La Real Expedición Botánica

La Real Expedición Botánica

Denne måned har vi en overtagelse fra en af vores yndlingspartnere, La Real Expedición Botánica. La REB har påvirket kvaliteten af og eksporteret nogle af de mest spændende kaffe, vi har smagt ud af Colombia for nylig.

- John Gibson

Abonner Lær mere

Høj grad af gennemsigtighed

Denne måned har vi en overtagelse fra en af vores yndlingspartnere. La Real Expedición Botánica er et kollektiv af kaffeproducenter, der gennem deres samlede volumen er i stand til at tage sig af deres egen kvalitetskontrol og styring og også deres egen eksportimport. La REB har påvirket kvaliteten af og eksporteret nogle af de mest spændende kaffe, vi har smagt ud af Colombia for nylig. Fra deres base i Bogotá stræber de efter at øge kvaliteten og konsistensen af mange små producenters kaffe med support gennem hele produktionsprocessen. Organisationens mål er derefter at forsøge at skabe relationer mellem disse små landmænd og roastere, der er villige til at påtage sig langsigtede forpligtelser til at betale en rimelig pris for deres kaffe af høj kvalitet. La REB giver os også et meget højt gennemsigtighedsniveau, helt ned til gårdportens priser, der overføres fra risterier som os til producenterne for deres umalede pergamentkaffe. Herbert Peñaloza, salgsdirektør for La REB, indrømmer sig selv, at dette i det væsentlige ikke er en ny idé, det samme system plejede at fungere for 100 år siden i de tidlige dage af colombiansk kaffe, da et medlem af en lille gruppe landmænd rejste til langt væk fra lande hvert år for at sælge hele gruppens kaffe.

Herbert Peñaloza

Herbert er et af medlemmerne af det kollektiv, vi kender bedst her på La Cabra, efter at have mødt ham første gang i sit hjemland Tolima i 2016. Herberts familie har været i kaffe i det nordlige Tolima i nogen tid, men han havde haft svært ved at lave en bæredygtig virksomhed fra at dyrke kaffe på samme måde som hans forældre havde på grund af den ustabile tilstand på råvaremarkedet. I et forsøg på at bryde vareprisen på råvareprisen begyndte han at cuppe og sende prøver til internationale kunder, men indså hurtigt, at hans kaffe simpelthen ikke var af den krævede kvalitet til at eksportere til specialroasters. Han begyndte at riste sine egne kaffe og sælge dem lokalt gennem sit 575 Café-mærke, og igennem dette begyndte han at sætte pris på kvaliteten af den kaffe, han producerede, langsomt at foretage ændringer i gæring, plukning, tørformaling, indtil han var glad for, at han havde et produkt af eksportkvalitet. Da vi mødte Herbert i 2016, var vi meget tilfredse med kvaliteten af den kaffe, han producerede, og hans dedikation har oplevet, at kvaliteten stiger markant siden.

Ana Mustafa

Vi har også lært La REB-projektleder Ana Mustafa at kende ret godt. Ana er også fra en kaffedyrkning familie og var også indtil for nylig med at sælge kaffen fra sine fem gårde på råvaremarkedet. Disse gårde ligger uden for byen Pereira i Risaralda-regionen. Under 'Coffee Bonanza' fra 60'erne og 70'erne udgjorde Pereira sammen med byerne Manizales og Armenien en trekant af stærke kaffeproducerende centre med stærke priser, der gjorde det muligt for mange producenter at tjene gode penge og udvide deres voksende lande. En af disse var Ana's bedstefar, en palæstinensisk immigrant til Colombia, der oprindeligt arbejdede som stofhandler, da han ankom til landet i 1930'erne. Bondegården blev opdelt blandt de yngre medlemmer af familien ved hans død og efterlod Ana de fem gårde, hun nu fører tilsyn med sammen med sin fætter. I Risaralda i dag har mange producenter fundet det vanskeligt at komme videre fra boom i slutningen af det 20. århundrede. Mange solgte deres lande under den sidste kaffekrise, hvilket betyder, at der nu er et mindre antal meget store industriproducenter, der får betalt stadig lavere priser, da råvareprisen fortsætter med at falde. De fleste af disse har besluttet at bekæmpe dette ved at sænke deres produktionsomkostninger, plante med mere tæthed og tilsætte mere og mere gødning og pesticider i et forsøg på at øge deres udbytte. Ana er en af de eneste producenter i området, der har valgt den modsatte tilgang og tilføjer værdi til sin kaffe gennem kvalitet og ved at integrere sin forsyningskæde.

1. kaffe

El Crucero - Colombia

(250 g / 8,8 oz)

Dette er blot de to eksempler, vi er mest fortrolige med, mange af de andre medlemmer af La REB har lignende historier og erfaringer. Siden starten af kollektivet i 2017 har medlemmerne delt deres visdom, samlet deres ressourcer og fortsat rådgivet andre landmænd i Colombia baseret på deres erfaring fra de vanskelige første par år. De har nu udvidet deres kollektiv til at omfatte landmænd i hele Colombia, store nok til at kunne håndtere eksport og formaling selv og dermed skære en mellemenhed ud i kaffekæden. I dag forsøger de at fokusere på områder omkring deres egne etablerede gårde, som som Risaralda og det nordlige Tolima, hvor henholdsvis Ana og Herbert er baseret, ofte er mindre etablerede områder inden for specialkaffe. Den første kaffe i din pakke er fra Anas gårde, og det specifikke parti er kendt som El Crucero. Crucero består af Castillo-sorten, behandlet ved hjælp af en interessant 'fed-batch' -vaskeproces, der involverer blanding af flere længder af kontrolleret gæring for at tilføje kompleksitet og sødme til den sidste kop. Fermenteringen efterfølges af en blid mekanisk tørring ved lav temperatur, hvilket igen giver mulighed for et højt niveau af kontrol over den sidste kop. Denne omhyggelige fermentering resulterer i en kompleks frisk frugtfyldt kop med sprød hindbær og blød ferskenkarakter sammen med en tung konfekt sødme og en langvarig kakao-finish.

2. kaffe

Rigoberto Sanchez - Colombia

(250 g / 8,8 oz)

Huila er en temmelig vanskeligere region for La REB at arbejde i. Selvom Huila er en velkendt region i specialkaffe-cirkler, er kaffe faktisk ret ny i regionen, især når man sammenligner med gamle penge-regioner som Risaralda. Det betyder, at jorden her er i meget god stand, og de mindre etablerede og mindre producenter reagerer hurtigere på forbrugernes efterspørgsel efter højere kvalitet. Producenterne er også mere vant til specialmarkedet, så de leder ofte efter, at køberen betaler den bedste pris i stedet for at holde fast ved den samme køber år efter år. Selvom kvaliteten her er god, betyder den etablerede 'Huila smagsprofil', at mange producenter med lidt forskellige mål falder gennem eksportørernes revner på udkig efter lidt sikrere 'klassiske Huila'-kaffe. La REB gik til Huila på udkig efter netop denne slags producenter, dem der måske havde unormale gæringsprocedurer eller sæt af sorter på deres gårde, og som var villige til at forpligte sig til at arbejde med kollektivet i en længere periode. Her fandt de Rigoberto Sanchez. Rigoberto har tilstræbt at producere kaffe i høj kvalitet i nogen tid, som det kan ses i den blanding af sorter, han har valgt. Den anden kaffe i din pakke er en Tabi-sort fra Rigobertos gård, en sygdomsresistent hybrid-sort, der opretholder den høje kvalitet af traditionelle Arabica-sorter. Disse Tabi-kirsebær behandles ved hjælp af en meget lignende gæring i lag som den, der anvendes på Ana gård, hvilket muliggør høje niveauer af sødme og samtidig opretholder den rene karakter, som Tabi er kendt for. Dette er en mere sprød kop end Crucero, med en citruskarakter over for surheden, hvilket afspejler Huila-terroiren, hvorfra den stammer.

Ambitiøs kollektiv

Vi er glade for at fortsætte vores forhold til dette ambitiøse kollektiv. To af medlemmerne, Ana Mustafa og Herbert Peñaloza, besøgte os for nylig i København, og vi var glade for at høre mere om deres planer for fremtiden og smage på resultaterne af nogle spændende eksperimenter samt nogle af de kaffe, de er eksporterer i år gennem La REB. Vi forventer snart at se flere kaffe fra dette projekt og ser frem til deres stadig forbedrede kvalitet.

Bliv lys og nysgerrig - John Gibson

Abonner for at få kaffe i denne måned

El Crucero - Colombia (250 g / 8,8 oz) og
Rigoberto Sanchez - Colombia (250 g / 8,8 oz)

Tilgængelig fra 16. august til 12. september

Abonner Lær mere

Kaffe abonnement

To unikke kaffe hver måned

La Cabra er et moderne kafferisteri med base i Århus og København, Danmark. Hver måned udsender vi to unikke kaffeoplevelser og giver indsigt i, hvordan disse kaffe blev dyrket og forarbejdet af talentfulde producenter.

Abonner Lær mere kaffe line-up
DA
USD $