COSTA RICA

Altos

Costa Rica er et særligt land for os af flere grunde, ikke mindst fordi det var det første land, vi besøgte og skabte tætte relationer til. Det er også et ganske særligt kaffeland, fyldt med venlige og imødekommende, men også drevne og innovative kaffebønder. Deres vedholdenhed i mødet med modgang førte både til mikromølle-revolutionen og til fremkomsten af honey-forarbejdningen.

COSTA RICA

Altos

Costa Rica er et særligt land for os af flere grunde, ikke mindst fordi det var det første land, vi besøgte og skabte tætte relationer til. Det er også et ganske særligt kaffeland, fyldt med venlige og imødekommende, men også drevne og innovative kaffebønder. Deres vedholdenhed i mødet med modgang førte både til mikromølle-revolutionen og til fremkomsten af honey-forarbejdningen.

Costa Rica

Vi køber kaffe fra Costa Rica's lange rygrad af bjerge, der løber gennem landets hovedstad San Jose. Denne rygrad er berømt verden over for produktionen af kaffe af høj kvalitet, hvilket sikrer gode priser til farmerne. Dette skyldes blandt andet, at der er mange højtliggende områder velegnet til dyrkning af specialkaffe, idet bjergkæden Talamanca Sierra går gennem regionen, med bjergtinder der rejser sig over 3000 moh. Den bjergrige rygrad deles op i 3 regioner, West Valley og Central Valley nord for San Jose, og Tarrazu-regionen mod syd. I alle områderne, men i særdeleshed i Tarrazu, er landbrug og kaffedyrkning den væsentligste indtægtskilde og helt afgørende for økonomien. Faktisk bliver indbyggertallet i Tarrazu mere end fordoblet i høstsæsonen, når arbejdere flokkes til regionen for at få del i den høje løn der tilbydes dygtige pickers. Hele rygraden er af vulkansk oprindelse, hvilket er medvirkende til at give en frugtbar jord der befordrer en produktion af kaffe der konsekvent scorer høje point, og som vi bliver ved med at vende tilbage til.

Altos Natural & Typica

Altos del Abejonal ligger 1800 m.o.h. (meter over havet) i Tarrazu-regionen, kun 70 kilometer syd for Costa Ricas hovedstad, San Jose. Talamanca Sierra løber gennem regionen med toppe på over 3000 m.o.h. Gården ligger også tæt på den regionale hovedstad, San Marcos, der ligger 1350 m.o.h. og er hjemsted for 9000 mennesker. Byen er omdrejningspunkt for et område, der er berømt for sin kaffeproduktion af yderst høj kvalitet. Regionens vulkanske jord og eftermiddagens skydække giver Mauricio de perfekte betingelser til at producere fremragende kaffe på Altos. Der, hvor Mauricios arbejde virkelig skiller sig ud, er i fermenteringsprocessen. Hans naturligt forarbejdede Cantuai er kaffen, der indledte vores samarbejde med Altos. Kaffebærrene tørres på højbede over en periode på 21 dage, så de opnår et specifikt og kontrolleret fugtindhold. Bærrene vendes ofte for at undgå overgæring. Dette tilfører en kontrolleret fermenteringskarakter til koppen.

Kaffen i denne kop har en intens og tung smag af modne blåbær kombineret med en høj grad af sirupagtig sødme. Mauricios kaffe er et vidnesbyrd om vigtigheden af en omhyggelig gæringsproces, og kaffen er en af de reneste, mest genemsigtige og naturlige, vi nogensinde har smagt. Vi venter hvert år med spænding på at modtage den på risteriet.

Typica

De fleste Arabica-sorter, der dyrkes rundtom i verden, stammer fra det samme, lille udvalg af sorter, der blev taget ud af Etiopien og kultiveret i Yemen i 1600-tallet. Dette skaber en slags genetisk 'flaskehals' for kaffe fra Etiopien, og næsten 98% af al kaffeproduktionen i Latinamerika består således af planter, der stammer fra blot to forskellige sorter, Bourbon og Typica. Disse to blev de første kaffesorter nogensinde, der blev kultiveret og isoleret fra den vildtvoksende kaffe i Etiopien. Langsomt blev disse planter udbredt i de kaffedyrkende lande Yemen, Indien og Den Nye Verden, der blev koloniseret af europæerne. Typica tog en noget langvarig rute. Den blev introduceret i Indien gennem den berømte historie om Baba Budan, og fra og med det tidspunkt blev den dyrket i Indonesien i en rum tid. Fra bestanden i Indonesien blev en enkelt plante fragtet med tilbage til Amsterdam af hollandske bosættere, og det er fra denne ene plante, at al moderne Typica-kaffe blev introduceret til Latinamerika.

I år er fjerde gang, vi har købt den honningforarbejdede Typica fra Mauricios gård, og vi er endnu en gang meget tilfredse med kvaliteten. Den komplekse, blomsteragtige smag, som er så typisk for Typica-sorten, er også til stede i denne kaffe. Kombineret med de bløde noter af frugt, som vi sådan nyder i Altos andre kaffer, og de klassiske noter af hasselnødder fra Tarrazu, er der tale om en yderst velafbalanceret kop kaffe.

Altos Geisha

Vi mødte Mauricio for første gang ved et tilfælde. I marts 2014 var vi i Tarrazu, hvor vi rejste fra gård til gård som gæster hos Exclusive Coffees, en eksportør med base i regionen. Efter vores sidste gårdbesøg måtte vores chauffør løbe et hurtigt ærinde for en ven, hvis barn havde brækket hoften og derfor ikke kunne tage hjemmefra. Chaufføren afleverede en gave til drengen, mens vi snakkede lidt med hans far. Han var også kaffebonde, og han fortalte os historier om sin passion for kaffeproduktion og om, hvordan hans søn drømte om at blive barista. Næste dag spurgte vi personalet hos Exclusive Coffees om Mauricio, og vi fik mulighed for at prøvesmage hans kaffe. Hos Mauricio smagte vi nogle af de mest rene, naturlige partier, vi nogensinde har smagt. Derudover smagte vi nogle af de mest rene og sprøde honningforarbejdede partier, vi har smagt. Vi besøgte Altos igen dagen efter og købte de første par poser. Kaffen blev så godt modtaget tilbage i Danmark, at vi vente tilbage til Costa Rica året efter for at besøge Mauricio og købe mere kaffe. Det er i år vores syvende år i træk, at vi køber kaffe fra Mauricio. I løbet af vores mangeårige samarbejde har vi fundet ud af, at vi deler en fælles interesse i at skubbe til grænserne for, hvordan hans kaffe kan smage. Mauricos kaffe er derfor meget speciel for hele teamet her hos La Cabra, og vi venter altid i spænding på at modtage kaffen og smage på frugterne af årets høst. Mauricos hårde arbejde og dedikation til enhvert trin i kaffeproduktionen kan tydeligt smages i koppen, og vi er stolte af kunne videresælge hans hårde arbejde til alle jer, der virkelig sætter pris på det.

Honningforarbejdning er populært i Costa Rica som et alternativ til den vaskede forarbejdning. Honningforarbejdning giver en renere kop med mere syre end en naturlig kaffe men med et meget lavere vandforbrug end traditionel, vasket forarbejdning. Hos Altos bliver de modne kaffebær første kørt igennem Mauricios Penagos Eco-Pulper, der yderligere reducerer vand- og elforbruget på mikromøllen. Mængden af den resterende planteslim på bærret er afgørende for, hvilken smag kaffen får, når den tørrer. Mere planteslim er lig med en smagsprofil, der minder mere om en naturlig kaffe med en moden, sød og tung karakter. Mindre planteslim giver et resultat, der minder mere om en vasket kaffe med en højere grad af syre og en mere te-agtig smagsprofil. Mauricio udfører sin hvide honningproces ved at fjerne næsten al slimen fra frøene, inden de lægges ud på tørrebedene, hvor de langsomt tørrer over en periode på omkring 14 dage. Resultatet er en meget ren udgave af Geisha-sorten med den typiske blomsterkarakter og citrusaromaer, der balanceres af en sød og frisk smag af citronsorbet i koppen.

Denne måneds Discovery abonnement

Opdag Costa Rica

Denne måneds abonnementskaffer er vi meget begejstrede for, især for at have costaricansk kaffe tilbage i risteriet. Begge kaffer i denne måned er fra pionerer indenfor den costaricanske kaffeindustri; Zuñiga-brødrene i Herbazú var nogle af de første, der bragte nye sorter til landet, og Chacon-familien har bragt kvalitet i højsædet hos natural-forarbejdningen. Costa Rica er det første land vi besøgte og skabte relationer til, derfor er vi altid spændte på nyankomne kaffer herfra. Las Lajas er produceret af Chacon-familien i Central Valley. Den omhyggelige natural-forarbejdning gør kaffen cremet med noter af koncentrerede røde frugter. I de sidste 4 år har vi købt kaffe fra Zuñiga-brødrene i Herbazu, der som eksperter i SL28-sorten formår de at frembringe noter af sprøde modne ribs i kaffen.

Kafferne kan kun købes gennem Discovery abonnementet, som kan modificeres til at passe til dit behov - om det er én, to eller flere æsker kaffe månedligt, eller med den frekvens du ønsker.

Åbningstider

La Cabra - Graven

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

La Cabra - Banegården

Banegårdspladsen 1

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

La Cabra - Bakery

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 18:00

Søn: 07:00 - 17:00

La Cabra - New York

152 2nd Ave

New York

United States

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 08:00 - 18:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

La Cabra - Bangkok

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

Bangkok 10100

Thailand

Åbningstider:

Man: Closed

Tir - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

Graven 20

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

Banegårdspladsen 1

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 08:00 - 18:00

Søn: 09:00 - 17:00

Borggade 4F

8000 Aarhus C

Danmark

Åbningstider:

Man - Lør: 07:00 - 18:00

Søn: 07:00 - 17:00

152 2nd Ave

New York

United States

Åbningstider:

Man: Lukket

Tir - Fre: 08:00 - 18:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

813 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong

Bangkok 10100

Thailand

Åbningstider:

Man: Closed

Tir - Fre: 08:00 - 17:00

Lør - Søn: 09:00 - 18:00

Kontakt

Webshop

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Risteri

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

Har du et spørgsmål?

Skriv venligst til os i chatten.

Marguerite Vibys Pl. 1

2000 Frederiksberg

Danmark

DA
USD $