Et fortsat skift i Etiopien

Oplevelsesabonnement præsenterer

Et fortsat skift i Etiopien

  • Denne måned er vi glade for at kunne præsentere to kaffe fra Hambela Arifi mølle.

  • Vi besøgte Guji-regionen i januar i år og var forbløffede over dens naturlige skønhed.

  • Disse partier blev adskilt fra resten af møllens produktion på grund af de sorter, de bidragende landmænd dyrkede.

  • Kaffetræerne, som disse landmænd ligner moderne Bourbon, og har lignende runde og søde egenskaber.

  • Den første kaffe er en skarp og aromatisk vasket masse med noter af blomster af bergamot efterfulgt af blød og sød abrikos og en sort te-finish.

  • Den anden kaffe er ret ren og velforarbejdet naturlig med blødere violette blomster efterfulgt af tropisk og stenfrugts kompleksitet.

Abonner for at få kaffe i denne måned

Tilgængelig fra den 22. juni til den 15. juli

1 x kaffe

Hambela Arifi - Vasket Bourbon (250 g / 5,3 oz)

Kr. 169,00

2 x kaffe

Hambela Arifi - Vasket Bourbon (250 g / 5,3 oz)
Hambela Arifi - Naturlig Bourbon (250 g / 5,3 oz)

Kr. 249,00

Gratis forsendelse | Annuller når som helst

1. kaffe - Etiopien

Hambela Arifi - Vasket Bourbon

Bergamot, abrikos og sort te

(250 g / 8,8 oz)

2. kaffe - Etiopien

Hambela Arifi - Natural Bourbon

Violet, fersken og mango

(250 g / 8,8 oz)

Et fortsat skift i Etiopien

Velkommen til denne måneds abonnement, hvor vi begynder at se vores valg af dette års østafrikanske høst sive ind. Etiopien er en utrolig spændende oprindelse for kaffeprofessionelle og ikke kun på grund af sin position som det genetiske fødested for Arabica-kaffe. Kaffeproduktion i Etiopien adskiller sig fra meget af resten af verden med meget forskellige kaffesorter, der dyrkes i meget forskellige systemer, selv sammenlignet med nabolande som Kenya. Kaffe vokser stadig semi-vild og i nogle tilfælde helt vild. Bortset fra nogle regioner i det nærliggende Sydsudan er Etiopien det eneste land, hvor kaffe findes voksende på denne måde, og dette niveau af genetisk mangfoldighed ses ikke andre steder. Dette betyder i mange regioner, at små producenter stadig høster kirsebær fra vilde kaffetræer, der vokser i fugtige skove i høj højde, især omkring Etiopiens berømte Great Rift Valley.

Imidlertid har Etiopien også været meget vanskeligt at arbejde som kaffekøber af flere grunde. I 2008 blev den etiopiske råvarebørs (ECX) grundlagt for at beskytte al Etiopiens (hovedsagelig landbrugs) eksport. Ifølge loven skulle al kaffe eksporteres gennem ECX, hvilket betød, at sporbarheden var tabt, og det var næsten umuligt at sikre den samme kaffe år efter år. I henhold til ECX-reglerne måtte kaffe leveres direkte til 'Coffee Liquoring Authority' i Addis Abeba for at blive kuppet og klassificeret af cuppers, der var ansat af regeringen. Kaffe fjernes derefter fra alle tidligere oplysninger og præsenteres for købere med en region og en karakter, for eksempel 'Kochere Grade 1'. Købere fik ofte ikke lov til at kop kaffe, men kun at kunne undersøge grønne prøver visuelt. Lejlighedsvis vidste kunderne, hvilken producent eller fabrik der tilbød en lønklasse 1 kaffe til auktionen den uge og forsøgte at få fat i deres partier, men det var ikke så pålideligt, og køberen ville aldrig 'officielt' vide, om de ' d sikrede den rigtige kaffe.

Naturligvis pressede de af os i specialbranchen på forandring, og i 2017 meddelte ECX engrosændringer i systemet. Kaffe, der handles via ECX, har nu elektroniske sporbarhedsoplysninger, normalt ned til den nøjagtige mølle, hvor kaffen blev forarbejdet sammen med koppens score, fugtindhold og vandaktivitetsaflæsninger. Spændende for os er minimumsstørrelsen på partiet, der kan købes gennem børsen, dog blevet sænket fra 100 poser til en enkelt pose, og købere har nu lov til at indgå aftaler med privatejede vaskerier uden for ECX-auktionssystemet. Dette giver små til mellemstore roastere og købere som os adgang til spillet og eksporterer små sporbare partier eller endda eksperimentelle processer gennem relationer med pålidelige partnere.

En af disse partnere er den belgisk-baserede kaffekøber Cup A Lot. De har købt kaffe fra Hambela Arifi-stationen i Guji-zonen i flere år nu og har draget fuld fordel af de tættere forhold, som det nye system tillader. De frugtbare jordarter i Hambela Woreda i den sydvestlige Guji-zone kombineres med klimaforhold og stor højde for at skabe ideelle forhold til produktion af kaffe af høj kvalitet. Dette gælder for mange stationer i denne del af landet, men det ukendte territorium skabt af det nye etiopiske system kræver gensidig tillid og mål for at kunne navigere effektivt. For eksempel opdagede mølleejerne for nylig, at flere af de mere end 5000 landmænd, der leverer til møllen, har træer, der ligner moderne Bourbon-sortplanteplanter, både fysisk og i koppen. Cup A Lot spurgte, om de kun kunne købe et separat parti bestående af kaffe fra disse landmænd, hvis de skulle tilbyde en monetær bonus over det, de normalt betaler. Ledere hos Hambela Arifi var glade for at forpligte sig, og vi er glade for at have spillet vores lille rolle i kæden af disse lækre kaffe. Det vaskede parti er en lidt mere runde indtagelse af den klassiske vasket Etiopien-profil med bergamotblomster efterfulgt af blød abrikos og en sprød te-lignende finish. Det naturlige parti er vildere, men alligevel rent og elegant, med blødgjorte violette blomster, frisk fersken og rig mango.

Abonner for at få kaffe i denne måned

Tilgængelig fra den 22. juni til den 15. juli

1 x kaffe

Hambela Arifi - Vasket Bourbon (250 g / 5,3 oz)

Kr. 169,00

2 x kaffe

Hambela Arifi - Vasket Bourbon (250 g / 5,3 oz)
Hambela Arifi - Naturlig Bourbon (250 g / 5,3 oz)

Kr. 249,00
Abonner Lær mere

Gratis forsendelse | Annuller når som helst

Søger nære forhold

At kunne finde dette niveau af gennemsigtighed og sporbarhed i denne ikoniske oprindelse er stadig en ny og spændende oplevelse, og vi vil fortsætte med at udforske her på La Cabra. At søge nære relationer, eksperimentere med sorter og bearbejdning og fremme gensidigt fordelagtigt samarbejde er vores mål for de næste par år. Hold øje med vores sociale mediekanaler for flere indgående partier fra Etiopien, vi ser nogle spændende resultater for dette års afgrøde.

Bliv lys og nysgerrig - John Gibson

Kaffe abonnement

To unikke kaffe hver måned

La Cabra er et moderne kafferisteri med base i Århus og København, Danmark. Hver måned udsender vi to unikke kaffeoplevelser og giver indsigt i, hvordan disse kaffe blev dyrket og forarbejdet af talentfulde producenter.

Abonner Lær mere kaffe line-up
DA
USD $