Refleksioner om endnu et år med lysstyrke

Abonnement

Refleksioner om endnu et år med lysstyrke

Denne måned er vi glade for at dele to eksempler på vores foretrukne kaffeoprindelse. På denne tid af året er vi i stand til at reflektere over nogle af vores foretrukne kaffeoplevelser i år og fremvise nye eksempler på vores sourcing-arbejde under meget forskellige omstændigheder.

Tilmeld dig for at få Gatomboya AA (250 g) og Granitos de Ortiz (150 g)

Abonner Lær mere

Refleksioner om endnu et år med lysstyrke

Først en kaffe fra Costa Rica. Det er her, vores første direkte handelsforhold blev smedet, og vi er altid glade for at flyve der for at besøge vores yndlingsproducenter år efter år. Vores interne favorit, Natural Catuai fra Mauricio i Altos, sang igen i år, som abonnenterne vil huske fra deres oktoberboks. Men vi har også andre forhold i Costa Rica, vi har hentet en saftig kenyansk-lignende SL28 fra en Cup of Excellence vindende gård og en intenst aromatisk Typica fra en anden mølle længere nord i Central Valley. Denne måned er vi glade for at kunne fortælle et glimrende eksempel på costaricansk kaffe fra Granitos De Altura-fabrikken, som vi besøgte på vores første tur til Costa Rica i 2014. Vi har købt hos Omar og hans familie i flere år og besøgt ham igen i marts i år. Det faktum, at det parti, vi har købt, er af den ærede Geisha-sort er en ekstra godbid, der tilføjer lette blomsteraromater til en allerede sød og ren honningforarbejdet oplevelse. Den anden kaffe i din kasse kommer fra en anden af vores yndlingsoprindelse, Kenya. Den måde, vi køber kaffe på i Kenya, er meget forskellig fra Costa Rica, hvor vi har mødt landmænd og ved nøjagtigt, hvilken lille del af marken en masse kaffe kom fra, ofte endda den dag, det blev plukket. Kenya er meget anderledes og på nogle måder sværere. Småbønder leverer modne kirsebær til en mølle, hvor de klassificeres og forarbejdes, så i stedet for produktionen fra en enkelt gård eller en dags plukning køber vi produktionen fra en kaffefabrik eller fabrik, som de ofte er kendt i Kenya. De ledere, der driver disse møller, er derfor meget vigtige. Det er vigtigt at føre tilsyn med vigtige faser som sortering, gæring og tørring for at kontrollere kvaliteten af grøn kaffe. Stor efterspørgsel efter kenyansk kaffe har betydet, at mange møller har forsøgt at øge deres produktion, og uden omhyggelig styring kan dette føre til nedsat kvalitet. Dette er en del af grunden til, at vi føler, at dette års kenyere ikke har været så stærke som højderne i 2014 og 2015 høstkaffe, men der har været nogle højdepunkter. Vi havde en forbløffende oplevelse med Mugaya fra vores venner på Drop i Stockholm, og vores Riakiberu har haft glimt af ren sirupsagtig sød lækkerhed, især i de sidste par uger. Vi har også været begejstrede over vores sidste kenyanske år, som du modtager denne måned. Gatomboya viser den solbærkarakter, vi elsker i kenyanske kaffe, balancen mellem saftig bæresyre og dybrig sødme. Der er også søde hybenblomster i aromaen og interessant druelignende finish, der næsten giver en rødvinskarakter.

Gatomboya (250 g)

Gatomboya kommer fra et lokalt dialektord, der betyder sump, med henvisning til det fugtige område omkring Kirigu-floden, der løber ved vaskestationen. Dette er navnet på denne kaffefabrik, en af fire ejet af Barichu Farmers Cooperative Society. Fabrikken blev oprindeligt bygget i 1987 under et andet samfund, men blev en del af Barichu i 1996. Der er i øjeblikket knap 700 aktive medlemmer, der leverer kirsebær til møllen, der producerer omkring 450 ton grøn kaffe hvert år. Fabrikken ligger lige uden for byen Karatina i Nyeri-regionen tæt på grænsen til Kirinyaga.

Granitos de Ortiz (150 g)

Dette er tredje år, vi køber Geisha fra mikrofabrikken Granitos de Altura. Møllen ejes af Omar Calderon og hans familie og ligger lige uden for byen Santa Maria de Dota i Tarrazu-regionen. Vi har besøgt Omar flere gange og spist sammen med ham og hans familie i deres hus, der ligger ved siden af møllen, højt i Talamanca Sierra, med udsigt over den smukke Los Quetzales National Park. De har flere små gårde spredt rundt i møllen og skaber effektivt en større gård. Denne Geisha kommer fra kirsebær dyrket ved Ortiz 2000, opkaldt efter sin høje højde og når over 2000 moh. Omar tager derefter de modne Geisha-kirsebær og behandler dem ved Granitos ved hjælp af metoden med hvid honning. Dette indebærer at efterlade en lille mængde kød på frøet under tørring, tilføje sødme og frugtfarver til koppen, men sigter mod at opretholde en meget ren gengivelse af Geisha-sorten. At købe Geisha fra Omar giver os mulighed for at betale en høj pris for kaffen, over 22 gange den nuværende markedspris. Dette er et behageligt og rent udtryk for Geisha, tung sød, med citrusskal og bløde hvide blomster af magnolia og hvid rose.

Så denne måned håber vi, at du nyder to kontrasterende højdepunkter. Et fra et land, hvor vi har mere faste og personlige forhold, og et, hvor vi skal arbejde omkring et andet system, mens vi altid leder efter de fineste kaffe fra hvert.

Fra alle på La Cabra vil vi gerne ønske dig en glædelig jul og håber, at du kan nyde disse kaffe sammen med dem, du elsker denne årstid. Vi kommer tilbage med flere lyse kaffeoplevelser næste år.

Bliv lys og nysgerrig
John Gibson

Gatomboya AA og
Granitos de Ortiz

Tilgængelig fra den 10. december til den 1. januar

Abonner Lær mere

Se vores sæsonbestemte kaffeopstilling

kaffe line-up

DA
USD $