Stræber efter kaffeekspertise

Abonnement

Stræber efter kaffeekspertise

Denne måned fokuserer vi på et nyt forhold med en æret producent i Chalatenango-regionen i El Salvador. Jorge Raul Rivera er en anden generation af kaffeproducent, der er baseret lige uden for byen La Palma, langt nordvest i El Salvador, tæt på grænsen til Honduras. Hans gård, Finca Santa Rosa, ligger ikke langt fra La Palma omkring 1550 moh. På skråningerne af El Pital, El Salvadors højeste punkt. Gården er hovedsageligt plantet med den berømte Salvadoranske sort Pacamara og har produceret nogle af landets højeste kvalitet og mest innovative kaffe i de senere år.

Abonner på vores sæsonbestemte eksklusive abonnementstjeneste

Abonner Lær mere

Borgerkrig

Jorge Raul Rivera Sr. begyndte at dyrke kaffe i regionen omkring La Palma i 1979. Dette var begyndelsen på El Salvadors brutale borgerkrig, så mange opgav deres jord, solgte billigt og flygtede til nabolandet Honduras. Jorge Raul udnyttede dette og købte nogle grunde billigt og begyndte at dyrke kaffe. Han var en af de første, der dyrkede kaffe i området, og en af de få, der blev under krigen. Områdets afsides beliggenhed i stor højde, men stadig relativt tæt på hovedstaden San Salvador, betød, at det var et populært område for gerillakrigere, hvilket bragte uro i området og ofte krævede krigsskatter fra små landmænd. Imidlertid gjorde Jorge Raul og hans bror Jose Roberto, hvis de var gennem krigen med deres gård intakt. På dette stadium dyrkede de kaffe udelukkende som en kontantafgrøde af lav kvalitet, kaffe var en meget populær vare i El Salvador og udgjorde et flertal af landets eksport. Da landet begyndte at bosætte sig igen i slutningen af 1980'erne, og brødrene havde nogle ekstra indtægter, besluttede de at investere i noget nyt land i høj højde nær El Pital. På dette tidspunkt bestod det land, der skulle blive Finca Santa Rosa, kun et par naturligt voksende fyrretræer, og adgangsvejen var i en tilstand af alvorlig forfald. Når adgangsvejen var afsluttet, ramte den internationale råvarepris en stor krise, og brødrene begyndte at tænke igen, hvad de skulle gøre med deres nye gård. På samme tid tilbød den salvadoranske regering generøse tilskud til dyrkning af fyrretræer og cypresser for at hjælpe med genopbygningen efter krigen, så det blev besluttet, at Finca Santa Rosa skulle plantes med fyr for at udnytte subsidierne. Og så fortsatte det indtil 2003, da Cup of Excellence begyndte i El Salvador. Cup of Excellence er en kaffekonkurrence, der finder sted i mange producerende lande rundt om i verden, hvor en international jury af dommere cup og score kaffe, og de mest scorende partier auktioneres til købere af grøn kaffe til meget høje priser. Løftet om højere priser på kvalitetskaffe betød, at kaffe igen kunne være en bæredygtig forretningsmulighed for Riveras. Det år fjernede de meget af fyrretræet fra Finca Santa Rosa og genplantede med kaffe, alt det Salvadoranske sort Pacamara, kendt for det lave udbytte, men meget højt kvalitetspotentiale. Mange af de tidligere plantede fyrretræer blev bevaret som skygge for kaffen, hvilket var afgørende for at producere kvalitet. Brødrene havde et mål - at producere en kaffe, der var værd at vinde Cup of Excellence.

Cup of Excellence

De mellemliggende år oplevede en vis succes i Cup of Excellence, men der var en vis inkonsistens. The Riveras, som erfarne producenter af råkaffe, kæmpede med at producere konstant højt scorede specialpartier. I 2011 optrådte gården dog først i CoEs top 5 og scorede 90,7 point. I 2013 døde Jorge Raul Sr. og efterlod gården i hænderne på sin søn, Jorge Raul Jr. Ung, intelligent og fremadrettet tænkte, var Jorge for nylig kommet tilbage til gården efter at have afsluttet sine kandidater i landbrugsøkonomi i Louisiana State Universitet. Ved hjælp af sin fars arv og en smule opfindsomhed besluttede Jorge Jr. at bruge honningprocessen på den næste høst af Pacamara, da han troede, at denne proces ville forbedre de egenskaber, han mest værdsatte i kaffen. Sikker nok, i 2014 vandt Honey Pacamara El Salvador Cup of Excellence og scorede 91,4 point. Efter en lille pause vandt Santa Rosa Honey Pacamara også i 2017. Det er dette års høst af den honningforarbejdede Pacamara, du vil nyde denne måned.

Pacamara-sorten var resultatet af en krydsning mellem to sorter. Den første, en salvadoransk sort kaldet Pacas, er en naturlig mutation af Bourbon, opdaget af Pacas-familien i Santa Ana-regionen vest for Santa Rosa. Den anden er Maragogype, også kendt som 'elefantbønnen', hvorfra Pacamara-sorten får sin markant store bønnestørrelse. Den første kaffe i din pakke, opkaldt efter El Salvadors nærliggende højdepunkt, El Pital, er af Pacamara-sorten. Honningsprocessen forbedrer kaffens rige og søde karakter og viser noter af brunt sukker, bagt æble og blomme. Den anden kaffe dyrkes også på Finca Santa Rosa. El Pino, opkaldt efter fyrretræer, der findes omkring gården, er af Laurina-sorten, en naturlig mutation af Bourbon med en lille bønnestørrelse og spidse ender. Laurina har også cirka halvdelen af koffeinindholdet i de fleste andre Arabica-sorter, så har også en meget lavere bitterhed, der ofte viser en meget høj sødme og lag med blomsteragtige noter. Santa Rosa Laurina tilbyder netop det, en rig honningsødme med underliggende hvide blomster. Den vaskede proces frembringer en blød syre af æblesyre og en lang finish med tørhed af valnød.

Vi føler, at disse kaffe ikke kun viser de mange forskellige mulige smagsprofiler i El Salvador, men Rivera-familiens hårde arbejde og dedikation gennem generationer, der stræber efter kaffeekspertise.

Bliv lys og nysgerrig
John Gibson

El Pino og El Pital

Tilgængelig fra den 12. november til den 4. december

Abonner på vores sæsonbestemte eksklusive abonnementstjeneste

Abonner Lær mere

Se vores sæsonbestemte kaffeopstilling

kaffe line-up

DA
USD $