Lyse oplevelser fra Østafrika

Abonnement

Lyse oplevelser fra Østafrika

Denne måned fortsætter vi vores fokus på fersk afgrøde kaffe fra Østafrika. Flere er ankommet til roasteren, og vi er glade for at dele flere af vores yndlingsfund fra dette års høst. Kenya og Etiopien fungerer på lignende systemer, hvor mindre landbrugere ofte er en del af kooperativer og leverer deres høstede kirsebær til vådfabrikker, der ejes af kooperativet, der skal forarbejdes. Andelsselskabet betaler derefter en pris til hver landmand for deres kirsebær afhængigt af kvaliteten og kvantiteten, de leverede til møllen, og på den pris, de modtager fra kaffekøberne for det forarbejdede produkt. Kooperativer ansætter ofte en møllemanager, en meget vigtig rolle, da de i sidste ende er ansvarlige for kvaliteten af møllens produktion. Deres forvaltning af kaffegæring er en enorm faktor, men kvaliteten af rå kirsebær, der ankommer til møllen, er også vigtig at kontrollere. Omhyggelig sortering kan hjælpe, men ofte vil ledere afvise beskadigede eller umodne kirsebær, før de overhovedet kommer ind i møllen. Mange kooperativer samler også deres ressourcer for at yde støtte til deres medlemmer, såsom besøg fra agronomer og lån med lav rente til investering i gårde.

Disse to kaffe kommer fra møller i ikoniske dyrkningsregioner, der er hjemsted for nogle af de bedste vækstbetingelser i deres respektive lande. Mwendi Wega kommer fra Kirinyaga på de sydlige skråninger af Mount Kenya i en tæt fordelt gruppe af højt ansete voksende regioner, såsom Nyeri og Embu. Mwendi Wega-fabrikken ligger faktisk kun 10 km fra grænsen til Nyeri. Hallo Fuafate-møllen ligger i nærheden af byen Gedeb i Yirgacheffe-regionen, kun omkring 20 km sydøst for Kochere-møllen, hvorfra vi hentede din kaffe fra sidste måneds æske.

Ved at købe kaffe fra pålidelige og dedikerede partnere i Afrika og gennem vores single roast-filosofi håber vi at fremvise karakteren af disse ikoniske regioner på en mest gennemsigtig og lækker måde.

Bliv lys og nysgerrig.
John Gibson

Hallo Fuafate

Hallo Fuafate vaskestation ligger tæt på Gedeb, lige syd for byen Yirgacheffe, 2030 meter over havets overflade. Stationen er opkaldt efter faldet i den nærliggende landsby Hallo; det lokale dialektord for falls er fuafate. Vaskestationen har støttet mange småbønder i området siden opførelsen i 2010. Hallo Fuafate-stationen bruger en lidt anden gæringsproces end store dele af Etiopien med en meget lang våd gæring på 72 timer. Dette fører til den superrene syreindhold, som vi har været så glade for i denne kaffe. En klassisk Yirgacheffe, vi finder mere citrus i denne kaffe end de lidt blødere frugtnoter i sidste måneds Kochere.

Mwendi Wega

Mwendi Wega-fabrikken ligger i nærheden af byen Kerugoya i Kirinyaga-regionen. Denne kaffe dyrkes af de små landbrugere i Kerugoya Farmers Cooperative Society, hvoraf de fleste dyrker kaffe på grunde på mindre end 0,5 hektar. Samfundet blev startet for nylig, da en lille gruppe landmænd lige uden for Kerugoya besluttede at trække deres ressourcer sammen og oprette deres egen lille fabrik. Produktionen fra fabrikken er stadig ret lille, men med en dedikeret møllemanager og stadigt stigende kvalitet stiger prisen, der hentes til kaffen. Dette parti består hovedsageligt af SL28 sammen med en lille mængde sygdomsresistente Batian- og Ruiru 11-sorter. Det gæres ved hjælp af den traditionelle kenyanske dobbeltblødsatte proces, en variant af den vaskede proces, som er populær i Kenya. Dette øger intensiteten af syreindhold og krop, som vi værdsætter så meget i kenyansk kaffe, og præsenterer sig her som levende noter af moden solbær sammen med en levende tropisk frugt surhed.

Abonner på vores sæsonbestemte eksklusive abonnementstjeneste

Abonner Lær mere

Se vores sæsonbestemte kaffeopstilling

kaffe line-up

DA
USD $