De skiftende årstider

Denne måned fra Burundi, et rent og frisk vasket parti fra Nkonge Hill i Burundi og fra Colombia, den distinkte og vilde Potosí, en XO naturlig proces fra troldmændene på Cafe Granja La Esperanza.

- John Gibson

Abonner Lær mere

Denne måned

Fra Nkonge Hill i Burundi til guiderne på Cafe Granja

Velkommen til dit juni-abonnement. I denne måned fra Burundi, et rent og frisk vasket parti fra Nkonge Hill i Burundi og fra Colombia, den distinkte og vilde Potosí, en XO naturlig proces fra troldmændene på Cafe Granja La Esperanza. Efter at have arbejdet med et honningbehandlet parti fra Nkonge Hill i de sidste par uger, er vi overbeviste om, at det vaskede parti vil være lige så specielt, og teststeg har vist dette potentiale. Potosí er også en tilbagevendende kaffe, vi købte denne vilde og tunge naturlige for første gang sidste år, det første år, Cafe Granja nogensinde havde tilbudt deres krævende og præcise XO Natural-proces. Denne proces skaber den aromatiske kompleksitet og tunge sødme af en naturlig kaffe, men opretholder også de friske og lyse egenskaber ved vasket colombiansk kaffe til en unik og lækker kop.

1. kaffe

Potosí - Colombia (mikroparti)

(150 g / 5,3 oz)

Herrera-familien købte Finca Potosí i 1945 og plantede flere sorter, der var usædvanlige for Colombia på det tidspunkt, herunder gul og rød Bourbon. Dette startede Granja-traditionen for eksperimenter, hvilket førte til en vis anerkendelse af andre landmænd i Caucadalen. De følgende år var meget produktive, og den store familie på 14 børn udførte meget af gårdarbejdet selv, men to brødre interesserede sig især for kaffeproduktion, og i slutningen af 1990'erne overtog Rigoberto og Luis familievirksomheden og startede skub mod, hvad Granja er nu. De købte flere små gårde for at tilføje deres portefølje og begyndte processen med at konvertere al deres kaffedyrkning til at bruge økologisk praksis. De kiggede også uden for Colombia for yderligere indsigt og sprang muligheden for at leje en lille gård i Panama. Rigoberto flyttede, og hans mange års erfaring med at producere var alt for åbenlyse, deres Geisha-lod vandt det bedste i Panama inden for 2 år. Da Rigoberto vendte tilbage til Granja, bragte han ikke kun erfaringer tilbage, men også panamanske geisha-frø. Disse frø var grundlaget for den næste vækstfase, der begyndte at jage ekstraordinære smagsprofiler og det super high end specialmarked. Oplevelsen af at bringe en panamansk sort til Colombia var afgørende for Granja i deres bestræbelser på at tilpasse mere eksotiske sorter til den colombianske jord og fremviste en vid udsigt over Cauca Valley terroir. De er også begyndt at eksperimentere med unik forarbejdning ved hjælp af tankfermentering for at skabe utrolig kontrol over indledende gæring af kirsebær for både deres vaskede og naturlige kaffe. De bruger også mekanisk tørring i udstrakt grad, hvilket giver meget tæt kontrol over længde og tørringsgrad. Denne type gæring resulterer i meget lavt vandforbrug sammenlignet med traditionel vasket behandling. Dette er en anden af Granjas kerneværdier, der fokuserer på bæredygtighed. De har også arbejdet meget hårdt på at opretholde lokal blomster og fauna, bruge affaldsprodukter fra gården til at affyre deres mekaniske tørrer og skifte til økologiske landbrugsmetoder.

Dette er andet år, vi køber netop dette parti af en mere almindelig sort, en kaffe, der illustrerer Granjas fortsatte forpligtelse til at sætte en ny standard for efterhøstning og smagsforbedring. Dette parti af San Juan-sorten dyrkes på den oprindelige Granja-gård, Finca Potosí. I området omkring Finca Potosí er naturlig forarbejdning ofte vanskelig eller umulig på grund af en meget høj gennemsnitlig luftfugtighed på over 70% og hyppige regn under høsten. Cafe Granja La Esperanza har brugt en lang gæring i kirsebær i temperaturstyrede tanke med det formål at skabe en kaffe, der matcher og supplerer kompleksiteten og balancen i en tønde-cognac. Efter denne gæring på over 30 timer overføres kirsebærene til tørresiloer til en langsom og kontrolleret mekanisk tørring, hvilket gør en fuldstændig naturlig proces mulig i dette fugtige og fugtige klima. Deres omhyggelige produktionsproces har resulteret i en kaffe, der skaber en balance mellem primære terroir-smagsstoffer og sekundære procesdrevne smagsoplevelser, der åbner nye smagsdimensioner for kaffeaficionados. I denne kop betyder det friske og lyse æble noter fra den høje højde Cauca Valley terroir kombineret med bløde jordbær noter og en tung melasse sødme, som vi ville forvente af en stor naturlig.

2. kaffe

Nkonge Washed - Burundi

(250 g / 8,8 oz)

Long Miles Project, der blev grundlagt af Ben og Kristy Carlson, åbnede sine døre i 2013 og sigter mod at hæve baren for specialkaffe, der kommer ud af Burundi. Projektet arbejder med mere end 4.500 individuelle kaffebønder, der bor i nærheden af de to centrale vaskestationer, Bukeye, der blev åbnet i 2013 og Heza fra 2014. Der er flere grunde til, at produktion af specialkaffe i Burundi er en utrolig vanskelig opgave. Der er den utroligt ustabile politiske situation, hvor regeringen tilsyneladende kan ændre reglerne for kaffepriser og produktion natten over, de geografiske begrænsninger, der følger med at være et lille indlandsland, der forsøger at eksportere kaffe med søfragt, den konstante trussel om militærkup. Men igennem det har hele Carlson-familien formået at etablere sig som producenter og eksportører af konsekvent lækre kaffe, alt sammen samtidig med at de giver et vist udtryk for stabilitet i småbøndernes liv, der omgiver deres to vaskestationer i den nordlige Kayanza-provins, nær grænsen til Rwanda. Kaffeproduktion i Heza er muliggjort af næsten 2.000 individuelle landmænd, der forsyner stationen med modne kirsebær, hvoraf flere hundrede leverer deres kirsebær direkte til stationen. Heza beskæftiger 90 lokale, hvoraf 60 er kvinder, der er dedikeret til kvalitetskontrol i den endelige proces for kirsebærudvælgelse. Heza hjælper også lokale landmænd ved at forsyne træer fra en kaffetræplantage med over 15.000 frøplanter, og hensigten er at plante disse over hele det krigsherjede Burundi-landskab i de kommende år.

Du kan læse mere om projektets historie her

Long Miles delte produktionen af deres møller op med 'bakker' eller 'kolliner' på fransk. Disse er den mindste separationsenhed i Burundi, ligesom små kommuner, og de fleste indeholder et par hundrede småbønder. Vi har tidligere købt kaffe dyrket på flere af bakkerne, og hver synes at have deres egen særpræg. Livet har et andet tempo på Nkonge hill. Der er en stilhed på bakken, der er svær at finde andre steder i Burundi. Du kan gå strækninger på denne grønne tæppebelagte bakke uden at se nogen. Snavsveje skåret ind i bakkens stejle skråninger og afslører panoramaudsigt over banantræer og frodige teplantager. Desværre har livet ikke altid været fredeligt på Nkonge hill. Den seneste borgerkrig i Burundi medførte store tab. Mange landbrugsfamilier, der flygtede, vendte tilbage til bakken for kun at opdage, at deres jord var blevet delt eller overtaget af en anden.

Den høje højde af Nkonge fremmer en hårdere, langsommere voksende kaffebønne. Naturlige kilder finder vej ud af bakken og sørger for, at dens jord altid er godt vandet. Plaster med løg, te, hvede, kål, majs, kassava og ærter findes ved at vokse sammen med kaffe i bakkens rige jord. Ved hjælp af kaffespejdere Minani og Thierry, spejderne dedikeret til Nkonge-bakken, forynges landmændene langsomt deres gårde. Spejderne bidrager meget til landmændenes viden om at dyrke og tage sig af deres kaffe. Spejderne arbejder også hårdt for at motivere unge mennesker til at interessere sig for kaffe. Det er deres vision at danne en ungdomsforening og få jord til at starte deres egne gårde. Denne unge og lovende mikroregion har allerede produceret nogle af vores foretrukne burundske kaffe for sent, så vi er glade for at dele dette vaskede parti med dig denne måned. Forvent en saftig og lys rødbær-følelse med en koncentreret jammy sødme og en kompleks langvarig finish med en rooibos-te som en tør karakter.

De skiftende årstider

Sæsonskiftet indvarsler en ændring af vores kaffestel. Denne måneds kaffe viser to oprindelser, som vi kender her på La Cabra, vores sidste nye Burundi i sæsonen, og vores første fulde udgivelse fra Colombia. Når vi bevæger os fra forår til sommer, vil vi se, at mange flere ærede oprindelser begynder at dukke op i markeringen igen. Vi er ikke langt fra sæsonens første etiopiere og kenyere, aromatiske frugtbomber, som vi hvert år venter med begejstring. Dette er altid en spændende og travl tid i roasteren, hvor vi modtager og forbereder mange nye kaffe til frigivelse. Vi har nogle rigtig interessante kaffe, der kommer til dette års afrikanske sæson, så vi håber, du vil nyde at følge med gennem dit abonnement og gennem vores sociale mediekanaler.

Bliv lys og nysgerrig - John Gibson

Abonner for at få kaffe i denne måned

Potosí - Colombia (mikroparti) (150 g / 5,3 oz) og
Nkonge Washed - Burundi (250 g / 8,8 oz)

Tilgængelig fra 23. maj til 18. juni

Abonner Lær mere

Kaffe abonnement

To unikke kaffe hver måned

La Cabra er et moderne kafferisteri med base i Århus og København, Danmark. Hver måned udsender vi to unikke kaffeoplevelser og giver indsigt i, hvordan disse kaffe blev dyrket og forarbejdet af talentfulde producenter.

Abonner Lær mere kaffe line-up
DA
USD $