70'erne og 80'erne gjorde en meget god forretning med at dyrke kaffe på deres jorder og bragte dermed stor velstand til regionen. På det seneste har de store farme dog kæmpet med kaffens faldende markedspriser og har været nødsaget til at finde nye måder at holde forretningen kørende. Nogle sigter endda mod turistmarkedet og tilbyder nærmest forlystelseslignende 'kaffeoplevelser', primært til turister fra de urbane regioner i Colombia. Imidlertid har nogle producenter i stedet tilstræbt at øge kvaliteten af deres kaffe og strømline deres forsyningskæde for at skabe en mere bæredygtig forretning. Således er de i stand til at holde kaffeproduktionen i live i en region, hvor den er så vigtig for både kultur og identitet.

Nu til dags forekommer kaffer fra Risaralda ikke særligt ofte på specialkaffe-menuerne rundt omkring i verden. Regionen domineres nemlig af store producenter, der producerer kaffe af lav kvalitet, og de mange lokale kooperativer arbejder med store opkøbere som Nespresso og Starbucks. Vores venner ved LaREB kooperativet, der nu har fast base i den regionale hovedstad Pereira, har gjort det til deres mission at opsøge de små, dedikerede og innovative producenter, der kan føre Risaralda tilbage i rampelyset. Vi føler, at begge kvinder repræsenteret i denne måneds kaffer er gode eksempler på det arbejde, som vi selv og LaREB brænder for at bringe frem i verden.

First coffee - Colombia

Crucero
Ana Mustafás innovative 'fed batch'-parti

Hindbær, Kakao og Lakrids
(250g)

Dette særlige parti er fra de farme som er under tilsyn af LaREB-projektleder Ana Mustafá og kendes som Crucero. Indtil for nylig solgte Ana kaffen fra sin families fem farme til et par lokale kooperativer i byerne Pereira og La Celia til priser baseret på råvaremarkedet. I Colombia kan kaffedyrkernes forbund, FNC, opkræve et tillæg udover råvareprisen, men for mange producenter er prisen stadig alt for lav til at skabe en bæredygtig forretning. Farmene, som dette parti kommer fra, ligger uden for byen Pereira i Risaralda-regionen. Pereira ligger cirka 7 timers kørsel fra Colombias hovedstad Bogota, en relativt kort afstand efter colombianske standarder, men landskabet her er meget anderledes. Grønne frodige skove dækker bjergskråningerne i dette storslåede gamle område med en kaffe, der er rig på både smag og historie. Under 'Coffee Bonanza' fra 60'erne og 70'erne gjorde de højere priser at mange producenter tjente gode penge og udvidede deres jorder. En af disse var Anas bedstefar, en palæstinensisk immigrant, der oprindeligt havde arbejdet som stofhandler, da han ankom til Colombia i 1930'erne. Ved hans død blev hans jorder delt mellem de yngre medlemmer af familien. De fem farme i Risaralda blev efterladt til Ana, som hun nu fører tilsyn med sammen med sin fætter; to nær byen La Celia og tre nær Pereira.

Crucero

Fed-batch, semi-washed

En af de vigtigste måder, hvorpå Ana har givet sine kaffer større værdi, er gennem nye fermenteringsmetoder. Dette parti af Castillo hedder Crucero efter et vejkryds nær farmene i Pereira og forarbejdes ved hjælp af en metode, som LaREB har kaldt 'fed-batch semi-washed'. Formålet er at skabe en større kompleksitet i koppen og samtidig opretholde en massiv kontrol over fermenteringen. Ved denne metode anbringes første dags plukning i fermenteringsstanken, men så tilsættes også næste dags nyplukkede bær og blandes med gårsdagens. Således bliver der givet nyt liv til fermenteringen gennem tilsætningen af frisk sukker, samtidig med at gær- og bakteriekulturerne fra den eksisterende fermentering fastholdes. For alle, der er fortrolige med at fremstille surdejsbrød fra en starterkultur, er det de samme forudsætninger, der gør sig gældende her. I år er processen blevet endnu mere raffineret, hvilket skaber en renere kop og forhåbentligt en længere holdbarhed. Hver tilføjelse til fermenteringstanken bliver nu præ-fermenteret i kirsebærret, hvilket øger den saftige fornemmelse i koppen og giver mere krop og sødme til den endelige smagsoplevelse. Vand tilføjes fermenteringen 12 timer efter den anden tilsætning af afpulperet kaffe. I et stort friluftsfermenteret parti som dette vil gæringsreaktionerne på dette stadie normalt få temperaturen til at stige meget hurtigt, og dermed gøre fermenteringen vanskelig at kontrollere. Tilsætningen af vand bremser temperaturstigningen, hvilket gør det muligt for kaffen at fermentere køligt og langsomt. Igen vil surdejsbrødbagere genkende denne teknik fra koldhævning, hvilket giver mulighed for at opbygge en mere kompleks smag i den endelige smagsoplevelse. Efter 20 timers langsom fermentering fjernes kaffen fra tankene og bliver 'semi-washed', hvilket efterlader noget af det klæbrige frugtslim på kaffen. Dette giver en funky kant til smagen med nogle fermenteringsdrevne bløde frugtnoter. Den mekaniske tørring af dette parti er blevet finjusteret. Først blev det tørret ned til det havde et fugtindhold mellem 14 og 15 % og blev derefter hvilet i tre uger, før tørringen blev afsluttet. Dette gør det muligt at udligne fugtindholdet i kaffen inden anden omgang i tørrerne, hvilket giver en mere jævn og blid tørring. Da denne indledende og hurtigere tørring får fugtindholdet til hastigt at falde, standses fermenteringen dermed også, hvilket skaber en større grad af kontrol over processen. Dette skal hjælpe med både klarheden og holdbarheden af den endelige kaffe. Denne omhyggelige fermentering resulterer i en kompleks smag af frisk frugt, med bølger af moden frugt sammen med en tung sødme og en finish af behagelig og tør kakao.

Second coffee - Colombia

Montoya
Sprødt og klart parti fra Blanca Montoya

Citron, Ribs og Sort te
(250g)

Blanca Montoya dyrker kaffe lige uden for byen La Celia, højt oppe i bjergene i Risaralda ca. 2 timers kørsel fra Pereira. Anas familie ejer også to farme i området, og der er et stærkt netværk blandt de lokale kaffeproducenter, især blandt den lille del, der sigter mod at producere partier af høj kvalitet. Blanca arbejder med det lokale kooperativ, der ligger i selve La Celia, det samme kooperativ, hvor LaREB oprindeligt tog kontakt til Gustavo Acevedo, hvis kaffe vi også tidligere har købt. Råmaterialet på Blancas farm har en høj kvalitet, fordi Blanca er ekspert inden for jordsundhed gennem sit sekundære virke som kompostproducent. Det var oprindeligt som kompostproducent, at Ana og resten af LaREB-teamet mødte Blanca. Blanca producerer et organisk fermenteret kompostprodukt kendt som Super Magro, som er populært i Brasilien. Det kvalitetsmæssige potentiale i området omkring La Celia er generelt stort på grund af højderne og de kølige temperaturer forårsaget af Stillehavet på den anden side af højderyggen. Men selvom området befinder sig tæt på Pereira er der en begrænset tilgang og kendskab til det eksklusive marked for specialkaffe begrænset. Derfor bliver denne kvalitet sjældent anerkendt. F.eks. bliver meget kaffe fermenteret med fokus på effektiv produktion snarere end smag, hvilket resulterer i underfermenterede smage; skarpe og kalklignende noter og med en manglende integreret sødme. Dette parti er dog især et samarbejde mellem Blanca og LaREB med en 24-timers præ-fermentering i kirsebærret efterfulgt af en 36-timers fermentering i tanken efter afpulperingen. Dette har resulteret i en meget mere rund og integreret kop, mens man fastholder den friske karakter af citrus, som området omkring La Celia er kendt for.

Iværksætterkvinder

Selvom de begge befinder sig i forskellige områder af regionen og producerer temmelig forskellige kaffer, er disse to iværksætterkvinder ikke kun fremragende eksempler på det kvalitetsmæssige potentiale i Risaralda men også den beslutsomhed, der skal til for at skabe en bæredygtig forretning i en temmelig vanskelig periode for industrien i regionen. Vi håber, at du vil nyde begge deres kaffer denne måned.

Stay bright and curious La Cabra

Om Discovery

Hvorfor vi har et abonnement

Vores Discovery-abonnement giver os muligheden for at dele nye kaffeoplevelser med jer hver måned og tage jer med på en rejse gennem kaffens skiftende årstider. Sådan får du muligheden for at smage nye partier fra hele kaffens verden mens de er friske og i sæson. Vi stræber efter at finde de lækreste og mest tankevækkende kaffer vi kan finde, og vi arbejder sammen med en gruppe af innovative og engagerede partnere, som vi har mødt gennem vores år i kaffeindustrien. Vi bliver inspireret af at dele den råvare som de har arbejdet så hårdt for at fremelske, og af at fortælle om hvert eneste skridt i kaffens rejse til din kop. For eksempel har terroir, sort, behandling og en masse andet en stor indflydelse på bønnens liv.

Vi sigter altid efter at fortælle en historie

Ved at smage kafferne side om side kan man allerbedst forstå og værdsætte hver af disse faktorers betydning, og vores mest populære abonnement giver dig muligheden for at opleve to kaffer hver måned. Somme tider vil det være forskellige sorter eller forskelligt behandlet kaffe af samme sort fra samme gård eller region, og somme tider er det to parallelle partier fra producenter i hver sin ende af kaffebæltet. Vi fokuserer på de aspekter af kaffe vi finder interessante lige nu, og vi sigter efter altid at fortælle en historie med de kaffer vi udvælger. Når vi deler vores kaffe på denne måde, giver det os også mulighed for at udvide vores kaffehorisonter sammen, og opbygge et fælles sprog både når det drejer sig om smagsoplevelse og præferencer indenfor kaffe.

Vi er altid klar til at fortsætte samtalen med jer gennem vores Webshop-portal, uanset om I har et praktisk spørgsmål eller I har lyst til at tale om denne måneds kaffer. Vi ser blot os selv som et bindeled mellem jer og nogle af verdens bedste kaffer og de folk, der producerer dem. Disse mennesker inspirerer os, og vi gør vores ypperste for at dele deres kaffe og deres historier med de mennesker, som sætter allermest pris på dem.

DA
USD $