Vores første naturlige kaffe nogensinde fra Kenya

Vi føler, at disse kaffe fremviser nye facetter af kenyansk terroir, en mere klassisk, der går gennem de mere traditionelle kanaler for kenyansk forarbejdning og handel, og en, der tager en lidt anden rute, hvilket skaber en ny smagsoplevelse, som vi håber du nyder denne måned.

- John Gibson

Abonner Lær mere

Denne måned

Vores første naturlige kaffe nogensinde fra Kenya

Til din juli-pakke er vi glade for at dele nogle af vores første friske afgrøde kaffe fra Østafrika. Denne måned fokuserer vi på Kenya og deler et klassisk vasket parti fra Ngandori Cooperative i Embu og vores første naturlige kaffe nogensinde fra Kenya fra Gulmarg-ejendommen i Kiambu. Dette er en unik mulighed for at smage på to meget forskellige fortolkninger af en allerede unik oprindelse. De fleste specialkaffe købt fra Kenya dyrkes forarbejdet og handles gennem et meget specifikt system, men det er ofte interessant at bryde ud af dette system og se, hvilken slags kvalitet der ligger i den videre rækkevidde af den kenyanske kaffeproduktion. Vi føler, at denne måned er et godt eksempel på dette.

Kenya opererer på et system svarende til nabolanden Etiopien, hvor mindre landbrugere ofte er en del af kooperativer og leverer deres høstede kirsebær til vådfabrikker, der ejes af kooperativet, der skal behandles. I Kenya omtales disse våde møller oftere som fabrikker, og mange kooperativer ejer flere inden for en lille region, hvilket holder afstanden fra gård til møller nede. Andelsselskabet betaler en pris til hver landmand for deres kirsebær afhængigt af kvaliteten og kvantiteten, de leverede til møllen, og den pris, de modtager fra købere af grøn kaffe for det forarbejdede produkt. Kooperativer ansætter ofte en møllemanager, en meget vigtig rolle, da de i sidste ende er ansvarlige for kvaliteten af møllens produktion. Deres forvaltning af kaffegæring er en enorm faktor, men kvaliteten af rå kirsebær, der ankommer til møllen, er også vigtig at kontrollere. Omhyggelig sortering under gæringsfaser kan hjælpe, men ofte vil ledere afvise beskadigede eller umodne kirsebær, før de overhovedet kommer ind i møllen. Mange kooperativer samler også deres ressourcer for at yde støtte til deres medlemmer, såsom besøg fra agronomer og lån med lav rente til investering i gårde.

Sådan oprettes den første kaffe i din pakke. Omkring 1000 medlemmer af Ngandori Cooperative leverer modne kirsebær til Mwiria-fabrikken, der ligger omkring 2000 moh i det vestlige Embu. Mwiria betyder 'enorm' i den lokale Kikuyu-dialekt; fabrikken er opkaldt efter et stort træ, der tidligere sad på fabrikken. I kolonitiden udhulede frihedskæmpere et stort træ og brugte det som et skjulested væk fra kolonistyrker. Din anden kaffe kommer fra et helt andet system. Det blev dyrket på en enkelt ejendom, der ligger længere sydpå i Kiambu-regionen lige uden for den kenyanske hovedstad Nairobi. Gulmarg-ejendommen har skubbet trenden ved fortsat at producere kaffe af høj kvalitet i en region kendt for sine store godser, der blev etableret af britiske kolonister i det tidlige 20. århundrede. Efter afkolonisering blev goderne solgt til lokale kenyere, men i de mellemliggende år har den stigende størrelse af Nairobi og den tilsvarende stigning i jordværdien i Kiambu gjort det vanskeligt at fortsætte med at dyrke kaffe rentabelt. Gulmarg har været i stand til at overleve ved at sprede sig i specialkaffe og sigte på at sælge til høje klienter, der betaler premiumpriser.

Kenyas traditionelle vaskeproces er en stor faktor i den unikke karakter af kenyanske kaffe. Kirsebærene deponeres først mekanisk, så snart de ankommer til fabrikken. Kirsebærene skal ankomme til depulpering så hurtigt som muligt efter plukningen, hvorfor kooperativer gør en stor indsats for at have fabrikker tæt på koncentrationer af småbeboere. Efter afpulpning er frøene dækket af et lag af klæbrig frugtagtig papirmasse eller mucilage. Slimhinden fermenteres i store tanke i mellem 12 og 24 timer og nedbryder den til et punkt, hvor den kan vaskes grundigt fra frøene ved hjælp af lange vaskekanaler. Derefter før kirsebæret før tørring føres til et andet sæt fermenteringstanke og fermenteres igen under vand, normalt i en kortere periode mellem 10 og 12 timer. Denne 'dobbeltblødsætning' er populær i Kenya og er ikke kun nyttig til at forbedre renheden og intensiteten af den sidste kop, men også som en anden mulighed for at sortere efter flydende frø med lavere tæthed, da disse ofte er af lavere kvalitet eller fra umodne kirsebær. Denne opmærksomhed på detaljer er grunden til, at kenyanske kaffe er så konsekvent af meget høj kvalitet, og hvorfor de bærer en prispræmie over mange andre producerende lande.

Igen er dette, hvordan Ngandori behandles, hvilket skaber en meget klassisk syre fremad kenyansk profil. Der er en tydelig hindbærkarakter, en cremeagtighed, der sammen med den lyse syre minder om citronmasse og en blid blomme-lignende sødme. Partiet fra Gulmarg Estate behandles efter den naturlige metode, meget usædvanlig for Kenya. Denne metode er normalt forbundet med M'buni, Kikuyu-ordet for en meget lav kvalitetsstandard, der normalt forbruges lokalt. Ofte vil alle defekte, under- og overmodne kirsebær simpelthen blive lagt på en presenning i landmandens gård og solgt på det lokale marked som M'buni. På grund af denne tilknytning har det været svært for naturlig behandling af høj kvalitet at få fat i Kenya. På Gulmarg flydes kirsebærene først i de samme kanaler som vasket kaffe for at sortere efter kirsebær af lav kvalitet og lægges derefter ud på hævede senge i et enkelt lag. De hævede senge skaber luftstrøm omkring kirsebærene, og sammen med det enkelte lag og hyppige drejning sikrer dette jævn tørring og gæring. Kaffen tager omkring 6 uger at nå det målte fugtindhold, og sammen med lægning af kirsebær i sådanne tynde lag fører det til en stor investering i form af tørreplads til gården. Vi synes dog, at den producerede rene og gennemsigtige profil var det værd, en god balance mellem de blødere og vildere egenskaber ved naturprodukter og det klassiske høje niveau af syre og sirupagtig sødme, som vi forventer af god kenyansk kaffe.

1. kaffe

Ngandori AA - Kenya

(250 g / 8,8 oz)

Omkring 1000 medlemmer af Ngandori Cooperative leverer modne kirsebær til Mwiria-fabrikken, der ligger omkring 2000 moh i det vestlige Embu. Mwiria betyder 'enorm' i den lokale Kikuyu-dialekt; fabrikken er opkaldt efter et stort træ, der tidligere sad på fabrikken. I kolonitiden udhulede frihedskæmpere et stort træ og brugte det som et skjulested væk fra kolonistyrkerne. Din anden kaffe kommer fra et helt andet system. Vandforsyningen til fabrikken kommer fra Rupingazi-floden, dannet da Mt. Kenya var stadig en aktiv vulkan. Det kølige, rene vand, der strømmer fra toppen af bjerget, bruges til alle faser af forarbejdningen på fabrikken. Den sovende vulkan har andre fordele ved kaffeproduktion her; den vulkanske jord i området er meget frugtbar og indeholder også et meget højt niveau af naturligt fosfor, så meget, at en mærkbar mængde gør det til den forarbejdede grønne kaffe. Under stegning dannes dette til fosforsyre, som vi kan smage i den sidste kop. Denne uorganiske syre er et tilsætningsstof i cola, så det giver den samme forfriskende solbær eller cola-lignende karakter i nogle kenyanske kaffe. Partiet består af de klassiske kenyanske sorter SL28 og SL34, Bourbon-stammer valgt af Scott Laboratories på grund af deres høje kvalitetspotentiale og tørkebestandighed samt velegnet til kenyanske vækstbetingelser. Der er også en lille mængde Batian, en hybrid sort med en høj grad af sygdomstolerance. Batian er tæt beslægtet med Ruiru 11, en anden sygdomsresistent hybrid, der er populær i Kenya. Begge tæller SL28 og SL34 som forældre sammen med nogle Robusta-overfarter. Siden udgivelsen i 2010 har mange landmænd eksperimenteret med små mængder Batian og Ruiru, men indtil videre udgør disse sorter stadig et lille mindretal af de eksporterede partier. Dette parti har en tydelig hindbærkarakter, en cremethed, der ved siden af den lyse syre minder om citronmasse og en blid blomme-lignende sødme.

2. kaffe

Kiambu Natural - Kenya

(250 g / 8,8 oz)

Denne vare fra Gulmarg Estate adskiller sig meget fra de fleste andre kenyanske kaffe, vi køber af flere grunde. Den blev dyrket på en enkelt ejendom beliggende i Kiambu-regionen lige uden for den kenyanske hovedstad Nairobi. Gulmarg-ejendommen har skubbet trenden ved fortsat at producere kaffe af høj kvalitet i en region kendt for sine store godser, der blev etableret af britiske kolonister i det tidlige 20. århundrede. Efter afkolonisering blev goderne solgt til lokale kenyere, men i de mellemliggende år har den stigende størrelse af Nairobi og den tilsvarende stigning i jordværdien i Kiambu gjort det vanskeligt at fortsætte med at dyrke kaffe rentabelt. Gulmarg har været i stand til at overleve ved at sprede sig i specialkaffe og sigte på at sælge til høje klienter, der betaler premiumpriser. At købe fra en enkelt ejendom betyder også lidt mere sporbarhed og adskillelse. Vi er i stand til at have adskilte sorter, for eksempel er dette parti 100% SL28, usædvanligt i en industri, hvor mange småbrugere er begyndt at plante små grunde af rustbestandige sorter som Batian og Ruiru 11.

Dette parti behandles også ved hjælp af den naturlige metode, meget usædvanlig for Kenya. Denne metode er normalt forbundet med M'buni, Kikuyu-ordet for en meget lav kvalitetsstandard, der normalt forbruges lokalt. Ofte vil alle defekte, under- og overmodne kirsebær simpelthen blive lagt på en presenning i landmandens gård og solgt på det lokale marked som M'buni. På grund af denne tilknytning har det været svært for naturlig behandling af høj kvalitet at få fat i Kenya. På Gulmarg flydes kirsebærene først i de samme kanaler som vasket kaffe for at sortere efter kirsebær af lav kvalitet og lægges derefter ud på hævede senge i et enkelt lag. De hævede senge skaber luftstrøm omkring kirsebærene, og sammen med det enkelte lag og hyppige drejning sikrer dette jævn tørring og gæring. Kaffen tager omkring 6 uger at nå det målte fugtindhold, og sammen med lægning af kirsebær i sådanne tynde lag fører det til en stor investering i form af tørreplads til gården. Vi synes dog, at den producerede rene og gennemsigtige profil var det værd, en god balance mellem naturals tungere og vildere egenskaber og det klassiske høje niveau af syre og sirupagtig sødme, vi forventer af god kenyansk kaffe.

Vores første naturlige kaffe nogensinde fra Kenya

Vi føler, at disse kaffe fremviser nye facetter af kenyansk terroir, en mere klassisk, der går gennem de mere traditionelle kanaler for kenyansk forarbejdning og handel, og en, der tager en lidt anden rute, hvilket skaber en ny smagsoplevelse, som vi håber du nyder denne måned.

Bliv lys og nysgerrig - John Gibson

Abonner for at få kaffe i denne måned

Ngandori AA - Kenya (250 g / 8,8 oz) og
Kiambu Natural - Kenya (250 g / 8,8 oz)

Tilgængelig fra 20. juni til 16. juli

Abonner Lær mere

Kaffe abonnement

To unikke kaffe hver måned

La Cabra er et moderne kafferisteri med base i Århus og København, Danmark. Hver måned udsender vi to unikke kaffeoplevelser og giver indsigt i, hvordan disse kaffe blev dyrket og forarbejdet af talentfulde producenter.

Abonner Lær mere kaffe line-up
DA
USD $