DISCOVERY

Efterårets komme

I denne måned tager vi imod efterårets komme med åbne arme. Her i København bliver det koldere og koldere, og nætterne bliver langsomt mørkere. Når de mørke morgener begynder og vi tilbringer mere tid indendørs, længes vi efter en anderledes kaffeoplevelse. I risteriet er vi er i enige om, at månedens kaffer sammen illustrerer denne overgang perfekt.

EFTERÅR

Sæsonens kaffer

Mauritania er en kraftig, sød oplevelse med noter af mælkechokolade og tørret frugt som løftes af et strejf af æblesyre. Et rammende og rent udtryk for de søde og chokoladeholdige noter fra det salvadoranske terroir. Boledu er et vasket etiopisk parti, men præsenterer samtidigt også et lidt kraftigere efterårsudtryk. Her ligger de typiske citrus- og blomsteraromaer på en kraftig bund af chokolade og blomme. I år har logistikken omkring vores etiopiske partier været stærkt påvirket af en række faktorer uden for vores og vores partneres kontrol. Derfor vil vi i den kommende tid stadig kunne præsentere flere interessante og delikate etiopiske partier, selv så sent på sæsonen.

Ved Boledus ankomst fik vi en oplagt mulighed for at illustrere efterårets komme; med sine delikate sommerlige aromaer minder den os om de lange varme dage, vi har lagt bag os, mens dens kraftige struktur fungerer som en perfekt bro over til Mauritanias karakter af chokolade og tørret frugter og de kommende køligere tider. To forskellige kaffer fra forskellige dele af verden, der sammen udgør vores bud på smagen af efterårets komme.

Ny skud på stammen hos La Cabra

New York

Vi vil gerne vise vores påskønnelse og taknemmelighed over den varme modtagelse vi har oplevet i løbet af vores første uger, hvor vi har serveret kaffe og brød fra vores nye café i East Village i New York City. At se så mange ansigter byde os velkommen til kvarteret og engagere sig i vores moderne tilgang til kaffe og bagværk har været en både ydmyg og spændende oplevelse. Vi er mere end stolte over det lille og fokuserede team af baristaer og bagere, der omhyggeligt og lidenskabeligt har formået at genskabe La Cabra Aarhus-oplevelsen, samtidig med at deres egne personligheder skinner igennem i caféen. Deres hårde arbejde i løbet af de sidste par måneder, især vores Bar Manager og Head Baker, Ian og Jareds indsats, kan endelig blomstre. Selve stedet er designet af La Cabras Head of Coffee, Mikkel Selmer, som har inkorporeret forskellige detaljer leveret af vores keramikpartner Kasper Würtz, hvilket er med til at danne et roligt og åbent udtryk for nordisk design, en oase fra den travle East Villages 2nd avenue lige uden for hoveddøren. La Cabra-grundlægger Esben Piper har i nogle måneder nu sørget for at projektet kom godt fra start og vender tilbage til København efter endnu et par uger med Ian og Jared for at finpudse de sidste detaljer. Dette er et nyt og spændende kapitel for La Cabra, og vi glæder os til at møde jer i New York i de kommende år.

EL SALVADOR

Mauritania - Washed bourbon

Finca Mauritania ejes af familien Batlle og har hovedsageligt været drevet af Aida Batlle, som er sjette generation af familien til at producere kaffe gennem næsten 2 årtier. Aida er en sand banebryder i kaffeverdenen, idet hun var den første kvinde til at vinde den salvadoranske Cup of Excellence i 2003. Efter at være flygtet til Miami under El Salvadors brutale borgerkrig vendte Aida tilbage til familiens farme i slutningen af 90'erne. Selvom meget af farmenes kaffe var forudbestilt til en lokal opkøber, kunne Aida eksperimentere på den højest beliggende mark med det højeste kvalitetspotentiale, Finca Kilimanjaro. Det varede ikke længe før hendes øje for detaljerne gav pote, og med 1. pladsen i Cup of Excellence åbnede dørene sig ikke kun for Batlle-farmene, men for en omfattende kvalitetsrevolution i El Salvador. Siden da har Aida samarbejdet med nogle af de bedste kafferistere i hele verden, innoveret inden for nye sorter og forarbejdningsteknikker, eksporteret cascara og udviklet direkte handelsforbindelser. Denne kaffe kommer fra Finca Mauritiana, beliggende på skråningerne af vulkanen Santa Ana, ikke langt fra selve byen Santa Ana. Den vulkanske jordbund i Santa Ana er meget frugtbar, hvilket giver et fremragende udbytte og kvalitet. Her, som på alle familiefarme, er kontrolniveauet på alle trin af produktionen imponerende. Kun de mest modne røde kirsebær plukkes, fermenteringsprotokoller følges til punkt og prikke, og kaffen opbevares på tørmøllen under strenge forhold. Dette parti stammer fra en af Mauritanias marker beplantet med Bourbon-sorten og er forarbejdet ved en vasket proces. Dette fører til en dyb karakter af chokolade med rige noter af tørret frugt.

ETIOPIEN

En kompliceret høst

Boledu er et ret interessant parti for os. Den rejse, dette parti har været igennem, illustrerer nogle af de vanskeligheder, det har været at source i år sammen med vores partnere i Etiopien. Som nogle af jer måske har hørt, startede 2021 på en temmelig turbulent måde i Etiopien. Mens Etiopien stadig var trængte af virkningerne af Covid-19-pandemien i slutningen af 2020, afholdt den nordlige Tigray-region valg i trods af den centrale etiopiske regerings bestemmelser. Centralregeringen havde udsat valget på grund af virkningerne af pandemien, men efter mange års politiske spændinger mellem Tigray-folket og flere andre fraktioner i Etiopien besluttede den regionale regering i Tigray at gennemføre valget, som en klar protest mod den nuværende statsminister. Den etiopiske regering anså valget for ulovligt, og den skarpe retorik eskalerede til sammenstød mellem Tigray og de etiopiske styrker i november 2020, ligesom kaffehøsten gik i gang længere sydpå. Konflikten er stadig ikke løst, og har ført til en dyb humanitær krise, især i den nordlige del af landet. Dette sammen med konsekvenserne af pandemien har skabt store logistiske vanskeligheder for kaffebønder i hele Etiopien og usikkerhed i mange andre aspekter af deres liv. Samtidigt har kaffeindustrien i vesten også lidt under konsekvenserne af Covid-19 pga. en voksende usikkerhed i købsbeslutningerne end tidligere år, samt en stor efterspørgsel på kaffer af høj kvalitet. Usikkerheden i den fremtidige efterspørgsel gør det vanskeligt, når købsbeslutninger ofte træffes måneder i forvejen.

ETIOPIEN

Boledu - Washed Heirloom

Dette parti er en blanding fra tre forskellige møller, alle i Yirgacheffe-regionen. På grund af den store usikkerhed på markedet kæmpede Boledu faktisk med at finde en køber til dette ret store parti i første omgang, men vi var imponeret over den kvalitet, de kunne levere. Men ligesom partiet skulle forlade Etiopien til Europa i marts blev Suez-kanalen spærret i flere dage, da containerskibet Ever Given gik på grund og skabte kaos i den internationale containertrafik. Det seneste år har vi har især bemærket forsinkelsen på vores østafrikanske partier, hvilket dog betyder, at vi stadig har mange interessante etiopiske kaffer at se frem til senere på året.

En kaffe påvirket af flere kriser, der endelig er ankommet til Europa; Boledu er et nyt udtryk for Etiopien for os. Selvom dette er en vasket kaffe og dermed udviser de typiske blomster og sarte aromaer, er den kraftigere end forventet, med noter af chokolade og blommer.

OM DISCOVERY

Udforsk kaffens verden med os

Vores discovery abonnement giver os muligheden for at dele nye oplevelser med dig hver måned og tage dig med på en rejse gennem skiftende sæsoner i kaffens verden. Dette lader dig smage nye kaffer fra hele kaffens varierende landskab som de ankommer til vores risteri, når de er friske og i sæson. Vi stræber mod at finde de mest delikate og tankevækkende kaffer som vi kan få fingrene i, ved at arbejde sammen med en gruppe innovative og dedikerede partnere som vi igennem årene har mødt i industrien og opbygget samarbejder med. Vi er inspirerede af, ikke kun at dele deres omhyggeligt fremdyrkede rå-materiale, men også at formidle hvert enkelt skridt på vejen til den kop kaffe du kommer til at brygge, om det er terroir, forarbejdningsmetoden, eller noget helt andet der er afgørende for det du smager.

Vi vil fortælle en historie

Vores discovery abonnement giver os muligheden for at dele nye oplevelser med dig hver måned og tage dig med på en rejse gennem skiftende sæsoner i kaffens verden. Med vores mest populære abonnements-type kan du hver måned opleve to ny kaffer, måske af forskellig sort eller forarbejdnings-process fra den samme jord eller region, eller måske to parallelle kaffer fra producenter i forskellige ender af kaffe-bælte. Målet for os er at fortælle en historie med vores valg af kaffer, med fokus på forskellige aspekter af hvad vi finder interessant indenfor kaffens verden netop nu. At dele disse oplevelser hver måned, tillader os at udvide vores kaffe-horisont sammen, og sammen bygge et fælles sprog for smag og præferencer indenfor kaffe.

Vi fortsætter med glæde vores samtale med dig via vores webshopportal, hvad enten det drejer sig om praktiske spørgsmål eller en diskussion omkring denne måneds kaffe. Vi ser vores rolle som et simpelt bindeled mellem dig og nogle af de bedste kaffer i verden samt de mennesker, der producerer dem. Disse mennesker inspirerer os, og vi gør vores yderste for at dele både deres kaffe og deres historie med de mennesker, der værdsætter dem allermest.

DA
USD $