Et vanskeligt år i Burundi

Et vanskeligt år i Burundi

  • Denne måned deler vi to kaffe fra Salum Ramadhan i Burundi, femte gang vi køber fra hans møller i Kayanza-regionen.

  • Det har været et vanskeligt år i Burundi, hvor både politiske og klimatiske kræfter skabte et meget lavt udbytte for vores producentpartnere.

  • Som en meget landdistrikterne og landbrugsafhængig nation er dette fald i udbytte noget af en krise og har foranlediget et regeringsrespons.

  • Den første kaffe er en klassisk lysvasket kaffe fra Salums Mbirizi-vaskestation i Kayanza med sprød frisk frugtnote og en urte-rooibos-finish.

  • Den anden kaffe er en naturligt forarbejdet kaffe fra Sehe-stationen, Salums eneste station længere vest i Cibitoke-provinsen. En blødere jammy karakter overtager med en rig butterscotch sødme.

1 x kaffe

Mbirizi - Vasket Bourbon (250g)

Kr. 169,00

2 x kaffe

Mbirizi - Vasket Bourbon (250g)
Sehe - Natural Bourbon (250g)

Kr. 239,00

Gratis forsendelse | Annuller når som helst

Hvad sker der kl
La Cabra

Denne måned er vi i gang med vores 2020 sourcing ventures. Vores grundlægger Esben er netop vendt tilbage fra en rejse til Etiopien og tilbragte tid på de våde møller, der ejes af vores partnere i Moplaco, i Yirgacheffe, Kochere og Sidamo. Han besøgte også Moplacos egen gård Kawo Kamina i regionen Sheka, som var et af mange højdepunkter i en smuk tur.

Vi var meget imponeret over det frodige og varierede landskab og det hårde arbejde, som Moplaco og deres medarbejdere i hele landet har lagt ned, og ser frem til vores fortsatte samarbejde. Vi mødtes også med Adam, en af grundlæggerne af Gesha Village-projektet. Eksperimentelle processer og organiseret adskillelse af hver sort og parti på gårdsledningerne til et varieret og lækkert udtryk for, hvad kaffe kan være. Vi glæder os til snart at sikre nogle af partierne fra dette års høst.

Vi forbereder os også på vores rejse til Mellemamerika ved at besøge vores partnere på Exclusive Coffees i Costa Rica, Primavera i Guatemala og Los Pirineos og Finca Santa Rosa i El Salvador. Disse ture er altid inspirerende, ser de forskellige opsætninger og systemer i hvert land og smager de friske høstkaffe fra nogle af vores længst stående partnere, som Mauricio Vindas i Altos i Tarrazu. I år håber vi også på at besøge Mexicos kaffedyrkningsområder for første gang og vurdere nogle partier, især for at være en del af vores nye økologiske kaffesortiment.

Foto af Long Miles Coffee

Et vanskeligt år i Burundi

Denne måned er vi glade for at præsentere det første af vores nye køb fra en af vores foretrukne oprindelser, Burundi. Vi har købt fra Burundi i nogle år nu og har søgt bedre at forstå denne noget turbulente lille nation. Burundi er et meget landligt land, hvor kun 13% af befolkningen bor i byområder. Af denne befolkning i landdistrikterne er mange småbønder, hovedsagelig forsynet med en lille produktion af kontante afgrøder, såsom kaffe. Den gennemsnitlige kaffebonde her har mellem 250 og 300 træer fordelt på omkring en hektar med kaffe som den eneste kontante afgrøde, der dyrkes sammen med madafgrøder til familien. Langt størstedelen af arbejdet på gården udføres af familien selv, og de bor sandsynligvis på landbrugsjorden. Da landbrugsexport tegner sig for ca. 50% af landets BNP og beskæftiger 90% af befolkningen, er det vigtigt for landets aktuelle situation at holde disse afgrøder sunde, og eksporten flyder.

Foto af Long Miles Coffee

Burundi, en belgisk koloni indtil sin uafhængighed i 1962, har længe været en noget ustabil nation. Lignende etniske spændinger som dem, der blev observeret i Rwanda, mellem Hutu- og Tutsi-grupper, har ført til enorm uro og kontinuerlig politisk regimeændring, krænkelse af menneskerettighederne og ofte direkte borgerkrig. Alt dette har efterladt lidt plads til udvikling, hvilket efterlader Burundi som en af verdens fattigste nationer. Med dette som baggrund var 2019 en særlig vanskelig høst i Burundi. Både ugunstige klimatiske forhold og boblende politisk uro bidrog til dette. Den kontroversielle burundske regering, der er genstand for et kuppforsøg i 2015, har søgt stadig større kontrol over landets vitale kaffeeksport og etableret ARFIC-regulerende myndighed i 2008. De seneste års vanskeligheder har ført til udgangen af mange vestlige organisationer fra Burundi. , delvis ned til stadig strengere kontrol fra ARFIC, hvilket gør det meget sværere for vesterlændinge med interesser i landbruget at komme ind i landet.

Dette har ført til, at der i år eksporteres meget mindre specialkaffe fra Burundi. Udbyttet var nede på træerne, og ustabile politiske forhold førte til vanskeligheder med transport og eksport. Da Burundi er et landfast land, skal kaffe ofte rejse store afstande ad vejen for at komme til havn. En burundier med stor erfaring inden for dette felt er Salum Ramadhan, som vi flere gange har købt kaffe fra. Salum startede sin egen lastbilforretning som en ung mand, og gennem dette så en masse kaffe bevæge sig gennem landet og voksede interesse for branchen herfra. Salum ejer nu 4 forarbejdningsstationer i hele det nordlige Burundi: Buziraguhindwa, Mbirizi, Shembati og senest Sehe. Fra starten satte Salum fokus på hvert trin i kæden, fra at arbejde med småbønder omkring stationerne gennem gæring og tørring til at sikre kvalitet og adskillelse i tørformaling før eksport. Salum betaler omkring det dobbelte af den fastsatte pris for kirsebær, men forventer meget bedre sortering og ensartethed af modenhed end de fleste andre stationer i området. Han investerer også i kvalitet på stationerne, bygger flydende kanaler til sortering af underudviklede kirsebær og overdækkede hævede senge for bedre at kunne kontrollere tørretiden i den stærke Burundiske sol. Stationerne er også imponerende rene, velholdte og holder streng partiseparation og registrerer disse. Vi håber, at ved at fremme relationer med og fortsætte med at støtte vores burundiske partnere, som Salum og vores venner på Long Miles Coffee Project, kan vi i det mindste være en lille del af at sikre fremtiden for den burundiske produktion af specialkaffe.

1. kaffe - Burundi

Mbirizi - Vasket Bourbon

Hindbær, farinsukker og rooibos

(250 g / 8,8 oz)

Mbirizi-stationen ligger i Kayanza, en region, vi tidligere har købt mange kaffe fra. Her har Salum investeret i infrastruktur, skabt kirsebæropsamlingssteder for de landmænd, der ikke har let adgang til en af stationerne, investeret i samfundsuddannelsesprojekter og startet miljøprojekter som damme for at stoppe spildevand fra stationerne i drikkevand forsyninger. Når kirsebær ankommer til stationen, sorteres de første hånd for at sikre ensartethed og fjerne mangler. Kirsebærene flydes i kanaler for at fjerne kirsebær med lav densitet og underudviklet, før depulpering og en yderligere klassificering baseret på tæthed. Den afpulpede kaffe gæres først uden vand. På grund af de lave temperaturer på stationen kan det tage op til 16 timer at nedbryde det klæbrige slimlag tilstrækkeligt til, at det kan vaskes af i et andet sæt kanaler. Kaffen adskilles igen i tæthedskvaliteter gennem disse kanaler inden en endelig gæring under vand i op til 20 timer. Denne dobbelte gæring, med både tør og våd gæring, svarer til den, der anvendes i Kenya, og giver ikke kun en tydelig karakter og kontrol over den sidste kop, men mange muligheder for at sortere og fange mangler. Når de er ansat i en kvalitetsfokuseret og organiseret operation som Salums, betyder det ensartede og rene kopper. I dette parti fra Mbirizi finder vi en klassisk lysvasket Burundi-profil med frisk hindbær afbalanceret af sødme af brunt sukker og de karakteristiske let urtetoner af rooibos-te i finishen.

2. kaffe - Burundi

Sehe - Natural Bourbon

Blackberry, Fersken og Butterscotch

(250 g / 8,8 oz)

Sehe-vaskestationen ligger i provinsen Cibitoke, ca. 100 km vest for Kayanza, hvor resten af Salums møller er koncentreret. Cibitoke ligger nær grænsen til Den Demokratiske Republik Congo, mens Kayanza ligger mod nordøst, nærmere Rwanda. Den meget høje højde her, omkring 2200 moh., Skaber meget langsomt modne kirsebær rig på sukker og syre. Salums stationer er blevet kendt som pionerer inden for naturlig og honningforarbejdet kaffe i Burundi, et land der traditionelt er kendt for rent og lyst vasket kaffe. Normalt producerer de naturlige kaffe, når kvaliteten af kirsebær, der leveres, er høj, da der er mindre muligheder for sortering under forarbejdning, og det forventes, at disse kaffe udgør mikrolotter af høj kvalitet. Den adskillelse og kontrol, vi ser i hele Salums operation, er også indlysende her. Den indkommende kirsebær opdeles i partier baseret på bakken, hvor den blev dyrket, og disse holdes adskilt og spores gennem hele processen, hvilket skaber mange små og sporbare dagpartier til kop. Kaffe bestemt til naturlig forarbejdning sorteres først omhyggeligt med hånden og svæves for at sortere efter tæthed. Når kirsebærene begynder at tørre og sorte, er det meget vanskeligt at sortere efter mangler, så det er vigtigt, at sortering foretages til en høj standard på dette tidspunkt. Kaffen tørres oprindeligt i ret tynde lag for hurtigt at nå et lavere fugtindhold og undgå problemer med skimmel og overgæring. Salum har fundet ud af, at dette skaber en lysere profil og opretholder mere af den distinkte Burundi-karakter, vi kender fra de vaskede kaffe. Herefter opbygges lagene langsomt, og kaffe drejes ofte for at hjælpe med at tørre. Denne særlige masse er en vildere antagelse af en Burundi-naturlig med blødere marmelade og stenfrugtkarakter og tunge rige butterscotch-noter, mens de stadig holder fast i nogle af de blomster- og urteagtige noter, vi genkender i burundiske kaffe.

Abonner for at få kaffe i denne måned

Tilgængelig fra den 31. januar til den 27. februar

1 x kaffe

Mbirizi - Vasket Bourbon (250g)

Kr. 169,00

2 x kaffe

Mbirizi - Vasket Bourbon (250g) &
Sehe - Natural Bourbon (250g)

Kr. 239,00
Abonner Lær mere

Gratis forsendelse | Annuller når som helst

Fortsat støtte gennem vanskelige tider

Et ustabilt år i et ustabilt land har ført til lave udbytter og vanskeligheder med eksport. Heldigvis er kvaliteten lige så høj som nogensinde, og vi håber, at fortsat støtte vores partnere i regionen kan hjælpe dem med at give stabilitet til de småbønder, de tjener. Burundiske kaffe er fulde af karakter og kan være utroligt forskelligartede; innovative producenter som Salum cementerer kun dette omdømme med fokus på kvalitet gennem hele produktionsprocessen. Vi håber, at du nyder hans teams arbejde denne måned; to partier, der viser meget forskellige og meget lækre udtryk for burundsk kaffe.

Bliv lys og nysgerrig - John Gibson

Kaffe abonnement

To unikke kaffe hver måned

La Cabra er et moderne kafferisteri med base i Århus og København, Danmark. Hver måned udsender vi to unikke kaffeoplevelser og giver indsigt i, hvordan disse kaffe blev dyrket og forarbejdet af talentfulde producenter.

Abonner Lær mere kaffe line-up
DA
USD $